Τσιγάρο και διαφωνίες στην Διαβαλκανική

Τσιγάρο και διαφωνίες στην Διαβαλκανική

Αποστολή Βουλγαρία Σπύρος Γκουτζάνης

Με ένα τσιγάρο έσπασε τον πάγο με τον Σκοπιανό πρόεδρο κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στο χθεσινοβραδυνό  δείπνο των ηγετών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

Οι δύο ηγέτες κάθονταν σε διαφορετικά τραπέζια αλλά περνώντας ο κ. Καραμανλής ο οποίος ήταν σε καλά κέφια παρατήρησε ότι του κ. Τσερβενκόφσκι του είχε αδειάσει το πακέτο και του πρόσφερε ένα από τα δικά του το οποίο εκείνος πήρε και άναψε. Λίγη ώρα αργότερα

Τσιγάρο και διαφωνίες στην Διαβαλκανική

Αποστολή Βουλγαρία Σπύρος Γκουτζάνης

Με ένα τσιγάρο έσπασε τον πάγο με τον Σκοπιανό πρόεδρο κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στο χθεσινοβραδυνό  δείπνο των ηγετών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

Οι δύο ηγέτες κάθονταν σε διαφορετικά τραπέζια αλλά περνώντας ο κ. Καραμανλής ο οποίος ήταν σε καλά κέφια παρατήρησε ότι του κ. Τσερβενκόφσκι του είχε αδειάσει το πακέτο και του πρόσφερε ένα από τα δικά του το οποίο εκείνος πήρε και άναψε. Λίγη ώρα αργότερα μετά το δείπνο ο κ. Τσερβενκόφσκι έκανε νυχτερινή βόλτα με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στον περίβολο του τεράστιου παραθεριστικού συγκροτήματος που επέλεξε η βουλγαρική προεδρία για λόγους τουριστικής προβολής να οργανώσει την Διαβαλκανική Σύνοδο. Το νεόδμητο πολυτελές συγκρότημα βρίσκεται στην παραλία της Μαύρης Θάλασσας στο χωριό Πομόριε το οποίος είναι η αρχαία ελληνική Αγχίαλος στην ευρύτερη περιοχή της οποίας εξακολουθούν να διαβιεί σημαντικός αριθμός ελληνικής καταγωγής ανθρώπων οι οποίοι διατηρούν την γλώσσα και τα έθιμά τους.

Οι αβρότητες πάντως μεταξύ των πολιτικών δεν βοήθησαν ουσιαστικά. Ο κ. Τσερβενκόφσκι στις επίσημες εργασίες της Συνόδου την επόμενη ημέρα επανέλαβε τις θέσεις της χώρας του αναφέροντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα με το βέτο στο Βουκουρέστι εμπόδισε την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και ότι αν η αλλαγή της ονομασίας μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερικά προβλήματα και σε αποσχιστικές τάσεις στο εσωτερικό της χώρας του τότε είναι μία λύση που δεν είναι ωφέλιμη αλλά αντιπαραγωγική». Ελληνικές πηγές σχολίαζαν ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στα Σκόπια είναι φυσικό ο κ. Τσερβενκόφσκι να εκφράζει παρόμοιες απόψεις.

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής πρόβαλλε τις πάγιες ελληνικές θέσεις τονίζοντας ότι «σκοπός της Ελλάδας δεν είναι η απομόνωση των Σκοπίων από τους ευρωατλαντικούς θεσμούς αλλά μία βιώσιμη και λειτουργική λύση μέσα από μία βιώσιμη συμφωνία που θα επισφραγισθεί με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιδιώκουμε μία λύση με κέρδη για τις δύο πλευρές –win win solution».

Με την Διαβαλκανική ο κ. Καραμανλής εντάσσεται και προάγει τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή καθώς όπως ανέφερε η Ελλάδα είναι 27 χρόνια μέλος της Ένωσης και περισσότερο από πενήντα χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ. Στις δηλώσεις που έκανε μάλιστα είπε ότι η Διαβαλκανική έχει τα εχέγγυα ώστε μακροπρόθεσμα να εξελιχθεί σε νοτιοανατολικό πυλώνα της Ευρωπαικής Ένωσης. Μέσα από μία τέτοια προοπτική βέβαια εκ των πραγμάτων έχει ρόλο η χώρα μας που έχει μείνει έξω από τον ευρύτερο σχεδιασμό των ΗΠΑ για την περιοχή. Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί την δυνατότητα για να εξασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα και γι αυτό επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι «η ενσωμάτωση των βαλκανικών χωρών στις ευρωπαικές και ευρωατλαντικές δομές προυποθέτει τον σεβασμό των ευρωπαικών αρχών και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καραμανλής ενισχύει την οργανωτική και λειτουργική αναβάθμιση της Διαβαλκανικής με την δημιουργία Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας η γραμματεία της οποίας θα έχει την έδρα της στο κτήριο Ελληνο-βοσνιακής φιλίας στο Σε ράγεβο και παράλληλα ανακοίνωσε την ίδρυση Περιφερειακού Αναπτυξιακού Κέντρου στην Θεσσαλονική. Ίσως λόγω του ότι η Διαβαλκανική είναι χώρος που παίζει η Ελλάδα είναι και ο λόγος που υποβάθμισε την παρουσία της η Τουρκία. Ο κ. Ταγιπ Ερντογάν δεν προσήλθε και εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Αλί Μπαμπατζάν. Με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών η κ. Μπακογιάννη είχε μόνο μία τυπική χειραψία αντίθετα από ότι συνέβη με τον σέρβο ομόλογό της που είχε θερμή συνομιλία. Με τον πρόεδρο της Σερβίας και νικητή των πρόσφατων εκλογών είχε συνάντηση ο κ. Καραμανλής.

Το θέμα του Κοσσόβου ήταν το σημαντικότερο θέμα που απασχόλησε την σύνοδο και πυροδότησε και εντάσεις όταν ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών απείλησε ότι θα φύγει όταν άκουσε την τοποθέτηση του αλβανού ομολόγου του περί ανεξαρτησίας. Η ελληνική θέση όπως την εξέφρασε ο πρωθυπουργός είναι ότι το Κόσσοβο αποτελεί πρόκληση-κλειδί για τα Βαλκάνια και ότι πρέπει να λυθεί με συναινετική διευθέτηση. Η θέση του κ. Καραμανλή απέχει από την θέση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που υποστηρίζουν την μονομερή ανακήρυξη του Κοσσυφοπεδίου.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης