Διεθνής Τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα: Νίκη ΝΔ - Απογοήτευση για Τσίπρα

Διεθνής Τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα: Νίκη ΝΔ - Απογοήτευση για Τσίπρα

Reuters, BBC και Financial Times βλέπουν νίκη ΝΔ, τονίζοντας πως οι ψηφοφόροι αποζητούν ασφάλεια και γυρνούν την πλάτη στον Τσίπρα που τους πρόδωσε

kyriakos-neoi-diethni-mme
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη επικράτηση της συντηρητικής παράταξης στις εκλογές της 7ης Ιουλίου στην Ελλάδα, επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι οι νέοι ψηφοφόροι, που είναι απογοητευμένοιθ, στρέφονται στη Νέα Δημοκρατία.


Reuters: Ο Τσίπρας χάνει ψηφοφόρους γιατί υπέκυψε σε περισσότερη λιτότητα

«Οι Συντηρητικοί της αντιπολίτευσης αναμένεται να επικρατήσουν στις εκλογές και να αποσπάσουν την εξουσία από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με όχημα τον θυμό των Ελλήνων για τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας», γράφει το πρακτορείο Reuter και προσθέτει:

«Η χώρα οδεύει προς εθνικές εκλογές τρεις μήνες νωρίτερα του προβλεπομένου, μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ήττα θα επαναληφθεί στις 7 Ιουλίου».

«Δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα "Τα Νέα" φέρει τη ΝΔ να προηγείται με περίπου εννέα μονάδες, εύρημα που σε γενικές γραμμές συμβαδίζει με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκε στην εξουσία το 2015 σαν αντίδραση στις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν λόγω της κρίσης. Όμως λίγο μετά την νίκη του, ο Τσίπρας υποχρεώθηκε να υποκύψει υπογράφοντας νέο πρόγραμμα στήριξης, και περισσότερη λιτότητα, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι οι θεατρινισμοί της κυβέρνησης του Τσίπρα κατά των μεταρρυθμίσεων που απαιτούσαν οι πιστωτές κόστισαν στην χώρα χρόνο και δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβολή της στάσης του απομάκρυνε ψηφοφόρους. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη του Μητσοτάκη, που έχει εργαστεί ως διαχειριστής κεφαλαίων και είναι γόνος ισχυρής πολιτικής οικογένειας. Μετά από την ανάδειξή του στην ηγεσία της ΝΔ το 2016, ο Μητσοτάκης σχεδίασε προσεκτικά τις κινήσεις του».


BBC: Οι νέοι ψηφοφόροι αναζητούν ασφάλεια και ψηφίζουν ΝΔ

«Γιατί οι απογοητευμένοι νέοι ψηφοφόροι στρέφονται προς τους συντηρητικούς;» εξηγεί το βρετανικό δίκτυο BBC φιλοξενώντας τις απόψεις Ελλήνων πολιτών.

«Όπως πολλοί νέοι Έλληνες, ο Τ. Σταυρίδης σχεδιάζει να φύγει από τη χώρα αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες. "Η οικονομική κρίση έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο από ότι περιμέναμε και έχουμε πλέον εξαντληθεί", τονίζει ο 22χρονος νεαρός. Η γενιά του έχει επηρεαστεί σοβαρά από την δεκαετή κρίση. Με ένα ποσοστό ανεργίας που φτάνει στους νέους σχεδόν το 40%, περίπου 350.000-400.000 απόφοιτοι Πανεπιστημίων έχουν μεταναστεύσει από το 2010. «Οι περισσότεροι από τους φίλους μου σχεδιάζουν επίσης να φύγουν. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι τόσο χαμηλοί και η οικονομική κατάσταση τόσο άσχημη», παραπονιέται ο Σταυρίδης.

Κλείσιμο
Ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, τόσο εκείνος όσο και οι φίλοι του δεν υποστηρίζουν ένα ριζοσπαστικό κόμμα που απευθύνεται στους νέους όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις ευρωεκλογές που έγιναν τον περασμένο μήνα η πλειοψηφία των νέων 17-24 ετών ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, το παραδοσιακό δηλαδή κεντροδεξιό κόμμα της Ελλάδας, το οποίο όμως θεωρείται ευρέως ως το κόμμα που είναι υπαίτιο για την κρίση που ακόμα τους ταλανίζει. Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει τις γενικές κοινοβουλευτικές εκλογές, υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους πιστωτές της Ελλάδας που θα επέτρεπε την επανεπένδυση περισσότερων χρημάτων στη χώρα. "Η αλήθεια είναι ότι τους κατηγορώ και για την κρίση", παραδέχεται ο κ. Σταυρίδης. "Πιστεύω όμως ότι ο Μητσοτάκης έχει κάνει πολλές αλλαγές, συμφωνώ με το οικονομικό σχέδιο που έχει αυτό το κόμμα και θεωρώ ότι θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση", σημειώνει. "Πρέπει να επικεντρωθούμε στον ιδιωτικό τομέα για να έχουμε καλύτερη οικονομία", πιστεύει. "Ο δημόσιος τομέας μας είναι αναποτελεσματικός και νωθρός", προσθέτει.

"Την τελευταία φορά που η οικογένειά μου υποστήριξε κάτι αριστερό, αποδείχθηκε πολύ χειρότερο", υποστηρίζει η 19χρονη Ζωή Μπαμπαόλου, από τη Θεσσαλονίκη που ψήφισε ΝΔ στις ευρωεκλογές. "Φαίνεται καλύτερο να επιστρέψουμε σε κάτι ασφαλέστερο", συμπληρώνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία με τη βοήθεια μιας ισχυρής ρητορικής εναντίον του κατεστημένου, αλλά απογοήτευσε πολλούς υποστηρικτές του, ιδίως από τη στιγμή που αγνόησε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σχετικά με το πακέτο λιτότητας της ευρωζώνης. Η κυρία Μπαμπαόλου, της οποίας ο πατέρας έχασε τη δουλειά του κατά την έναρξη της κρίσης, λέει ότι οι γονείς της αισθάνονται "πολύ απογοητευμένοι και προδομένοι" μετά την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.


Financial Times: Τσίπρας και Μητσοτάκης συγκρούονται για τον τρόπο μείωσης των οικονομικών βαρών

«Ανεβαίνει η θερμοκρασία στην Ευρώπη και στο πολιτικό «μέτωπο», γράφουν οι Financial Times και προσθέτουν: «Η Ελλάδα πηγαίνει σε εκλογές στις 7 Ιουλίου... Πρόκειται για πρόωρες εκλογές, σχεδόν τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον συντηρητικό αρχηγό της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη. Οι δυο τους συγκρούονται για την οικονομία και τον τρόπο μείωσης των οικονομικών βαρών, καθώς στη χώρα συνεχίζονται σκληρές μεταρρυθμίσεις μετά από περισσότερο από οκτώ χρόνια λιτότητας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης