Μουσείο της Ακρόπολης: Κλείνει τα 10 και το «γιορτάζει» με δωρεάν είσοδο

Μουσείο της Ακρόπολης: Κλείνει τα 10 και το «γιορτάζει» με δωρεάν είσοδο

«Βασικός στόχος του Μουσείου Ακρόπολης είναι οι επισκέπτες του», δηλώνει ο Δημήτρης Παντερμαλής - Ελεύθερη σήμερα η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής, από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ - Από αύριο επισκέψιμη για το κοινό και η ανασκαφή

anaskafi
«Είναι ιδιαίτερη χαρά για το Μουσείο Ακρόπολης το ότι γιορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, με αφορμή τη σημερινή επέτειο των δέκα χρόνων λειτουργίας του.

Ένα μουσείο που έχει αγαπηθεί πολύ, όπως δείχνουν οι 14.500.000 Έλληνες και ξένοι που πέρασαν το κατώφλι του και θαύμασαν τα εκθέματά του όλα αυτά τα χρόνια. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι από 1 Ιουνίου 2018 έως 31 Μαΐου 2019 το επισκέφτηκαν περισσότεροι από 1.803.000 άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 25% ήταν Έλληνες, 18% Αμερικανοί, 7% ως 8% Γάλλοι και Βρετανοί, ενώ 5% ήταν από Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και από άλλες χώρες.

«Καρυάτιδες»: Μια ακόμα μοναδική βραδινή ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης


«Το μουσείο διέγραψε μια πορεία η οποία καθορίζει και την υπόλοιπη διαδρομή του. Ο βασικός στόχος του, από τότε που άνοιξε, ήταν οι επισκέπτες του και προς αυτή την κατεύθυνση κυρίως εργάστηκε», συμπλήρωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παντερμαλής, επισημαίνοντας: «Στόχος μας είναι να δώσουμε με τον καλύτερο τρόπο πληροφόρηση για τα αριστουργήματα της Ακρόπολης του 6ου και 5ου αι. π. Χ., να ανανεώσουμε το διεθνές ενδιαφέρον για την αρχαία ελληνική τέχνη και να περιγράψουμε το πρόβλημα που υπάρχει με το Βρετανικό Μουσείο.

Επίσης, σε πολύ μεγάλο βαθμό προχωρήσαμε στην εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να θαυμάζει τα αυθεντικά έργα και παράλληλα να βλέπει πώς ήταν όταν πρωτοστήθηκαν στην Ακρόπολη, σύμφωνα με την έρευνα που κάνουμε. Γιατί μετά από 2.500 χρόνια φυσικά ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα». Τέλος, όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «από την Παρασκευή 21 Ιουνίου ανοίγει ένας νέος όροφος του Μουσείου με την επιτόπια ανασκαφή, όπου οι επισκέπτες μπορούν να έχουν μια μοναδική αίσθηση για μια αθηναϊκή γειτονιά υπό την Ακρόπολη».

Κλείσιμο
Το Μουσείο Ακρόπολης γίνεται 8 χρονών και το γιορτάζει με ελεύθερη είσοδο


Πρόκειται για την ανεσκαμμένη έκταση 4.000 τ.μ. στο -1 επίπεδο του μουσείου με κατάλοιπα σπιτιών, εργαστηρίων, λουτρών και δρόμων μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς με διάρκεια ζωής από τα κλασσικά έως τα βυζαντινά χρόνια, σε επάλληλες φάσεις. Οι επισκέπτες θα μπορούν από αύριο να απολαμβάνουν πανοραμικά το μεγαλύτερο μέρος του εντυπωσιακού αρχιτεκτονικού παλίμψηστου, περπατώντας πάνω σε ένα μεταλλικό διάδρομο, σχήματος Π. Υπενθυμίζεται ότι, περίπου σ' έναν χρόνο από τώρα, θα τοποθετηθεί η μεγάλη προθήκη -μήκους περίπου 36 μ.- στην οποία θα εκτίθενται πάνω από 1.200 κινητά ευρήματα που βρέθηκαν στην ανασκαφή, τα οποία θα διακρίνονται σε θεματικές κατηγορίες. Επιπλέον, ένας εκθεσιακός χώρος θα φιλοξενεί γλυπτά και ψηφιδωτά, καθώς και άλλα σημαντικά εκθέματα.

Σημειώνεται ότι σήμερα η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής του μουσείου είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

Αύριο Παρασκευή οι εκθεσιακοί χώροι θα είναι ανοιχτοί από τις 8 π.μ. έως τις 10 μ.μ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης