Ο ΙΣΑ καταγγέλλει τη διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει τη διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων

Ο  Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας τονίζει ότi πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα συρρίκνωσης του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

kentro09
Η διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων λόγω έλλειψης γιατρών – την οποία κατήγγειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ)- είναι απολύτως αντιπροσωπευτική της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με την υποστελέχωση των δομών και με τις ακάλυπτες ανάγκες του πληθυσμού που αυτή συνεπάγεται.

Παρά το αφήγημα της υγεσίας του υπουργείου Υγείας για την επιτυχή πολιτική που ακολουθείται στην ΠΦΥ και την ισχυρή τονωτική ένεση με προσωπικό – ποιος ξεχνά τις 19.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ που επικαλείται συνεχώς ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης; - η πραγματικότητα αποδεικνύεται τελείως διαφορετική. Και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο, μέσα από την επιστολή της διοικήτριας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, της κυρίας Όλγας Ιορδανίδου, η οποία παραδέχεται στον ΙΣΑ ότι το Κέντρο Υγείας Μεγάρων δεν διαθέτει γιατρούς τους τελευταίους πέντε μήνες καθώς επίσης και ότι δεν υπάρχει καμία εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις θέσεις επικουρικών ιατρών.

Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων από τις αρχές του έτους συνταξιοδοτήθηκαν δύο γιατροί και έλαβαν αναρρωτική άδεια άλλοι δύο. Η μία και μοναδική γιατρός ήταν αδύνατον να εφημερεύει με ασφάλεια τόσο για τους ασθενείς όσο και για την ίδια. Όσοι βρίσκονται στο πεδίο της δημόσιας υγείας γνωρίζουν πολύ καλά πως η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλες τις δομές της ΠΦΥ – γι' αυτό άλλωστε ο πληθυσμός κατακλύζει τα Επείγοντα των νοσοκομείων, σαν να πρόκειται για Τοπικές Μοναδες Υγείας, Κέντρα Υγείας και γενικώς δομές της ΠΦΥ και όχι γιατί πραγματικά χρειάζεται τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας που πρέπει να παρέχουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

O ΙΣΑ καλεί τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και τη διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ κυρία Ιορδανίδου να αποκαταστήσουν άμεσα την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μεγάρων. Παράλληλα, δε τους εγκαλεί για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας για το οποίο φέρουν ακέραιη ευθύνη, όπως αναφέρει ο ΙΣΑ.

«Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το Κέντρο Υγείας Μεγάρων είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης πολιτικής του Υπουργείου Υγείας που έχει τινάξει στον αέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μια δημόσια δομή ιδιαίτερα σημαντική για την υγειονομική κάλυψη των κατοίκων της περιοχής υποβαθμίζεται και μάλιστα μέσα στην τουριστική περίοδο γιατί η πολιτεία δεν προέβλεψε εγκαίρως να καλύψει το κενό που ήταν αναμενόμενο ότι θα δημιουργηθεί. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να αποκαταστήσει άμεσα την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας για να μη κινδυνεύσουν ζωές» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

Η κυρία Ιορδανίδου υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε με τη συνταξιοδότηση των δύο ιατρών του Κέντρου Υγείας στις αρχές του έτους, γεγονός για το οποίο ο ΙΣΑ παρατηρεί βεβαίως πως η διοίκηση της ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας ήταν -ή όφειλαν να είναι- ενημερωμένοι και να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το κενό που ήταν αναμενόμενο να δημιουργηθεί.

Κλείσιμο
Από την απάντηση της διοικήτριας προκύπτει πως η όποια κινητοποίηση έγινε μετά τη συνταξιοδότηση των δύο γιατρών. Τότε, σύμφωνα με την επιστολή της στον ΙΣΑ «προέβη σε προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς Γενικούς Ιατρούς και Παθολόγους όλων των Κέντρων Υγείας του λεκανοπεδίου αρμοδιότητας της, αλλά και προς τις άλλες ΥΠΕ, για την εφημεριακή κάλυψη του Κ.Υ. (ΔΑΑΔ10188/14-2-2019, ΔΑΑΔ28915/16-5-2019, ΔΑΑΔ30770/24-5-2019, ΔΑΑΔ32307/3-6-2019) με πενιχρά αποτελέσματα» όπως η διοικήτρια τα χαρακτηρίζει.

Το επόμενο βήμα ήταν να συντάξει κατάλογο εφημερευόντων και να προβαίνει σε μετακινήσεις ιατρών, σε μία προσπάθεια για την προσωρινή λύση του θέματος.

Διαπιστώνει δε εμφατικά η κυρία Ιορδανίδου σαν να βρίσκεται στην αντιπολίτευση, σαν να μην αποτελεί στέλεχος του υπουργείου Υγείας και του ΕΣΥ που καλείται να ασκεί πολιτική και να βρίσκει λύσεις πως «υπάρχει πλήρης έλλειψη ενδιαφέροντος ιατρών και ιδιαίτερα Γενικών Ιατρών, εγγραφής τους στον πίνακα επικουρικών ιατρών της 2ης ΥΠΕ για το Κέντρο Υγείας Μεγάρων»!

Τον προβληματισμό που εξέλειπε για την έλλειψη ενδιαφέροντος των γιατρών στην επιστολή της κυρίας Ιορδανίδου διατυπώνει ο ΙΣΑ, εξηγώντας πως «η έλλειψη συμμετοχής στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων που επικαλείται στην επιστολή της η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ είναι απόρροια της αποτυχημένης πολιτικής του Υπουργείου Υγείας που όχι μόνο δεν δίνει κίνητρα στους γιατρούς για την κάλυψη των κενών θέσεων αλλά τους αντιμετωπίζει με απαξίωση όσον αφορά τις οικονομικές απολαβές και τις επαγγελματικές συνθήκες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης