Υπουργείο Δικαιοσύνης: Με κλειστή βουλή, αναρτά νομοσχέδια για διαβούλευση

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Με κλειστή βουλή, αναρτά νομοσχέδια για διαβούλευση

Η διαβούλευση για το νομοσχέδιο "Μονάδες Μέριμνας Νέων και άλλες Διατάξεις" , σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ.Καλογήρου θα ολοκληρωθεί στις 5 Ιουλίου- δύο μέρες προ των εκλογών!

4742881
Επειγόντως πρέπει κάποιο σοβαρό κυβερνητικό στέλεχος να εξηγήσει στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου ότι πάμε για εκλογές στις 7 Ιουλίου και η Βουλή έχει κλείσει και ότι από τη θέση που κατέχει -και λόγω των εξελίξεων στην υπόθεση της Novartis- δεν πρέπει να εκτελεί τόσο απροκάλυπτα τα χατίρια των φιλικά προσκείμενων στην Κυβέρνηση δικαστών.

Με άλλα λόγια ο κ. Καλογήρου σήμερα ανακοίνωσε ότι ανάρτησε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις «Μονάδες Μέριμνας Νέων και άλλες διατάξεις». Η ανακοίνωση έχει χρονοκαθυστέρηση δυο ημερών καθώς ήδη έχει αναρτήσει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση από 10.6.2919, δηλαδή μια ημέρα πριν θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής (11.6.2019).

Πέρα από αυτά ο κ. Καλογήρου αναφέρει ότι η διαβούλευση «θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 5 Ιουλίου και ώρα 14.00), δηλαδή δύο ημέρες πριν της εθνικές-βουλευτικές εκλογές (7 Ιουλίου 2019).

Δεν παραλείπει η ανακοίνωση του κ. Καλογήρου να επισημάνει στην πρώτη παράγραφο ότι το νομοσχέδιο το επεξεργάστηκε «ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου – Βασιλοπούλου».

Όπως έγινε γνωστό, η ανάρτηση σε διαβούλευση του επίμαχου νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε έπειτα από «παράπονο» της κυρίας Δημητρίου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, που έλεγε ότι ένα τόσο καλό και πλήρες νομοσχέδιο δεν πρόλαβε να ψηφιστεί και δεν θα γίνει γνωστό ποτέ το περιεχόμενο του.

Έτσι, στη συνέχεια η ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης, εξυμνεί το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που επιφέρει «ώριμη μεταρρύθμιση» και «χρειάζεται να τεθεί σε προτεραιότητα στο άμεσο μέλλον».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον κ. Καλογήρου το επίμαχο νομοσχέδιο:

-Βασίζεται στις σύγχρονες αντιλήψεις και τα διεθνή πρότυπα για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.

-Υιοθετεί τις αρχές της διαπαιδαγώγησης έναντι της τιμωρίας και της παραμονής σε δομές ανοικτής και ημιελεύθερης διαβίωσης έναντι του εγκλεισμού των ανηλίκων.

-Δημιουργεί ένα πλέγμα Μονάδων Μέριμνας Νέων έξι διαφορετικών κατηγοριών, οι οποίες θα συστήνονται σταδιακά, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και δυνατότητες: (α) Στέγες Φιλοξενίας, (β) Στέγες Ημιελεύθερης Διαβίωσης, (γ) Θεραπευτικές Μονάδες, (δ) Μονάδες Απεξάρτησης Νέων, (ε) Μονάδες Εντατικής Επιτήρησης Νέων και (στ) Μονάδες Επανένταξης Νέων.

-Οι εξειδικευμένες Θεραπευτικές Μονάδες και Μονάδες Απεξάρτησης Νέων έχουν σχεδιαστεί και προβλέπεται να λειτουργήσουν σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

-Προχωρά στην ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση των υφιστάμενων Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, ώστε να αποτελέσουν τους κεντρικούς φορείς που θα υλοποιήσουν τις προβλέψεις νόμου, με τον σταδιακό μετασχηματισμό τους σε Μονάδες Μέριμνας Νέων διαφορετικών κατηγοριών.

-Έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο έλλειμμα στην ύπαρξη κατάλληλων δομών για την προστασίατων παραβατικών ανηλίκων στη χώρα μας.

Κλείνοντας, ο κ. Καλογήρου σημειώνει στην ανακοίνωσή του: «Πρόκειται για μια αναγκαία και ώριμη μεταρρύθμιση που αποτυπώνεται σε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, η οποία χρειάζεται να τεθεί σε προτεραιότητα στο άμεσο μέλλον».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης