Διαγνωστικά κέντρα: «Αδιέξοδη» η συνάντηση με Ξανθό - Η πρόταση του υπουργείου Υγείας

xa542

Xωρίς να ικανοποιηθεί το βασικό τους αίτημα αποχώρησαν για άλλη μία φορά από το γραφείο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων -  Διαβάστε τι προτείνει το υπουργείο Υγείας

Με γνώμονα το συμφέρον και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων καθώς και τις δεσμεύσεις που έλαβαν από τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, στη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης που είχαν μαζί του το μεσημέρι της Πέμπτης, πρόκειται να αποφασίσουν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των διαγνωστικών εργαστηρίων αν και πώς θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις τους.

Το φορτίο που επωμίζονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με την αναστολή της πίστωσης για τις διαγνωστικές εξετάσεις έχει απασχολήσει πολύ το Συντονιστικό, ωστόσο πλέον καλούνται να αξιολογήσουν και τη νέα πρόταση του υπουργού Υγείας.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε στο Συντονιστικό των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Κέντρων περιλαμβάνει:

1.Την προσαύξηση κατά 30 εκ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2018 προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.

2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000- 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

3. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια η ζήτηση εξετάσεων και σε βάθος χρόνου να περιοριστεί δραστικά η υπέρβαση και το clawback. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη παρέμβαση που καθιστά το σύστημα βιώσιμο, αλλά που προφανώς δεν μεταβάλλει άμεσα τη σημερινή πραγματικότητα.

4. Την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι το 2011) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ.

5. Την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός , για την ενίσχυση των προϋπολογισμών που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε προεκλογική περίοδο καμία ρύθμιση που προϋποθέτει νομοθέτηση και έχει δημοσιονομικό κόστος. Άρα το βασικό αίτημα που είναι η προσαύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2018 είναι ανέφικτο να ικανοποιηθεί. Υποσχέθηκε όμως να υπάρξει διευκόλυνση στην καταβολή της οφειλής μέσω των υπαρχουσών ρυθμίσεων για πολλαπλές δόσεις.

Τέλος, ο κ. Ξανθός ανέφερε πως η απόφαση για εξυπηρέτηση των πολιτών με την υποχρέωση να καταβάλλουν το 85% του κόστους των εξετάσεων είναι παράνομη και εκβιαστική και δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες συμβάσεις των εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Γιαννης

ερχεται η 7η Ιουλιου...καταστρεψατε τα πάντα... τελειωσαν οι μερες σας,αντε ξανα στο 3%

geo

Παίρνω σήμερα τηλέφωνο σε δύο μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ρωτώντας για το κόστος μια εξέτασης (τρίπλεξ καρδιάς συγκεκριμένα). Η απάντηση τους ήταν πως το κόστος με παραπεμπτικό από ΕΟΠΥΥ είναι 59,50€. Μου εξήγησαν μάλιστα ότι το ποσό αυτό αφορά το 85% της κανονικής χρέωσης, που θα μπορέσω να διεκδικήσω να λάβω πίσω από τον ΕΟΠΥΥ και πως το υπόλοιπο 15% που αφορά την δική μου συμμετοχή δεν το χρεώνουν. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως η συγκεκριμένη εξέταση χρεώνεται συνολικά 70€ (15% ασφαλισμένος=10,50€ + 85% ΕΟΠΥΥ=59,50€). Όμως και τα δύο διαγνωστικά μου αντιπρότειναν να κάνω την εξέταση "ιδιωτικά" χωρίς τη χρήση παραπεμπτικού EOΠΥΥ με κόστος 30€ το ένα και 35€ το άλλο. Αναρωτιέμαι λοιπόν: Πόσο είναι το πραγματικό ποσοστό κέρδους των κέντρων αυτών και πόσο θέλουν να το φτάσουν. Γιατί ενώ διαμαρτύρονται πώς δεν βγαίνουν, έχει γεμίσει κάθε γειτονιά με διαγνωστικά κέντρα; (κοντεύουν να ξεπεράσουν και τη χρυσή εποχή των Video club). Ποιοι ορίζουν τον "τιμοκατάλογο" των εξετάσεων με τόσο υψηλό περιθώριο κέρδους και μετά τα ζητούν πίσω μέσω clawback και γιατί; Τι συμφέροντα εξυπηρετούνται και από ποιους; Μη ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των βουλευτών είναι γιατροί. Όχι βέβαια ότι περιμένω απαντήσεις, απλά για να μη νομίζουν και οι 300 ότι τρώμε κουτόχορτο. Όλοι πλακάκια τα έχουν κάνει και μας πίνουν το αίμα...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης