Εξαπάτησαν 65 ιερείς και επιχειρηματίες σε όλη τη χώρα

Εξαπάτησαν 65 ιερείς και επιχειρηματίες σε όλη τη χώρα

Στα 600.000 ευρώ η λεία τους - Μέσα από τη φυλακή τους συντόνιζε ο «εγκέφαλος» - Έπειθαν πολίτες να καταθέτουν ποσά 5.000 ως και 20.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με πρόσχημα ότι ήταν δικαιούχοι ΕΣΠΑ

astynomia-peripoliko-ena
Σε τουλάχιστον 600.000 ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα μιας σπείρας που είχε εξαπατήσει δεκάδες επιχειρηματίες, ιερωμένους και άλλους πολίτες σε όλη την χώρα, με εντολές από έναν 42χρονο ο οποίος επικοινωνούσε μαζί τους μέσα από το… κελί του στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατείται!

Εκτός από τον αρχηγό της σπείρας, συνελήφθησαν στη δυτική Ελλάδα, τα Χανιά και την Αττική 15 μέλη της, εννέα άνδρες 32 ως 42 και έξι γυναίκες 25 ως 36 χρόνων, ενώ τους τελευταίους δέκα μήνες μάλιστα είχαν στρατολογηθεί 47 περιφερειακά μέλη που έκαναν τις απάτες! Τα στοιχεία τους έχουν ταυτοποιηθεί και κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια σε απάτες

Ο 42χρονος αρχηγός τηλεφωνούσε μέσα από τη φυλακή στα θύματα, συστηνόταν ως διευθυντής τραπεζικού καταστήματος και τους ενημέρωνε ότι είναι δικαιούχοι ποσών ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, ΤΑΚΕ, επιδοτήσεων της Ε.Ε., ή και χρημάτων για συντήρηση εκκλησιών.
Όμως, τους έλεγε ότι η προθεσμία ανάληψης έχει λήξει και ότι μέσα στην ίδια μέρα θα διαγραφούν οριστικά και τους έπειθε να καταθέτουν ποσά 5.000 ως και 20.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με το πρόσχημα της πληρωμής σχετικών φόρων!

Κάποια από τα μέλη της σπείρας νομιμοποιούσαν τα παράνομα κέρδη τους, συστήνοντας εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ή αγοράζοντας αυτοκίνητα μεγάλης αξίας. Κατά τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους, κατασχέθηκαν πλήθος συσκευές κινητής τηλεφωνίας και συνδέσεις σε αντίστοιχα δίκτυα, πλήθος κάρτες τραπεζών, φωτοαντίγραφα τραπεζικών συναλλαγών και μία replica πιστολιού. Αλλά και στο κελί του 42χρονου αρχηγού βρέθηκαν δυο από τα έξι κινητά και δυο από τις δέκα κάρτες SIM με στοιχεία αλλοδαπών που χρησιμοποιούσε για τις επικοινωνίες με τα θύματα, ενώ κατασχέθηκε και ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου, που άσκησε διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κατ’ εξακολούθηση, διάπραξη εξαπατήσεων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα, κατά περίπτωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης