Έρευνα: Καρδιαγγειακά, καρκίνος και ασθένειες του αναπνευστικού οι αιτίες θανάτου των Ελλήνων

Έρευνα: Καρδιαγγειακά, καρκίνος και ασθένειες του αναπνευστικού οι αιτίες θανάτου των Ελλήνων

Οι Έλληνες κινδυνεύουν και από τις ασθένειες που σχετίζονται με την πρόληψη και με την υιοθέτηση συνηθειών ζωής όπως η διατροφή, η άσκηση, η μη κατανάλωση αλκοόλ ή καπνού

heart-ach1
Από τι πεθαίνουν οι Έλληνες; Τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τη θνησιμότητα στην Ελλάδα, όπως αυτά περιλήφθηκαν στη Μελέτη Σκοπιμότητας για την Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτυπώνουν αυτό που συμβαίνει στη μικροκλίμακα – και στον μικρόκοσμο γύρω μας. Καρδιαγγειακά, καρκίνος και ασθένειες του αναπνευστικού καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις στη «μοιραία» κατάταξη που αφορά τον ελληνικό πληθυσμό.

Το σύνολο των θανάτων στην Ελλάδα το 2016 ήταν 121.082, σύμφωνα με τα διαθέσιμα, επικαιροποιημένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που επικαλείται η μελέτη. Επισημαίνεται μάλιστα από τους συντάκτες της μελέτης πως η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων (86%) στη χώρα μας προκαλούνται από μη μεταδιδόμενες ασθένειες, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως είναι πολύ μικρότερο (71%).

Μπορεί βεβαίως ο πληθυσμός της Ελλάδας να μην απειλείται από μεταδιδόμενες ασθένειες, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία για τους θανάτους κινδυνεύει από τις ασθένειες που σχετίζονται με την πρόληψη και με την υιοθέτηση συνηθειών ζωής όπως η διατροφή, η άσκηση, η μη κατανάλωση αλκοόλ ή καπνού κα. Έτσι, οι 104.365 θάνατοι από τους συνολικά 121.082 το 2016 οφείλονται σε μια σειρά από ασθένειες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις συσχετίζονται και με τον τρόπο ζωής.

Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν 1 στους 2 θανάτους αποδίδεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα, που αποτελούν πια τη σύγχρονη επιδημία. Έτσι, 46.098 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω καρδιαγγειακών ασθενειών και ειδικότερα αναφέρονται 23.082 θάνατοι από ισχαιμικό επεισόδιο, 15.530 από εγκεφαλικό και 7.486 από λοιπά καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αναφέρονται επίσης 13.239 θάνατοι (ποσοστό 11%) που συσχετίζονται με μεταδιδόμενες ασθένειες, περιγεννητική και βρεφική θνησιμότητα καθώς και 3.479 θάνατοι (ποσοστό 3%) που οφείλονται σε τραυματισμούς και ατυχήματα.

Θνησιμότητα λόγω καρκίνου

Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας, με τα θύματά του να ανέρχονται σε 30.408 (για το 2016). Ένας στους τέσσερις ογκολογικούς ασθενείς, που καταλήγει, νοσεί από καρκίνο του πνεύμονα.

Κλείσιμο
Έντεκα μορφές καρκίνου περιλαμβάνονται στη λίστα με τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου στον ελληνικό πληθυσμό.

Η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και γενικά του βρογχικού συστήματος. Ο συγκεκριμένος καρκίνος βρίσκεται στην πρώτη θέση και εξαιτίας αυτού κατέληξαν το 2016 στη χώρα μας 7.526 άνθρωποι.

Άλλοι 3.245 άνθρωποι κατέληξαν λόγω καρκίνου του παχέος εντέρου και ορθού (ποσοστό 10,7% του συνόλου των ογκολογικών ασθενών που κατέληξαν).

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο καρκίνος του μαστού, με 2.466 θύματα (ποσοστό 8,1%).

Υψηλή θνησιμότητα έχει και ο καρκίνος του προστάτη, που βρίσκεται στην 4η θέση των θανατηφόρων καρκίνων στην Ελλάδα, με 2.048 θύματα (ποσοστό 6,7%).

Ακολουθεί ο καρκίνος του παγκρέατος με 1.900 θανατηφόρα περιστατικά (6,2%) και εκείνος του ήπατος με 1.602 μοιραία περιστατικά (5,3% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο).

Στην 7η θέση βρίσκεται ο καρκίνος του στομάχου, που για το 2016 είχε 1.602 θύματα (ποσοστό 5,3%).

Οι κακοήθειες της ουροδόχου κύστεως κόστισαν τη ζωή σε 1.510 ανθρώπους (ποσοστό 5% των θανάτων από καρκίνο). Άλλοι 1.397 θάνατοι αποδίδονται σε λευχαιμία (ποσοστό 4,5%) και 1.349 σε καρκίνο του εγκεφάλου και νευρικού συστήματος (4,4%). Η θλιβερή λίστα περιλαμβάνει επίσης το λέμφωμα που ευθύνεται για τον θάνατο 1.305 ανθρώπων (ποσοστό 4,3%). Από άλλες μορφές καρκίνου κατέληξαν ακόμη 4.458 άνθρωποι.

Στην 3η θέση των αιτιών θανάτου απαντώνται οι ασθένειες του αναπνευστικού οι οποίες συνδέονται με την κατάληξη 10.499 ανθρώπων.

Οι νευρολογικές ασθένειες ευθύνονται για τον θάνατο 4.593 ανθρώπων (ποσοστό 4,4%) και από ασθένειες του ήπατος κατέληξαν 3.338 άνθρωποι (ποσοστό 3,2% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο).

Τέλος, οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος κόστισαν τη ζωή σε 9.429 άτομα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης