Δίνουν άδεια στον Κουφοντίνα με απόφαση της Ξένης Δημητρίου

Δίνουν άδεια στον Κουφοντίνα με απόφαση της Ξένης Δημητρίου

Μέσα στη νύχτα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση στο βούλευμα για την απόρριψη του αιτήματος του «Λουκά» της 17Ν για την 7η κατά σειρά άδεια, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο, ώστε να του χορηγηθεί - Και οι ισοβίτες δικαιούνται άδεια, αναφέρει στο σκεπτικό της η εισαγγελέας ΑΠ - Αντίθετη ήταν η εισήγηση του αντεισαγγελέα

koufontinas_main01
«Επείγουσα» αναίρεση άσκησε αργά σήμερα το βράδυ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, στο ομόφωνο βούλευμα του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου, με το οποίο δεν χορηγήθηκε η 7η άδεια στο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η αναίρεση θα συζητηθεί πολύ σύντομα και πιθανώς μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα στο Ποινικό Τμήμα του Άρειου Πάγου, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα κάνει δεκτή η όχι την αναίρεση της κυρίας Δημητρίου. Σε περίπτωση που απορριφθεί η αναίρεση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, δεν θα πάρει την 7η κατά σειρά άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Σε περίπτωση κατά την οποία αναιρεθεί το βούλευμα, θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου με άλλη σύνθεση, εκτός από αυτή που δίκασε την προηγούμενη φορά, για να κρίνει εκ νέου το αίτημα του πολυισοβίτη για τη χορήγηση της 7ης άδειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έντονο ενδιαφέρον προκειμένου να ασκηθεί αναίρεση στο βούλευμα του Πλημμελειοδικείου Βόλου είχε εκδηλώσει στην Ξένη Δημητρίου κυβερνητικό στέλεχος στον χώρο της Δικαιοσύνης, μόλις έγινε γνωστό ότι δεν θα του χορηγηθεί η 7η κατά σειρά άδεια.

Η Ξένη Δημητρίου, την ίδια μέρα που έγινε γνωστό ότι δεν θα λάβει άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ζήτησε να της σταλεί το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου, καθώς και ο ιατρικός φάκελος του Λουκά της 17Ν, όπως και η έκθεση της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής, προκειμένου να τα μελετήσει.

Παράλληλα, η κυρία Δημητρίου ζήτησε και τα ιατρικά πιστοποιητικά από το νοσοκομείο του Βόλου που αφορούν τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ σήμερα που έγινε γνωστό ότι εισήχθη προληπτικά στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Βόλου, άσκησε την αναίρεση μέσα στο βράδυ.

Κλείσιμο
Όπως λένε συνάδελφοι της κυρίας Δημητρίου, αλλά και ποινικολόγοι, στην ιστορία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου δεν έχει ξαναγίνει αφενός τόσο αργά να ανακοινωθεί η άσκηση αναίρεσης κατά βουλεύματος και αφετέρου η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λουκάς της 17Ν, μόλις έγινε γνωστό ότι δεν θα του χορηγηθεί άδεια, ξεκίνησε απεργίας πείνας και στη συνέχεια μετήχθη στο νοσοκομείο Βόλου. Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι ο πολυισοβίτης μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου.

Από τους γιατρούς του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί επειγόντως στη ΜΕΘ, καθώς διαπιστώθηκε «διαταραχή ηλεκτρολυτών», συνεπεία της απεργίας πείνας που κάνει διεκδικώντας να του χορηγηθεί άδεια.

Τι επικαλέστηκε η Ξένη Δημητρίου

Στην αναίρεσή της, η Ξένη Δημητρίου επικαλείται τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011, όπως και πρόσφατο δημοσίευμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, το οποίο αναφέρει ότι και οι πολυισοβίτες, εφόσον έχουν εκτίσει τα συγκεκριμένο προβλεπόμενο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί αδείας.

Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός στην αναίρεσή της επισημαίνει ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, και προσθέτει ότι, αφού δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας, τότε κακώς εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης και της εξέτασης των ουσιαστικών προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας.

Αντίθετη εισήγηση από αντεισαγγελέα ΑΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 Μαΐου είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου να μελετήσει την «υπόθεση Κουφοντίνα», αλλά σήμερα το πρωί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε ότι η γνώμη του είναι ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, εισηγούμενος στην Ξένη Δημητρίου, υποστήριξε -πέρα από τα νομικά θέματα- ότι το βούλευμα του Βόλου με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα "έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων".

Με άλλα λόγια, η θέση του αντεισαγγελέα ήταν ότι είναι επικίνδυνος και αμετανόητος ο Λουκάς της 17Ν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης