Ένας Έλληνας μαθητής από την Καβάλα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα της Microsoft

Ένας Έλληνας μαθητής από την Καβάλα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα της Microsoft

Από τα σχολικά θρανία στα laptop του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Microsoft Office Specialist εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ο 14χρονος Χρήστος Κιοφτετζής

moscup2019
Είναι μόλις 14 χρόνων, η ωριμότητα όμως που τον διακρίνει, στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί, είναι σχεδόν αφοπλιστική. Δείχνει ένα παιδί ιδιαίτερα χαλαρό. Οι σύγχρονοι αγχωτικοί ρυθμοί που ζει κάθε παιδί στην ηλικία του φαίνεται ότι δεν τον αγγίζουν. Ίσως για όλους αυτούς τους λόγους κατάφερε να αναδειχθεί Πανελλήνιος Πρωταθλητής στον διαγωνισμό της Microsoft Office Specialist στην εφαρμογή Excel και να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό της Microsoft Office Specialist που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Ιούλιο στη Νέα Υόρκη. Ο λόγος για τον Χρήστο Κιοφτετζή, μαθητή της Γ' τάξης του 6ου Γυμνασίου Καβάλας, που μαζί με άλλα 41 παιδιά από την πόλη συμμετείχε στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Microsoft Office Specialist και κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία της Καβάλας κατάφερε να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταλλίων που προκρίθηκαν σε αυτόν διαγωνισμό (Ιωάννης Χρόνης, 15 ετών, χάλκινο στο Word, Χριστοδούλη Τοραμανίδου, 15 ετών, χάλκινο στο PowerPoint, Ευθυμία Μελίδου, 15 ετών, αργυρό στο PowerPoint κι Ευθυμία Κούντουρα, 16 ετών, χάλκινο στο Εxcel).

Το ΑΠΕ - ΜΠΕ συνάντησε τον Χρήστο Κιοφτετζή στη σχολή όπου τον τελευταίο μήνα περνούσε τις περισσότερες ώρες, προκειμένου να προετοιμαστεί για το διαγωνισμό και μαζί με τον καθηγητή του, Παναγιώτη Ασλανίδη, μίλησαν για την εμπειρία που έζησαν. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι και στον περσινό διαγωνισμό της Microsoft Office Specialist η 16χρονη Εφη Ζιώτα από την Καβάλα αναδείχθηκε Πανελλήνια Πρωταθλήτρια στην κατηγορία PowerPoint εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό της Microsoft που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στον Ορλάντο των ΗΠΑ, όπου κατέλαβε τη δέκατη θέση παγκοσμίως και την τρίτη στην Ευρώπη.

«Η αλήθεια είναι», σημειώνει ο Χρήστος Κιοφτετζής μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «ότι δεν πίστευα πως έγραψα καλά και βγήκα μάλλον απογοητευμένος από την αίθουσα. Ωστόσο, η εμπειρία που έζησα μαζί με όλα τα παιδιά από την Καβάλα που συμμετείχαμε στο διαγωνισμό ήταν όμορφη και σημαντική. Λίγες εβδομάδες πριν από το διαγωνισμό περάσαμε αρκετές ώρες στη σχολή, όπου μαζί με τον καθηγητή μου κάναμε διάφορες ασκήσεις, είδαμε βιντεάκια, συζητήσαμε πάνω στο διαγωνισμό. Ωστόσο πρέπει να πω ότι δε διάβασα πάρα πολύ για τις ανάγκες του διαγωνισμού».

Ο 14χρονος Χρήστος ξεκίνησε ν' ασχολείται με τους υπολογιστές στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, κυρίως όπως λέει ο ίδιος για να κάνει κάποιες ασκήσεις που του έβαζαν στο σχολείο. Στις Ε' τάξη πήγε για πρώτη φορά στη σχολή κι έκτοτε συνεχίζει να αποκομίζει γνώσεις και εμπειρίες μέσα από τα μαθήματα που παρακολουθεί. Η άλλη μεγάλη του αγάπη πέρα από τους υπολογιστές είναι η μουσική καθώς παίζει κιθάρα και μπουζούκι, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του κάνει ποδήλατο, ασχολείται με την μουσική και βγαίνει βόλτες με την παρέα του. Η ενασχόληση του πατέρα του με τους υπολογιστές ήταν ίσως γι' αυτόν το κίνητρο να ασχοληθεί κι ο ίδιος. Οι γονείς του τον στήριζαν πάντα στις επιλογές του, χωρίς όμως να νιώθει όπως λέει κάποια πίεση από αυτούς.

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια δηλώνει λάτρης της πόλης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε σημειώνοντας «αν μπορούσα να σπουδάσω στην Καβάλα θα το έκανα, μου αρέσει πολύ εδώ, είναι όμορφη η Καβάλα και δεν θέλω να φύγω. Μετά τις σπουδές μου βλέπω τη ζωή μου εδώ επιλέγοντας να κάνω κάτι που θα μου αρέσει και θα με εκφράζει».

Κλείσιμο
Το επικείμενο ταξίδι στη Νέα Υόρκη είναι για τον Χρήστο Κιοφτετζή μια μεγάλη πρόκληση και συνάμα εμπειρία. «Δεν κρύβω», σημειώνει, «ότι είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που θα εκπροσωπήσω τη χώρα μου, μαζί με τα άλλα δυο παιδιά, σε αυτόν τον μεγάλο παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft. Φέτος πάντως χάρη και σε άλλα προγράμματα όπου συμμετείχα ταξίδεψα πρώτη φορά στο εξωτερικό, αλλά νομίζω το ταξίδι στη Νέα Υόρκη θα είναι κάτι σημαντικό».

Η γνώση είναι συμμετοχική διαδικασία

Ο καθηγητής του, Παναγιώτης Ασλανίδης, δηλώνει χαρούμενος και ικανοποιημένος τόσο από τη νίκη του Χρήστου όσο και από τις διακρίσεις των άλλων τεσσάρων παιδιών και μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ δηλώνει ευθαρσώς «οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι ομαδικό άθλημα κι όχι ατομικό όπως θέλουμε να πιστεύουμε. Το αποτέλεσμα σε αυτόν τον διαγωνισμό ήταν συμμετοχικό. Όλα τα παιδιά κέρδισαν σε γνώσεις και εμπειρίες. Όλοι χάρηκαν με τη χαρά του Χρήστου και των άλλων παιδιών κι όλοι οι συμμετέχοντες στην ομάδα της Καβάλας είχαν κάτι να μάθουν πολλά ο ένας από τον άλλον».

«Προσωπικά», συνεχίζει ο κ. Ασλανίδης, «νιώθω ότι μετά από τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τα παιδιά, έμαθα πολλά αυτά. Υπάρχει πλέον μια συσσωρευμένη γνώση που θέλω να τη μοιράζομαι μαζί τους οπότε υπό αυτή την έννοια ο ένας μαθαίνει από τον άλλον. Η γνώση είναι ομαδική και η προσπάθεια συμμετοχική».

Ο Παναγιώτης Ασλανίδης ως καθηγητής πληροφορικής σε ιδιωτική σχολή στην Καβάλα συμμετείχε για δεύτερη φορά με τους μαθητές του σε αυτόν τον διαγωνισμό και μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ επισημαίνει το πολύ υψηλό επίπεδο των μαθητών της Καβάλας πάνω σε προγράμματα και εφαρμογές.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist διενεργείται σε τρεις φάσεις: στην πρώτη, στα προκριματικά κάθε χώρας διαγωνίζονται οι υποψήφιοι, με στόχο να αξιολογηθούν με όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό βαθμολογίας, που θα τους εξασφαλίσει την συμμετοχή στους τελικούς κάθε χώρας. Στη δεύτερη φάση, διαγωνίζονται οι καλύτεροι κάθε χώρας με στόχο την ανάδειξη του εθνικού πρωταθλητή. Στην τρίτη και τελευταία φάση, οι πρωταθλητές των χωρών που συμμετέχουν διαγωνίζονται για την ανάδειξη του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Ο Πανελλήνιος τελικός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Microsoft Office Specialist, διεξήχθη το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα όπου κατά την προκριματική φάση προκρίθηκαν και συμμετείχαν 112 παιδιά από όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και ο Χρήστος Κιοφτετζής.

Να σημειωθεί πως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist είναι ένας Παγκόσμιος διαγωνισμός που διεξάγεται για 18η συνεχή χρονιά και αξιολογεί τις δεξιότητες των μαθητών σε εφαρμογές όπως το Word, το Excel και το PowerPoint. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν άτομα ηλικίας 13 έως 22 ετών από δεκάδες χώρες του κόσμου.

Ο 14χρονος Χρήστος Κιοφτετζής την Καβάλα, που κέρδισε την πρώτη θέση στο Microsoft Excel, μαζί με τους άλλους δυο νικητές, τον Κυριάκο Χατζηευθυμιάδη, πανελλήνιο πρωταθλητή του PowerPoint από την Αθήνα και τον Νικόλαο Ιωάννη Σκιαδά, πανελλήνιο πρωταθλητή του Word από τη Σπάρτη, θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό της Microsoft Office Specialist τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης