Οικουμενικός Πατριάρχης: Αναφαίρετο δικαίωμα μας η επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης

Οικουμενικός Πατριάρχης: Αναφαίρετο δικαίωμα μας η επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης

Για το ίδιο θέμα παρενέβη πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός πρέσβης, αρμόδιος για τις θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ παίρνοντας σαφή θέση υπέρ της επαναλειτουργίας της σχολής

oik6
Στην επαναλειτουργία της Χάλκης, που αποτελεί αίτημα δεκαετιών και μείζον ζήτημα για την επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας, αναφέρθηκε χθες εκ νέου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τονίζοντας: «Οταν στην Τουρκία υπάρχουν πάρα πολλές μουσουλμανικές θεολογικές Σχολές, με ποια λογική και με πιο αίσθημα δικαίου δεν μπορούν να έχουν και οι χριστιανοί πολίται της Τουρκικής Δημοκρατίας μία δική τους θεολογική Σχολή; Δεν θέλουμε περισσότερες, ούτε κάποια καινούργια, θέλουμε αυτή που είχαμε και πρέπει να ανοίξει ξανά».

Στο θέμα της επαναλειτουργίας της σχολής της Χάλκης παρενέβη πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός πρέσβης, αρμόδιος για τις θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ παίρνοντας σαφή θέση υπέρ της επαναλειτουργίας της σχολής, ενώ στη Χάλκη βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζέφρι Χόβενιερ, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη τη Θεολογική Σχολή και εξέφρασε την ελπίδα να τη δει σύντομα να λειτουργεί ξανά. «Ήταν τιμή να επισκεφθώ τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης για να μάθω για την κεντρική της θέση στη ζωή της Ελληνορθοδοξίας. Η παρουσία της είναι μαρτυρία του πλούσιου θρησκευτικού παρελθόντος και του παρόντος της περιοχής. Ελπίζω να τη δω ανοιχτή σύντομα ξανά», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο νεοκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε δηλώσεις του για τη Χάλκη στο «protothema.gr» ως ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδας, είχε δηλώσει με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Χάλκη πριν από δύο μήνες ότι: «η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού ξαναβάζει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», για να τονίσει οτι «το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής έχει αφεθεί στο περιθώριο».

oik4


Οικουμενικός Πατριάρχης: Αναφαίρετο δικαίωμα μας η επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης

Ο Πατριάρχης εστίασε στο δίκαιο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επαναλειτουργήσει η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης μιλώντας χθες στην τράπεζα της Ι.Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, μετά την καθιερωμένη Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία. Συγκινημένος κάλεσε κλήρο και λαό να προσεύχονται για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αναφερόμενος στη στελέχωση της Πατριαρχικής Αυλής και των Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου με νέους και μορφωμένους κληρικούς ο Παναγιώτατος επισήμανε: «Το ιδεώδες θα ήταν βέβαια να επαναλειτουργήσει η Σχολής της Χάλκης, αυτή που έδωσε τόσα στελέχη στην Εκκλησία, στην δική μας την Εκκλησία και σε άλλες αδελφές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Κατά τα 127 χρόνια της λειτουργίας της, έδωσε περίπου χίλιους αποφοίτους, εκλεκτά στελέχη εις τη διακονία της Εκκλησίας και του λαού του Θεού, και το 1971, ξαφνικά, άδικα, αυθαίρετα, μας την έκλεισαν οι εφ’ ημάς τεταγμένες Αρχές και παρά τις προσπάθειές μας, τις προσευχές μας, παρά τις υποσχέσεις και τις ελπίδες που μας έδωσαν κατ’ επανάληψη, δεν εννοούν να κάνουν το αποφασιστικό βήμα και να μας δώσουν την ποθητή άδεια για να ανεβούμε και πάλι στον Λόφον της Ελπίδος, να έρθουν μαθηταί, να κρούσει ο κώδων της Σχολής, να αναψουν τα φώτα των κοιτώνων και των σπουδαστηρίων και των παραδόσεων.

Κλείσιμο
Εμείς δεν θα παύσωμε να προσευχόμεθα και να επιμένουμε και να προσπαθούμε να επαναλειτουργήσει η Σχολή μας διότι το θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμά μας. ‘Οταν στην Τουρκία υπάρχουν πάρα πολλές μουσουλμανικές θεολογικές Σχολές, με ποια λογική και με πιο αίσθημα δικαίου δεν μπορούν να έχουν και οι χριστιανοί πολίται της Τουρκικής Δημοκρατίας μία δική τους θεολογική Σχολή; Δεν θέλουμε περισσότερες, ούτε κάποια καινούργια, θέλουμε αυτή που είχαμε και πρέπει να ανοίξει ξανά. Και τότε όλοι θα έρθουν και θα ανεβούμε μαζί εις τον Λόφον της Ελπίδος, να δούμε τις ελπίδες μας πραγματοποιημένες και να υποδεχθούμε τους νέους μαθητές. Να εύχεσθε όλοι, αδελφοί και τέκνα, γι’ αυτή τη μεγάλη ημέρα και επιφανή, την οποία χρόνια τώρα περιμένουμε, με δάκρυα και με προσευχή. Αλλά, και από την άλλη πλευρά, και με αγανάκτηση γι’ αυτή την κατάφωρη αδικία που μας γίνεται επί μισό αιώνα σχεδόν, χωρίς να βρίσκουν ανταπόκριση οι προσδοκίες και οι προσευχές μας». Κατά τη Θεία Λειτουργία με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι Αρχιερείς του Θρόνου, Γερμανίας Αυγουστίνος, Τρανουπόλεως Γερμανός, Τορόντο Σωτήριος, Ανέων Μακάριος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, Γάνου και Χώρας Αμφιλόχιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, Αμερικής Ελπιδοφόρος, Αυστραλίας Μακάριος, Σύμης Χρυσόστομος, και Ασπένδου Ιερεμίας, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ».

oik7


Σαμ Μπράουνμπακ: Η Χάλκη πρέπει να επαναλειτουργήσει

Στο θέμα της επαναλειτουργίας της σχολής της Χάλκης παρενέβη πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός πρέσβης, αρμόδιος για τις θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ παίρνοντας σαφή θέση υπέρ της επαναλειτουργίας της σχολής . Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τη μη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τονίζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σαμ Μπράουνμπακ. «Στηρίζουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και το κάνουμε εδώ και καιρό. Πρέπει να επαναλειτουργήσει κι έπρεπε αυτό να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Και είναι πραγματικά καιρός, η τουρκική κυβέρνηση να το επιτρέψει να συμβεί. Δεν υπάρχουν πραγματικά δικαιολογίες, γιατί να μην συμβεί αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες την Ελλάδα και είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας.

«Στην κλίμακα των ζητημάτων των θρησκευτικών ελευθεριών, αυτό είναι σημαντικό. Αφορά την εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών των ορθόδοξων ιερέων σε ένα πολύ βασικό σχολείο, που έκλεισε», υπογραμμίζει ο κ. Μπράουνμπακ, επισημαίνοντας ότι έχει έρθει η στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει εκ νέου την επαναλειτουργία της Σχολής.

Ο χρόνος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι πολύ κοντά, είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον περασμένο Μαίο σε επίσκεψή του στην Θεολογική Σχολή. Κατά την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης για τον εορτασμό της περσινής Πρωτομαγιάς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης αποτελεί αίτημα δεκαετιών και μείζον ζήτημα για την επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας. Να θυμίσουμε οτι θερμό κλίμα επικράτησε στη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον περασμένο Απρίλιο δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας οτι η επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης βρίσκεται κοντά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης