«Greece by Drone»: Ο ταλαντούχος φωτογράφος Κώστας Σπαθής μιλάει για το λεύκωμα

«Greece by Drone»: Ο ταλαντούχος φωτογράφος Κώστας Σπαθής μιλάει για το λεύκωμα

Ο αρχιτέκτονας-δημιουργός του καταπληκτικού λευκώματος «Greece by Drone», που προσφέρει αυτή την Κυριακή η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, παρουσιάζει τα μαγευτικά τοπία της Ελλάδας με μοναδικό τρόπο

spathis-k-1-599x275
Δεν είναι εύκολο για έναν άνθρωπο να συνδυάσει την αισθητική, τους νόμους της αρχιτεκτονικής και τις σύγχρονες τάσεις στα social media. Κι όμως, ο Κώστας Σπαθής το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο λογαριασμός του στο Instagram είναι must, αν αγαπάς τη φωτογραφία και την Ελλάδα. Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι τον ακολουθούν στο συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο αναδεικνύοντάς τον σε digital influencer (τον έχει προτείνει ακόμα και το ίδιο το Instagram ως must λογαριασμό!).

Ποιο είναι όμως το background του ταλαντούχου κ. Σπαθή;

Ο Κώστας Σπαθής κατάγεται από τα Τρίκαλα και σπούδασε Ανακαίνιση και Αποκατάσταση Κτιρίων στο ΑΤΕΙ Πάτρας και Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο. Εργάστηκε επί χρόνια ως αρχιτέκτονας. Η οικονομική κρίση τον οδήγησε σε νέα μονοπάτια; τη φωτογραφία και μάλιστα με drone. Οι σπουδές αρχιτεκτονικής και η αισθητική που τον χαρακτηρίζει και ως άνθρωπο, ήταν τα εφόδια που είχαν ως αποτέλεσμα οι φωτογραφίες του να είναι ουσιαστικά έργα τέχνης. Η γεωμετρία και η συμμετρία είναι πανταχού παρούσες στις φωτογραφίες του, από τις οποίες συνήθως λείπει η ανθρώπινη παρουσία, πλην μερικών εξαιρέσεων στις οποίες πρωταγωνιστεί η δίδυμη αδερφή του Νάνσυ. Μέσα από τα μάτια του και τον φακό του, βλέπουμε την πατρίδα μας με ένα μοναδικό τρόπο, ο οποίος αποτυπώνεται στο καταπληκτικό λεύκωμα «Greece by Drone» που προσφέρει αυτή την Κυριακή η εφημερίδα Πρώτο Θέμα.


Ο κ. Σπαθής μας μίλησε για την τέχνη του:

Οι φωτογραφίες σου θεωρούνται ως πίνακες ζωγραφικής από τους δεκάδες χιλιάδες followers στο Instagram. Πώς αποφάσισες να φωτογραφίζεις με drones;

Πάντα μου άρεσε κάθε είδους τέχνη και όλα τα έργα μου είναι εμπνευ­σμένα από τη γεωμετρία, την επαναληψιμότητα, ίn μοτίβα και in μίνιμαλ αισθητική. Ξεκίνησα να φωτογραφίζω με drones από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν. Εκτοτε μπορώ να αποτυπώνω στις φωτο­γραφίες μου τη βασική μου θεματολογία, που είναι η αρχιτεκτονική και η συμμετρία. Με τα drones μπορώ να βλέπω τα πάντα με το μάτι του αρχιτέκτονα και η οπτική μου επικεντρώνεται στο να κοιτά­ζω τον κόσμο κατοψικά. Περίεργες προοπτικές, ευθύγραμμα αντικεί­μενα, ευρυγώνια θέματα και τα σημεία φυγής είναι μερικά από τα θέματα που με καθηλώνουν όταν φωτογραφίζω στην πόλη ή στη φύση.

Ποια είναι τα μυστικά της δουλειάς σου;

Κλείσιμο
Η φωτογραφία είναι το πάθος μου. Είναι το κίνητρο που με ωθεί να ανακαλύπτω τον κόσμο, να εντοπίζω νέα μέρη και μοτίβα μέσα σε αυτόν. Πάντα σκέφτομαι και ακολουθώ τους βασικούς κανόνες της αρχιτεκτονικής στις δημιουργίες μου δίνοντας μια πιο αρτιστίκ προ­σέγγιση μέσα από εργαλεία και software τα οποία με βοηθούν να αναδείξω την τελειότητα στη συμμετρία ή νέες ασυνήθιστες προο­πτικές ενός στοιχείου ή ακόμη και μιας πόλης. Βασικό χαρακτηριστι­κό της καθημερινότητάς μου είναι η ασταμάτητη αναζήτηση νέων ελκυστικών περιοχών γύρω μου.

Ποια ιδιαιτερότητα έχει η φωτογράφηση μιας παραλίας;

Οι ελληνικές παραλίες είναι ένα θαύμα της φύσης. Οι εναλλαγές της γεωμορφολογίας, η ποικιλία των χρωμάτων, η μοναδικότητά τους τις καθιστούν βασική θεματολογία των έργων μου. Φωτογραφίζοντας το τοπίο μιας παραλίας με γοητεύει ο συνδυασμός του μοναδικού μπλε χρώματος με την αίσθηση ελευθερίας της ανθρώπινης παρου­σίας. Βασική παράμετρος της αποτύπωσης μιας παραλίας είναι η ώρα της μέρας. Μια πολύ θερμή μέρα με πλήθος λουομένων είναι από τα αγαπημένα μου θέματα. Αντίθετα, μια απογευματι­νή ή πολύ πρωινή ώρα, όπου όλα είναι ήρεμα, το τοπίο πιο ερημικό, κάθε παραλία αποτελεί μια ουτοπία με χρώματα μοναδικά και με έντονη την αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης.

Από αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ Greece by Drone

Φωτογραφημένη από ψηλά, σε λήψεις συγκλονιστικές, που μόνο τα drone μπορούν να επιτύχουν, η Ελλάδα αποκαλύπτει τα μαγευτικά της κάλλη. Και αποδεικνύει γιατί είναι η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο.

Το ΘΕΜΑ προσφέρει την εκπληκτική σειρά σκληρόδετων, μεγάλου σχήματος άλμπουμ «Greece by Drone», αρχίζοντας από την Κυριακή 12 Μαΐου με το «The big blue: Παραλίες, Τόμος Α'». Μην το χάσετε!


Greece By Drone 26sec



Greece By Drone 12sec



Η φυσική ομορφιά της Ελλάδας κυριολεκτικά κόβει την ανάσα, ιδιαίτερα όταν αναδεικνύεται μέσα από την τέχνη ενός πραγματικά χαρισματικού φωτογράφου, όπως ο Κώστας Σπαθής. Κάθε εικόνα του είναι προσεκτικά μελετημένη, σαν έργο τέχνης. Το drone στα χέρια του Σπαθή γίνεται κάτι σαν το βλέμμα του Θεού: Αποτυπώνει σχήματα και χρώματα με μια απίστευτη γενναιοδωρία, επιτρέποντας στην ευλογημένη χώρα μας να αναδείξει το καθηλωτικό της κάλλος.

greecf4
sal5
greecf6
insta01

Ο Κώστας Σπαθής έχει μια εντελώς ξεχωριστή ματιά, γεμίζοντας το κάδρο του με κριτήριο μια αρχιτεκτονική ισορροπία και μια απέραντη, σχεδόν συγκινητική αρμονία. Τα άλμπουμ που συνέθεσε με τις φωτογραφίες του συνθέτουν μια χρωματική ωδή στη γεωμετρία της ελληνικής Φύσης. Σήμερα πλέον που η φωτογράφηση με drone είναι ευρύτατα διαδεδομένη, το «Greece by Drone» κάνει τη διαφορά. Διότι παρουσιάζει την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με τον σεβασμό στην πιο ωραία και φυσική εκδοχή της Ελλάδας, με άπλετο φως και απέραντο γαλάζιο.


Από αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ Greece by Drone (Ι)

sal7
greecf8
greecf9
greecf10

Μη χάσετε από αυτή την Κυριακή το ΘΕΜΑ και τη σειρά των πολυτελών, σκληρόδετων λευκωμάτων «Greece by Drone». Το πρώτο έχει τίτλο «The big blue: Παραλίες, Τόμος Α'». Θα ακολουθήσουν το «Τhe big blue: Παραλίες Τόμος Β'» και κατόπιν οι «Κυκλάδες».

Από αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ Greece by Drone (ΙΙ)
sal1_2
sal2
sal3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης