ΣτΕ: Ακυρώνει την απόλυση διευθύντριας φυλακών και επιβάλλει ποινή στέρησης τριών μισθών

ste

Η διευθύντρια σε αγροτικές φυλακές είχε απολυθεί λόγω μεταμεσονύκτιων επισκέψεων κρατούμενου στο γραφείο της καθώς και για άλλα παραπτώματα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας μετέτρεψε σε πρόστιμο 3 μηνιαίων αποδοχών, την πειθαρχική ποινή της απόλυσης που είχε επιβληθεί σε διευθύντρια των αγροτικών φυλακών ανηλίκων Κασσαβέτειας Βόλου, εκεί δηλαδή που είναι σήμερα ο πολυισοβίτης και μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη Δημήτρης Κουφοντίνας, η οποία απολύθηκε, λόγω των πειθαρχικών παραπτωμάτων που είχε διαπράξει, όπως είναι οι πολύωρες μεταμεσονύκτιες κρατούμενου στο γραφείο της.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, η πρώην διευθύντρια έχει την δικονομική δυνατότητα να διεκδικήσει δικαστικά την απώλεια των αποδοχών της από την ημέρα έκδοσης της απόφασης απόλυσής της (2014) μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ (2019).

Ειδικότερα, η πειθαρχική περιπέτεια της πρώην διευθύντριας ξεκίνησε μετά από καταγγελία κρατούμενου ότι του χορηγούσαν ληγμένα φάρμακα.

Έτσι, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά στη φυλακή έλεγχος από τη νομαρχιακή διεύθυνση υγείας και βρέθηκε ποσότητα ληγμένων φαρμάκων τα οποία ήταν μαζί με τα μη ληγμένα.

Η έκθεση της υγειονομικής επιθεώρησης (30.6.2010) χαρακτήρισε την εικόνα που επικρατούσε στη φυλακή ως «βεβαρυμμένη υγειονομική κατάσταση», καθώς διαπίστωσε την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μυγών στα μαγειρεία, ενώ τα σκεύη ήταν στο δάπεδο και πλενόντουσαν με πλαστικό σωλήνα νερού στο πάτωμα του εξωτερικού χώρου των μαγειρείων, ενώ οι εσωτερικοί τοίχοι και το ταβάνι ήταν ρυπαροί και φθαρμένοι.

Παράλληλα, από τον οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από ελεγκτές της Δ.Ο.Υ. Βόλου διαπιστώθηκε ότι οι προμήθειες ειδών διατροφής, κ.λπ. γινόντουσαν με απευθείας αναθέσεις και όχι βάσει προσφορών των προμηθευτών.

Ακόμη, τα έξοδα πληρωνόντουσαν με προφορική εντολή της διευθύντριας –αντί της γραπτής- προς το διαχειριστή της φυλακής, ενώ έγινε αύξηση των εξόδων σε ποσοστό υπερδιπλάσιο των μηνιαίων κερδών, χωρίς την προβλεπόμενη έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τη διευθύντρια των φυλακών την επισκεπτόταν μετά τις 11 το βράδυ στο γραφείο της γνωστός παντρεμένος κρατούμενος με 4 παιδιά, ο οποίος ήταν μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Τον εν λόγω κρατούμενο η διευθύντρια των φυλακών «τον συμβουλευόταν αποκλειστικά προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΣτΕ.

Όμως, οι μεταμεσονύκτιες αυτές επισκέψεις του κρατούμενου στο γραφείο της διευθύντριας είχαν προκαλέσει παράπονα από την πλευρά των σωφρονιστικών υπαλλήλων, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούντο στην ασφάλεια της φυλακής, καθώς έπρεπε μετά το τέλος της επισκέψεως να οδηγηθεί στο κελί του.

Τελικά, το 2014 της επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της απόλυσης για τα παραπτώματα τα αμελούς και ατελούς εκπλήρωσης των υπηρεσιακών καθηκόντων της και της χαρακτηριστικώς ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός της υπηρεσίας.

Η ίδια επικαλέστηκε απειρία και έλλειψη εκπαίδευσης ως προς την άσκηση των καθηκόντων διευθύντριας φυλακής, αλλά και φόρτο εργασίας.

Ως προς τη μη τήρηση των όρων υγιεινής στα μαγειρεία υποστήριξε ότι οφειλόταν αποκλειστικά στο μάγειρα ο οποίος δεν ήταν καθαρό και στο ότι στη φυλακή δεν υπήρχε άλλο κατάλληλο πρόσωπο να αναλάβει τα μαγειρεία, ενώ ως προς τις οικονομικές παρατυπίες επικαλέστηκε ότι οι υπάλληλοι της φυλακής δεν είχαν ιδιαίτερες γνώσεις τήρησης βιβλίων και διαχείρισης του ταμείου.

Μετά από αυτό προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόλυσή της.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους διαδικαστικούς ισχυρισμούς της διευθύντριας και αναγνώρισαν ότι δεν δικαιολογούνται εκ της θέσεως ευθύνης που κατείχε τα παραπτώματα τα οποία της αποδίδονται και ότι η συμπεριφορά της ανάγεται στη μη ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων της.

Παρ΄ όλα αυτά, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ μετέτρεψε την απόλυση σε πρόστιμο 3 μηνιαίων αποδοχών και δεν της επιδίκασε δικαστική δαπάνη.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

δενστεκεσαικαλα

Ετσι πρεπει ναναι η δικαιοσυνη , ΘΕΟΣΤΡΑΒΗ !

katerina

ελληνικο δημοσιο

τρυφων

αληθεια σαν βλακας που ειμαι αναρωτιεμαι γιατι καλουσε κρατουμενο ?για να την κανει παρεα?πραγματικα ντρεπομαι κ για τους δεσμοφυλακες κ για τους αστυνομικους ειναι βουτυγμενοι μεσα στην βρωμια κ την δυσοσμια ,πως λοιπον εγω θα ζητησω την ασφαλεια απο αυτους οταν αυτοι ειναι επιορκοι κ οι πιο πολλοι βρωμικοι κ αλητες,πως θα ζητησω εγω το δικαιο απο αυτους οταν υποστηριζουν το ανηθικο κ αδικο τα ιδια κ χειροτερα αντιμετωπιζει η θεσνικη απο αυτα τα αποβρασματα

Σάκης

Η "Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων" στηρίζεται φουλ από την μπαχαλική αριστερά και τους αναρχικούς. Οργανώνει τις κινητοποιήσεις υπέρ του Κουφοντίνα και των Πυρήνων. Όλες οι ανακοινώσεις τους ανεβαίνουν ταυτόχρονα στο left.gr και στο iskra , στο efsyn, αλλά και αρκετές στο σάιτ της ΕΡΤ από το 2015 μέχρι σήμερα. Κατάλαβες τώρα γιατί η κυρία συμβουλευόταν τον κρατούμενο; Και κατάλαβες γιατί η "δικαιοσύνη" την έβγαλε λάδι; Μάλλον προφανής είναι η απάντηση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

bar

Στόχος να «μπει φρένο» σε κάθε πράξη παράνομης διάθεσης αλκοόλ σε ανήλικους, αλλά και να γίνουν δράσεις ευκαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για τις βλαβερές συνέπειες, σε παιδιά, οδηγούς και εγκύους

corruption

Η χώρα μας ανέβηκε επτά θέσεις σε σχέση με το 2018 - Η βελτιωμένη κατάταξη αποδίδεται στις μεταρρυθμίσεις που αναλήφθηκαν το β’ εξάμηνο του έτους, εκτιμά ο Άγγελος Μπίνης, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας