Δημήτρης Σούρας για Νίκο Μεταξά: Νωρίς να κριθεί ως serial killer

Δημήτρης Σούρας για Νίκο Μεταξά: Νωρίς να κριθεί ως serial killer

 «Είναι λιγάκι επικίνδυνο αυτή τη στιγμή να σκιαγραφήσουμε το προφίλ ενός κατά συρροήν δολοφόνου ο οποίος σκοτώνει ανεξέλεγκτα, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει γιατί τα έκανε όλα αυτά», ανέφερε 

soras
Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ο οποίος κλήθηκε πολλές φορές να εμπλακεί και να βοηθήσει σε πολύκροτες υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων, είναι διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Metropolitan» και υπεύθυνος ψυχίατρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου σε θέματα προ και μεταμοσχευτικού ελέγχου.

Παρακινδυνευμένο το προφίλ

Μιλώντας στην εφημερίδα "Πολίτης" της Κύπρου, σημείωσε πως «είναι λιγάκι επικίνδυνο αυτή τη στιγμή να σκιαγραφήσουμε το προφίλ ενός κατά συρροήν δολοφόνου ο οποίος σκοτώνει ανεξέλεγκτα, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει γιατί τα έκανε όλα αυτά. Η δολοφονία των δύο παιδιών διαφοροποιεί τα πράγματα, αν μιλάμε για έναν κατά συρροή δολοφόνο, αφού δεν έχουν καμία σχέση με ολοκληρωμένες γυναίκες και δεν μπορεί να ευσταθεί μια δικαιολογία ότι τα σκότωσε για να μην τον αναγνωρίσουν».

Ο κ. Σούρας είπε ακόμα πως, αν τώρα επιχειρήσουμε κοινωνικά και ψυχολογικά να σκιαγραφήσουμε την προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου, θα κάνουμε ένα τεράστιο λάθος, «γιατί τα στοιχεία της προσωπικότητάς του που διαφαίνονται μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφή». Εκ πρώτης όψεως διαφαίνεται, κατά τον κ. Σούρα, «μια αντικοινωνική διαταραχή στην προσωπικότητα. Βίαιος άνθρωπος που σκοτώνει, που όταν αποφάσισε να μιλήσει, μίλησε χωρίς να μετανιώνει καθόλου και είπε, ό,τι νόμιζε πως έπρεπε να πει, για να βοηθήσει ή να αποπροσανατολίσει την έρευνα, όπως αυτός αντιλαμβανόταν την κατάσταση. Όλα αυτά τα στοιχεία, και άλλα που θα προκύψουν, θα πρέπει να αναλυθούν για να μας δώσουν τις απαντήσεις που πρέπει. Αυτό όμως θα το κάνουν μόνο όσοι επισταμένως ασχοληθούν μαζί του».

Εμμονές προς μελέτη

Ο γνωστός ψυχίατρος επεσήμανε πως φαίνεται να υπάρχουν και εμμονές, όπως η αναφορά στον στραγγαλισμό την ώρα της ερωτικής συνεύρεσης. Αυτό, όπως είπε, μπορεί και να μην είναι αλήθεια. Αν είναι αλήθεια, ότι όταν το έκανε πρώτη φορά του άρεσε και το επανέλαβε, τότε προστίθεται το εμμονικό κομμάτι στην ήδη υπάρχουσα αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητάς του. Επίσης προστίθεται και η σεξουαλική διαστροφή. Από αυτά τα στοιχεία, κατά τον Δ. Σούρα, δεν προκύπτει το συμπέρασμα του χαρακτηρισμού του υπόπτου ως κατά συρροήν δολοφόνου.

Ψυχίατρος και ανακριτής

Ο Δ. Σούρας πιστεύει πως ένας ψυχίατρος μπορεί να ξεκλειδώσει την προσωπικότητα του ατόμου και να μάθει αλήθειες. Αυτό, όπως τονίζει, μπορεί να γίνει μέσα από μια συγκεκριμένη συζήτηση, που οι ψυχίατροι ξέρουν πώς να την κάνουν για να μπορέσουν να μάθουν «τι συμβαίνει πραγματικά στην προσωπικότητα και τον ψυχισμό του. Επίσης, όλα αυτά που θα μας πει, με τον τρόπο που θα τα εκμαιεύσουμε, θα είναι οι μοναδικές αλήθειες». Κατά τον κ. Σούρα, είναι διαφορετική η πρακτική της ανάκρισης και διαφορετική η συζήτηση με έναν ψυχίατρο, γιατί «ο ψυχίατρος διαμορφώνει τέτοιες συνθήκες που νιώθει κάποιος την ανάγκη να μιλήσει». Ο γιατρός, όπως λέει, ακούει αφού θέσει τις κατάλληλες ερωτήσεις – κλειδιά.

Η προσποίηση

Ο Δ. Σούρας δεν έχει πειστεί πως ο «Ορέστης» έχει πει όλη την αλήθεια, αλλά αυτό είναι θέμα που θα διαφανεί στην εξέλιξη των πραγμάτων. Στην ψυχιατρική εξέταση, όπως επισημαίνει, παίζουν όλα ρόλο, όπως οι γονείς, το περιβάλλον που μεγάλωσε, πώς διαμορφώθηκε, τα βιώματά του, το επάγγελμά του, η σεξουαλική του ζωή…Πίσω από τον κανονικό χαρακτήρα ενός ανθρώπου, καταλήγει ο κ. Σούρας, «κρύβεται πάντα και μία άλλη λέξη που λέγεται προσποίηση. Στην περίπτωση αυτού του ανθρώπου δεν μπορεί κάποιος σήμερα να πει αν προσποιείται ή όχι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης