Δείτε φωτογραφίες: Οι εντυπωσιακοί επιτάφιοι στην Κρήτη

Δείτε φωτογραφίες: Οι εντυπωσιακοί επιτάφιοι στην Κρήτη

Κορυφώνεται το Θείο Δράμα σε όλους τους Ιερούς Ναούς της χώρας σήμερα Μεγάλη Παρασκευή - Εντυπωσιάζουν οι επιτάφιοι της Κρήτης!

epitafioi_agiaskepi2
Με κατάνυξη ξεκίνησε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών. Με πένθιμο στολισμό στους ναούς και τα άμφια των ιερών γίνεται η τελετή της Αποκαθήλωσης.

Συγκλονίζουν τα γεγονότα, με τον Χριστό να αφήνει την τελευταία του πνοή πάνω στον Σταυρό και ενώ δεν υπάρχει κάποια σχετική μέριμνα για τον ενταφιασμό του Σώματός Του.

Δεν ήταν δυνατόν να εγκαταλειφθεί το Πανάγιο Σώμα Του Κυρίου και τότε εμφανίζονται δύο πρόσωπα, ευκατάστατα και σεβαστά στην ιουδαϊκή κοινωνία, αμφότεροι κρυφοί μαθητές του Κυρίου, ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και ο Νικόδημος.

Ο κρυφός νυχτερινός μαθητής του Ιησού, ο Νικόδημος, εκείνος που προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να υποστηρίξει τον Ιησού ενώπιον του Συνεδρίου κατά τη διάρκεια της δίκης, ήταν και αυτός που έφερε μεγάλη ποσότητα μύρων για τον ενταφιασμό του Ιησού.

Ο Ιωσήφ προμηθεύεται, λοιπόν, σεντόνι και αφού αποκαθηλώνει το Σώμα του Κυρίου από το Σταυρό, με την βοήθεια του Νικοδήμου, το τυλίγουν, το μυρώνουν με τα μύρα που προσέφερε ο Νικόδημος, και το καταθέτουν σε λαξευμένο καινούριο τάφο, τον οποίο είχε προετοιμάσει ο Ιωσήφ για τον εαυτό του.

Την όλη διαδικασία αυτή, η Κυρία Θεοτόκος, ο Ιωάννης και οι μυροφόρες την παρακολουθούσαν από μακριά.

Κλείσιμο
Αργά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλεται η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου, όπου, μετά τις τρεις Στάσεις των Εγκωμίων, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου.

Σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τα Μοναστήρια της χώρας απ’ άκρη σ’ άκρη οι πιστοί συμμετέχουν με κατάνυξη τελείται η περιφορά του στολισμένου Επιταφίου, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη την ημέρα.

Ξεχωριστές εκκλησίες και μοναστήρια της Κρήτης δίνουν το δικό τους χρώμα με τους επιταφίους τους και μας βάζουν σε ατμόσφαιρα περισυλλογής ακολουθώντας τις πιο ιδιαίτερες και κατανυκτικές περιφορές.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι γυναίκες της Κρήτης ξεκίνησαν από χθες το βράδυ το στολισμό των επιταφίων. Κάθε λογής λουλούδια προσφέρθηκαν για να «ντυθεί» ο χώρος που θα φιλοξενούσε το σώμα του Θεανθρώπου τη Μεγάλη Παρασκευή.

Το neakriti.gr σας ταξιδεύει στις Εκκλησίες της Κρήτης για να σας δώσει μία ιδέα από τον στολισμό των επιταφίων του νησιού.

Αγία Σκέπη Ηρακλείου
epitafioi_agiaskepi

Άγιος Ανδρέας Αρχοντικό Μονοφατσίου
arxontiko1

Ιερός Ναός Αναλήψεως - Ζωφόροι
Analipseoszoforous


Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου
agiosvasileio1
Ιερός Ναός Εσταυρωμένου Ηρακλείου
estauromenos2
estauromenos


Άγιος Γεώργιος Πέραμα Ρεθυμνου
perama

Μεταμόρφωση Σωτήρος Πατέλλες Ηρακλειου
metamorfosi

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Αρχανών
panagiafaneromeniarxanon

Πηγή: www.neakriti.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης