Κύπρος: Τιμήθηκε ο Κώστας Σημίτης από το ίδρυμα «Γλαύκος Κληρίδης»

Κύπρος: Τιμήθηκε ο Κώστας Σημίτης από το ίδρυμα «Γλαύκος Κληρίδης»

Στον πρώην πρωθυπουργό και τον πρώην υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο, στενό συνεργάτη του Γλαύκου Κληρίδη, απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ειρήνης και Συνεργασίας «Γλαύκος Κληρίδης»

CNA_Tcd6fbcbcc8584e14a28d96f48ab0f737
Εκδήλωση για τον Γλαύκο Κληρίδη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του πραγματοποίησε σήμερα στη Λευκωσία το Ινστιτούτο «Γλαύκος Κληρίδης» κατά την οποία απονεμήθηκε για πρώτη φορά το Βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας «Γλαύκος Κληρίδης» στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στον πρώην Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο, στενό συνεργάτη του Γλαύκου Κληρίδη.

Στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του πρώην Προέδρου της Κύπρου Γιώργου Βασιλείου, αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων, διπλωματών και άλλων προσωπικοτήτων, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης» και τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι τον Γλαύκο Κληρίδη τον τιμούν παγκύπρια και υπεράνω κομμάτων.

Ευχαρίστησε τον κ. Σημίτη για την παρουσία του και είπε ότι στην τελική ευθεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ευχαρίστησε και τον κ. Κούρο για την παρουσία του λέγοντας ότι υπήρξε ο πιο στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Γλαύκο Κληρίδη και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Είπε ότι αν και ανήκαν σε διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις το στοιχείο αυτό ουδόλως επέδρασε αρνητικά στις σχέσεις τους. Συνεργαστήκαμε γόνιμα και παραγωγικά, φιλικά και ανθρώπινα με σεβασμό και εκτίμηση ο ένας για τον άλλο με γνώμονα το κοινό συμφέρον Κύπρου και Ελλάδος, είπε.

Χαρακτήρισε τον Γλαύκο Κληρίδη ως έναν άνθρωπο με πολιτικό ήθος, διεκδικητικότητα, ρεαλισμό, που είχε δύο κύριους στόχους να λύσει το Κυπριακό και να εντάξει την Κύπρο στην ΕΕ. Το δεύτερο το πέτυχε, είπε, αλλά για το πρώτο, η λήξη της θητείας του ανέκοψε εκείνη τη δυναμική για λύση του Κυπριακού. Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είπε ότι ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα που δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα εάν δεν υπήρχε αυτή η στενή συνεργασία Αθηνών Λευκωσίας στην πράξη, με όραμα και στόχους.

Είπε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη του και ότι «δεν ένοιωθα όπως συνέβη με άλλους Κύπριους ηγέτες ότι ανήκα σε άλλη χώρα». Αναφέρθηκε και στο έργο του Γιώργου Βασιλείου σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Εκανε ιστορική αναφορά στα βήματα μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την απόφαση της Ελλάδας για βέτο στη διεύρυνση του 2004 εάν αυτή δεν περιλαμβάνει την Κύπρο.

Είπε ότι το σχέδιο Ανάν ήταν παρά τις μη ικανοποιητικές σε ορισμένα θέματα ρυθμίσεις, μια λύση για να αποφευχθούν μελλοντικές συγκρούσεις και ανέφερε ότι τα δημοψηφίσματα δεν οδηγούν πάντα σε ορθές λύσεις, δίδοντας ως παράδειγμα το δημοψήφισμα του ελληνικού λαού το 2015 και το δημοψήφισμα για το Brexit. Σημασία έχει η συγκυρία, είπε και ανέφερε ότι σήμερα η συγκυρία είναι διαφορετική από το 2004 λόγω του θέματος των πετρελαίων που αύξησε τις απαιτήσεις της Τουρκίας σκληραίνει τη στάση της.

Η λύση στο Κυπριακό, είπε, πρέπει να βασίζεται στο κεκτημένο της ΕΕ. Το Κυπριακό, ανέφερε, δεν μπορεί να μένει εσαεί άλυτο και είπε ότι ο χρόνος δημιουργεί τετελεσμένα και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις συγκυρίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης