Σύναξη προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής στην Κύπρο

Σύναξη προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής στην Κύπρο

Κατά την σύναξη αυτή επισημάνθηκε η ανάγκη να καταβληθούν μέγιστες προσπάθειες για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή 

pro0
Οι προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, ο Αντιοχείας Ιωάννης Ι΄, ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ και ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, συναντήθηκαν χθες στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη Λευκωσία.

Ανακοίνωση από την Αρχιεπισκοπή αναφέρει ότι κατά την σύναξη αυτή υπογράμμισαν την ανάγκη να καταβληθούν μέγιστες προσπάθειες για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και συζήτησαν τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά ζητήματα, σχετικά με την εδραίωση της χριστιανικής παρουσίας στην περιοχή αυτή και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κατά τόπους Εκκλησιών προς επίτευξη του πιο πάνω στόχου.

Απηύθυναν, επίσης, έκκληση προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες να εργαστούν, με γνώμονα την ανάπτυξη αυτής της περιοχής, για την άρση της αδικίας που υπέστησαν οι λαοί της, συνεπεία των πολέμων, της κατοχής και των οικονομικών δυσχερειών.

pro2


Εξάλλου, κατά την ιδιαίτερη συνάντηση, την οποία είχαν οι δύο Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, «εν ειλικρίνεια, αδελφοσύνη και αγάπη, αντάλλαξαν διάφορες απόψεις επί του προβλήματος, το οποίο απασχολεί τις δύο τοπικές Εκκλησίες και εξέφρασαν την πρόθεση και αγαθή διάθεση, να υπερβούν άμεσα τις δυσκολίες αυτές, ώστε να φθάσουν στην επιθυμητή Ευχαριστιακή Κοινωνία».

Κλείσιμο
Επιπρόσθετα, οι Προκαθήμενοι συζήτησαν τα διάφορα εκκλησιαστικά προβλήματα που κατά καιρούς αναφύονται στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και εξέτασαν τρόπους επίλυσης τους. Συζήτησαν τα προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν μετά την χορήγηση της αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τους ενημέρωσε για την μεσολαβητική πρωτοβουλία, την οποία προσωπικώς ανέλαβε και όπως αναφέρεται οι τρεις Προκαθήμενοι συντάσσονται με αυτή, «ώστε ο Μακαριώτατος να τη συνεχίσει προς όφελος της εν Χριστώ ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Οι Προκαθήμενοι κάλεσαν όλες τις πλευρές να εργασθούν αφ´ ενός για την επίτευξη της Ευχαριστιακής ενότητας, η οποία αποτελεί το πλήρωμα της Εκκλησίας εν Χριστώ Ιησού και αφ´ ετέρου, με σκοπό την προστασία των πιστών και των ιερών ναών και μονών από επιθέσεις και από κάθε πράξη βίας, απ´ όπου και αν προέρχονται ή όποια και αν είναι τα αίτια και τα κίνητρα που τις προκαλούν.

Εξέφρασαν τη λύπη τους ως προς «την απόλυτη αδιαφορία των Κρατών και ισχυρών του κόσμου τούτου, για την τύχη των δύο Μητροπολιτών Χαλεπίου, Παύλου Yazιji και Ιωάννου Ibrahim, επισημαίνοντας πως η έκτη επέτειος της απαγωγής τους συμπίπτει εφέτος με την αρχή της επικείμενης Μεγάλης Εβδομάδας».

pro12


Τόνισαν την πρόθεση και αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την επικοινωνία και συνεργασία αυτή για το καλό της Εκκλησίας. Επίσης υπογράμμισαν ότι στην Ορθοδοξία, «δυνατόν μεν οι απόψεις να διαφοροποιούνται, παραμένει όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία ενωμένη και λαμπρή με Κεφαλή Αυτής, τον Θεάνθρωπο Κύριό μας, συνεχίζουσα τη σωτηριώδη πορεία της στον κόσμο».

«Ολοκληρώνοντας τη Σύναξή τους ύψωσαν εκ καρδίας δεήσεις στον υπέρ ημών παθόντα Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό, ώστε δια της θείας και ζωοποιού χάριτος Του, επουλώσει συντόμως τις ποικιλόμορφες πληγές των λαών μας, και δια του ανεσπέρου Φωτός της ενδόξου Αναστάσεως Του, φωτίζει, ειρηνεύει και καταυγάζει τις καρδιές όλων των πιστών και όπως οδηγήσει πάντας ημάς εις αναψυχή πνευματική και μας διατηρεί στην ενότητα της πίστεως και της αγάπης, ευχόμενοι σε όλους ευλογημένη Ανάσταση», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης