Μύρισε μπαρούτι και … 1821 στην Άμφισσα

Μύρισε μπαρούτι και … 1821 στην Άμφισσα

Επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων – οι εκδηλώσεις έγιναν παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου

P4
Μύρισε … 1821 το Σαββατοκύριακο στην Άμφισσα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων, όπως ονομαζόταν η πόλη επί τουρκοκρατίας.

Περισσότεροι από 300 άτομα, με στολές και οπλισμό εποχής, συμμετείχαν το Σάββατο στην αναπαράσταση της άλωσης του Κάστρου των Σαλώνων, ενώ στην κεντρική παρέλαση της Κυριακής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, συμμετείχαν περισσότεροι από 1500 φουστανελοφόροι από συλλόγους ολόκληρης της χώρας.

P3


Η προσέλευση του κόσμου, που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, δικαιώνοντας απόλυτα τις επιλογές της δημοτικής Αρχής Δελφών, να καταστήσει την Άμφισσα επίκεντρο των εορτασμών για τον ξεσηκωμό του 1821 στην Στερεά Ελλάδα, αναδεικνύοντας την προσφορά της πόλης, στους αγώνες του Έθνους για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Η Άμφισσα, ήταν η πρώτη πόλη της Στερεάς Ελλάδας που επαναστάτησε κατά των Τούρκων αμέσως μετά την κήρυξη της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821. Ο εορτασμός της σημαντικής επετείου προβλέπεται μάλιστα με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο και αποδίδει τη σημασία απελευθέρωσης του πρώτου κάστρου κατά την Επανάσταση του 1821.

Κλείσιμο
P1


Ο Παυλόπουλος εγκαινίασε το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης

Τους εορτασμούς παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος και εγκαινίασε στο ιστορικό κέντρο της Άμφισσας, το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, που στεγάζεται στο σπίτι όπου έζησε μετά την απελευθέρωση ο οπλαρχηγός Πανουργιάς με την οικογένειά του.

Το οίκημα, που χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα, αποκαταστάθηκε πρόσφατα στην αρχική του μορφή και μετατράπηκε σε ιστορικό μουσείο, με τη σημαντική δωρεά της πολεμικής συλλογής του Θεόδωρου Χρ. Γκούμα, που περιλαμβάνει κειμήλια που ανήκαν στους αφανείς αγωνιστές του 1821 Νικόλαο και Παναγιώτη Γκούμα από την Αγόριανη (Επτάλοφο) Φωκίδας. που με θρησκευτική ευλάβεια διαφύλαξαν οι απόγονοι τους.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος, εξήρε την πρωτοβουλία του δήμου Δελφών για την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείο Επανάστασης, ενώ συνεχάρη και τους δωρητές της σπάνιας συλλογής κειμηλίων.

P2


«Ορόσημο» το 2021 για την Επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης

Τα τελευταία χρόνια, μεθοδικά και με σχέδιο, ο δήμος Δελφών εστιάζει στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της περιοχής, με στόχο όχι μόνο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και την προώθηση του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης στην περιοχή.

«Επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε ταυτόχρονα στους συμπολίτες μας -και ιδίως στη νέα γενιά- τον υγιή πατριωτισμό» λέει ο δήμαρχος Δελφών κ.Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας πως δίνεται προτεραιότητα στη βελτίωση των υποδομών και των δικτύων, προκειμένου να μπορεί η περιοχή να υποδεχτεί επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την ιστορία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Άμφισσας, «ορόσημο» αποτελεί το έτος 2021, όπου και θα εορτασθεί η Επέτειος των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, με στόχο ο δήμος Δελφών να καταστεί από τους κορυφαίους πυλώνες των Επετειακών Εορτασμών σε όλη τη χώρα.

P5

P6






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης