Αναστασία Κωστάκη: Η πρώτη Ελληνίδα που έπαιξε στο NBA

Αναστασία Κωστάκη: Η πρώτη Ελληνίδα που έπαιξε στο NBA

Για την Αναστασία Κωστάκη, την πρώτη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια που έπαιξε στα παρκέ του WNBA, ο δρόμος προς την κορυφή υπήρξε μακρύς, αλλά όχι μοναχικός. “Στα ομαδικά αθλήματα, η συνεργασία είναι το παν. Ο στόχος είναι ένας και δεν μπορεί κανένας να τον φτάσει μόνος του. Πρέπει να στηρίζεις τη συμπαίκτριά σου, να θες το καλό της, να είστε οικογένεια και να έχετε έναν κοινό στόχο. Τη νίκη. Αυτό είναι το σημαντικότερο στο ομαδικό άθλημα, η συνεργασία και η συναδελφικότητα”.

campaign01
Ακόμα και στα ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ, όμως, υπάρχουν στιγμές που οφείλεις να λάμψεις σε ατομικό επίπεδο. Για την Αναστασία, αυτό συνέβη στο ματς Ελλάδας-ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. “Η αλήθεια είναι ότι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το περίμενα αυτό το ματς, ζούσα γι’ αυτό το ματς. Ήξερα ότι αν προκριθούμε στους 8 θα διασταυρωθούμε με την Αμερική. Οπότε ήρθε αυτή η μεγάλη στιγμή για μένα και έκανα το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας μου. Έβαλα 29 πόντους σε αυτόν τον αγώνα. Αυτό ήταν και το εισιτήριο για το WNBA. Αμέσως μετά τον αγώνα, με κάλεσε ο μάνατζέρ μου και μου είπε ότι έχω επίσημη πρόταση από το Χιούστον, την πιο σπουδαία τότε ομάδα στην Αμερική. Αμέσως υπέγραψα διετές συμβόλαιο (σ.σ. για την περίοδο 2005-2006)”.

#makingithappen | Ελλάδα - Αμερική | Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί.


Γι’ αυτό το όνειρο είχε εργαστεί σκληρά. “Κάποτε με είχαν ρωτήσει ποιο είναι το όνειρό μου και είχα απαντήσει να παίξω στο γυναικείο NBA. Ήμουν τότε 19 χρονών. Οπότε γέλασε ο δημοσιογράφος λίγο μαζί μου και μου φάνηκε περίεργο. Απάντησα "δεν καταλαβαίνω γιατί γελάτε”. Το μόνο που δεν ξέρω αυτή τη στιγμή είναι ποια χρονιά θα το κάνω. Ότι θα παίξω είναι σίγουρο.” Τελικά η Αμερική ήταν πάνω από ό,τι είχε ονειρευτεί. “Μόνο έμαθα πράγματα. Μόνο πήρα, κέρδισα. Είχα την τύχη να παίξω δίπλα σε τεράστιες προσωπικότητες, σε μεγάλες αθλήτριες που μου δίδαξαν τη συνεργασία, το σεβασμό. Ήταν τεράστιο σχολείο για μένα. Έμαθα να σέβομαι, να συμπεριφέρομαι διαφορετικά, να προσαρμόζομαι σε δύσκολες καταστάσεις. Έμαθα τον επαγγελματισμό. Έχω παίξει σε πολλές ομάδες της Ευρώπης, αυτό δεν το έχω ζήσει σε καμία άλλη ομάδα. Στην Αμερική είναι επαγγελματίες σε όλα τους, στην οργάνωση, στις παροχές. Εμείς απλά παίζουμε μπάσκετ, όλα τα άλλα είναι λυμένα”.
campaign02

Κλείσιμο
Στην Αμερική ένιωσε αμέσως σαν στο “σπίτι” της. “Γενικά έχουμε πολύ καλή σχέση με την Αμερική, αυτό το νιώθεις όταν πηγαίνεις. Εγώ προσαρμόστηκα πολύ γρήγορα, ήταν πολύ φιλικοί μαζί μου όλοι. Ένιωσα ασφάλεια, σαν να είμαι στη χώρα μου. Μας σέβονται και τους σεβόμαστε. Άλλωστε όπου κι αν πήγαινα έβρισκα Έλληνες. Αυτή την αγάπη που μου έδειξαν δεν θα την ξεχάσω ποτέ”. Όμως κάποια στιγμή ένιωσε την ανάγκη να επιστρέψει στην Ελλάδα, να συνεχίσει την καριέρα της εδώ και να προσφέρει στα νέα παιδιά. Η Αναστασία προπονεί σήμερα τα κορίτσια της εθνικής ομάδας μπάσκετ. “Στην Ελλάδα είναι πολύ υποβαθμισμένο το γυναικείο μπάσκετ. Αλλά σίγουρα όταν θέλεις κάτι πολύ μπορείς να το καταφέρεις. Θα παροτρύνω όλες τις γυναίκες που θέλουν να παίξουν και να ασχοληθούν με το άθλημα αυτό, να πιστεύουν στον εαυτό τους, να μην τα παρατάνε, να έχουν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Πάθος, αισιοδοξία, επαγγελματισμός και σκληρή δουλειά, έτσι θα τα καταφέρουμε. Μόνο έτσι θα πραγματοποιήσουμε όλα μας τα όνειρα και τους στόχους μας.”

Αισθάνεται μεγάλη υπερηφάνεια για τους Έλληνες αθλητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό. “Αν και είμαστε μια μικρή χώρα, έχουμε σπουδαίους αθλητές”, λέει. “Θεωρώ ότι όλοι αυτοί κάποια στιγμή πρέπει να γυρίσουν στη χώρα μας και να μεταδώσουν όλη αυτή την εμπειρία σε νέα παιδιά, ώστε να νιώσουν ότι μπορούν να καταφέρουν πράγματα. Τα παιδιά θέλουν εικόνα. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουν τους ήρωές τους ζωντανά. Να νιώθουν ότι το όνειρο πραγματοποιείται, ότι μπορούν να ελπίζουν. Σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε, νομίζω ότι ο αθλητισμός είναι ό,τι πιο σημαντικό στην Ελλάδα. Το έχουν ανάγκη οι νέοι άνθρωποι και πρέπει να είμαστε κοντά σε αυτά τα παιδιά”.
campaign03

Η Αναστασία Κωστάκη είναι μια από τους 13 ήρωες της δεύτερης φάσης της καμπάνιας #makingithappen, της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. Η καμπάνια έχει σαν στόχο να αναδείξει τα οράματα και τις αξίες που μοιράζονται οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μέσα από τις ιστορίες των ίδιων των ανθρώπων.

Ανθρώπων που “πάτησαν” και στις δύο χώρες, δημιούργησαν συνέργειες, ανέπτυξαν συνεργασίες και εν τέλει μας έφεραν πιο κοντά. Ιστορίες με ήρωες και ηρωίδες από το χώρο των Τεχνών, των Επιστημών, της Καινοτομίας, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της Κοινωνικής Δράσης, της Τεχνολογίας, της Επιχειρηματικότητας, της Εκπαίδευσης, των Νεοφυών Επιχειρήσεων που μας γεμίζουν αισιοδοξία.

Η καμπάνια είχε εγκαινιαστεί στην 83η ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ. Το Δεκέμβριο του 2018 ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ εγκαινιάστηκε με κύριο στοιχείο τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων. Με βάση αυτό, η καμπάνια #makingithappen εισέρχεται πλέον στη νέα της φάση, και με κύριο μήνυμα “Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί“, “φωτίζει” ακόμη περισσότερες πραγματικές ιστορίες Ελλήνων που δημιουργούν στη χώρα μας και αξίζουν την προσοχή μας.

Βρείτε όλους τους ήρωες και τις ιστορίες τους στο www.makingithappen.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης