Στην Κύπρο ο γερουσιαστής Μενέντεζ για θέματα ασφαλείας στη Μεσόγειο

menendez

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα, όπως η ενεργειακή στρατηγική, οι διμερείς σχέσεις και οικονομικά και τραπεζικά ζητήματα που αφορούν την Κύπρο

Σε εξαιρετική στιγμή για την Κύπρο, ώστε να υπάρξει μια καινούρια μέρα στις σχέσεις όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με τη Δύση, αναφέρθηκε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Νέας Ιερσέης Ρόμπερτ Μενέντεζ, ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Μενέντεζ, χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, εξαιρετική και είπε ότι σε αυτήν συζητήθηκαν πολλά, σημαντικά θέματα, ενώ σημείωσε τη μακρά σχέση που έχει ο ίδιος με την Κύπρο.
«Συζητήσαμε για πολλά σημαντικά θέματα, (όπως για) τη στρατηγική ασφάλειας και την ενεργειακή στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη συνεχιζόμενη σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ, για θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής στην περιοχή, για οικονομικά ζητήματα και για την αλλαγή της δυναμικής στην τραπεζική ζώνη της Κύπρου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαν μια πολύ εκτενή και πολύ θετική συνομιλία και ότι προσβλέπει στη συνέχιση της εμβάθυνσης της σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου.

«Θεωρώ ότι αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για την Κύπρο για να υπάρξει μια καινούρια μέρα στις σχέσεις της, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Δύση», ανέφερε.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε αισιοδοξία για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ.

Σημείωσε ότι ο κ. Μενέντεζ κατέθεσε μαζί με τον Γερουσιαστή Ρούμπιο νομοθετική πρόταση στο Κογκρέσο για τον τερματισμό του αποκλεισμού, του εμπάργκο, που είχε επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Κύπρο σχετικά με οπλικά συστήματα.

« Πράγματι, χωρίς το θέμα να είναι ο στρατιωτικός εξοπλισμός, η πολιτική σημασία αυτού του εμπάργκο, που ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί σε άλλη εποχή, σήμερα είναι παραφωνία στη στρατηγικής σημασίας σχέση με τις ΗΠΑ», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο ρωτήθηκε ο βουλευτής πότε θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και το πολύ σημαντικό είναι πως έχει κατατεθεί νομοθετική πρόταση που προέρχεται και από τις δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στην Αμερική, κάτι που ενισχύει τις πιθανότητες και δίνει το στίγμα ότι πρόκειται για εθνική υπόθεση για την Κύπρο και τις ΗΠΑ.

Συμπλήρωσε ότι στη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Μενέντεζ ανασκοπήθηκαν η στρατηγική σχέση και οι συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ένα κράτος που εγγυάται τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή με γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και ιδιαίτερα το Ισραήλ, αλλά και για τον ρόλο που παίζει ως μια προέκταση της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημείωσε ότι όλα αυτά εξυπηρετούν και το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ, ιδιαίτερα αφού τώρα πλέον ενισχύεται και με συγκεκριμένα ενεργειακά συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

«Όλο αυτό το πλέγμα σχέσεων συζητήθηκε στη συνάντηση και υπάρχει συμφωνία ότι έχουμε μια ιστορική καμπή στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και έχουμε ευκαιρίες για περαιτέρω ενδυνάμωση τους, όπως είναι και η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης του προέδρου Αναστασιάδη, χωρίς αυτό να επηρεάζει σε οποιονδήποτε βαθμό τις καλές σχέσεις που έχουμε και με άλλες δυνάμεις σύμφωνα και με τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ», σημείωσε.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι υποβλήθηκε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη το αίτημα να εξεταστεί με προσοχή το ζήτημα της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, κατανοώντας τη θέση την οποία παίρνουν γενικά οι ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα με το να παραμείνει ξεκάθαρο ότι στην Κύπρο τυχόν αλλαγή του καθεστώτος της UNFICYP, ενέχει κινδύνους για τη σταθερότητα η οποία υπάρχει τα τελευταία χρόνια.

Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι ζητήθηκε η συνδρομή ώστε να μπορέσει να υπάρξει αλλαγή και να καμφθεί η άτεγκτη στάση της Τουρκίας, η οποία δεν συνεργάζεται στην προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και μέσω του γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος είναι ένας πολύ καλός φίλος της Κύπρου, υπολογίζουμε ότι θα συνεχιστεί όχι μόνο στο επίπεδο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και στα κοινοβουλευτικά σώματα, ιδιαίτερα στη Γερουσία, η καλή δουλειά που γίνεται για τις κυπροαμερικανικές σχέσεις», είπε.

Τόνισε επίσης ότι ο κ. Μενέντεζ είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα για την Κύπρο.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες που κάνει εδώ και παρά πολλά χρόνια για την επίλυση του Κυπριακού και για το δίκαιο του κυπριακού ελληνισμού, αλλά ταυτόχρονα και για την προσπάθεια που καταβάλλει διαχρονικά, και τελευταίως με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, για τη βελτίωση και αναβάθμιση της κυπρο-αμερικανικής σχέσης», είπε.
ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fotia1

Στην περιοχή Κάστρο το αρχικό μέτωπο - Πολύ κοντά σε κατοικίες - Ενημέρωση της πυροσβεστικής στην αστυνομία να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας κάτοικοι, ώστε να εκκενώσουν, αν κριθεί απαραίτητο, τις οικίες τους

4
korydallos

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι από σωφρονιστικούς υπαλλήλους - Για την επιχείρηση ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Επόπτης, ενώ προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής

ste--2-thumb-large-thumb-large

Η γραμμή θα ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, θα περνάει από την Κυψέλη, τα δικαστήρια, τα Εξάρχεια, τον Ευαγγελισμό, την Πανεπιστημιούπολη, τα Ιλίσια και θα καταλήγει στου Γουδή

xristodoulidis

 Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να περνούν συστηματικά στην κατοχή οίκων δημοπρασίας του εξωτερικού, κυπριακά αρχαιολογικά αντικείμενα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη