Κύπρος και Μεγάλη Βρετανία διευρύνουν την στρατιωτική τους συνεργασία

Κύπρος και Μεγάλη Βρετανία διευρύνουν την στρατιωτική τους συνεργασία

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν Μνημόνιο Αμυντικής Συνεργασίας και Συνεργασίας Ασφάλειας

ypourgoi_amynas
Μνημόνιο Αμυντικής Συνεργασίας και Συνεργασίας Ασφάλειας υπέγραψαν στο Λονδίνο οι υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου.

Το μνημόνιο καθορίζει το πλαίσιο της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς άμυνας και ασφάλειας και διερεύνησης νέων τομέων και ευκαιριών για περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας.

Προβλέπει αναβάθμιση της υπάρχουσας συνεργασίας με επιμέρους πρόνοιες για κοινές ασκήσεις, διευρυμένη ανταλλαγή εμπειριών και επιτελικής συνεργασίας, φοίτηση Κυπρίων αξιωματικών σε βρετανικές στρατιωτικές σχολές, συνέργειες σε θέματα τεχνολογίας, έρευνας και ανάπτυξης, εξοπλιστικά προγράμματα, κυβερνοάμυνα – κυβερνοασφάλεια κ.ά.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης δήλωσε μετά από την υπογραφή του μνημονίου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι με τέτοιου είδους συμφωνίες επιβεβαιώνεται η αναγνώριση από άλλες χώρες του γεγονότος ότι η Κύπρος αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία με στοχευμένες συνέργειες αναδεικνύει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε να προωθήσει τη σταθερότητα στην περιοχή. Αυτή η σταθερότητα αυτόματα θα δημιουργήσει καθεστώς ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας.

Ο κ. Αγγελίδης είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τον Βρετανό ομόλογό του Γκάβιν Γουίλιαμσον για ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, όπως η ενεργειακή της ασφάλεια.

Κλείσιμο
Μετά από τη συνάντηση με τον ομόλογό του στο βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, ο κ. Αγγελίδης ξεναγήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας, ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσημη επίσκεψή του.

Χθες ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Μελετών Άμυνας και Ασφάλειας (RUSI), αναπτύσσοντας τον σημαίνοντα ρόλο της Κύπρου ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων Τζούλιαν Λιούις και το μέλος της Επιτροπής Τζον Σπέλαρ, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τους ενημέρωσε εξάλλου και για όλες τις πτυχές των περιφερειακών τριμερών συνεργασιών με την Ελλάδα και το Ισραήλ, την Αϊγυπτο, τον Λίβανο και την Ιορδανία.

Εν τω μεταξύ ο αρχηγός της Κύπριακής Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπο, κατά την οποία συμφωνήθηκε η αύξηση του αριθμού των ΄κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των δυο χωρών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης