Ιστορικό ντοκουμέντο: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κινηματογραφεί ομιλία του στα αγγλικά

Ιστορικό ντοκουμέντο: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κινηματογραφεί ομιλία του στα αγγλικά

Μάλιστα ξεσπάει σε γέλια, όταν κάνει σαρδάμ μπροστά στην κάμερα που τον καταγράφει

venizelos-agglika-ena
Ένα ιστορικό βίντεο όπου φαίνεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος να καταγράφει μια ομιλία του στα αγγλικά, ήρθε στην δημοσιότητα.

Το δημοσίευεσε στο προφίλ του στο facebook ο Πάνος Σωτηρίου, φοιτητής Ιστορίας, ο οποίος το ανακάλυψε στις συλλογές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Στο ιστορικό ντοκουμέντο φαίνεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης της Χάγης το 1929, όπου κινηματογραφεί έναν λόγο στα αγγλικά.

Στο τέλος μάλιστα, ο Βενιζέλος κάνει ένα «σαρδάμ», χάνει τα λόγια του, και ξεσπά σε γέλια, λέγοντας κάτι στον άνθρωπο πίσω από την κινηματογραφική μηχανή.



Κλείσιμο
Ο Βενιζέλος πέτυχε στη Χάγη το 1929, με αριστοτεχνικούς διπλωματικούς χειρισμούς και με όπλο το διεθνές του κύρος, να γίνει η Ελλάδα ο κύριος δικαιούχος των ανατολικών πολεμικών επανορθώσεων από τις ηττημένες χώρες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Γερμανία, Αυστρία κ.λπ.) και μάλιστα σε ποσοστό 75%. Παράλληλα, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Γαλλίας, ανέτρεψε προηγούμενη συμφωνία που είχε συναφθεί από την Οικουμενική Κυβέρνηση και επέβαλε νέα ευνοϊκή ρύθμιση των ελληνογαλλικών χρεών.

Οι διακανονισμοί αυτοί αποτελούν μοναδική περίπτωση στην ιστορία της νεότερης Ελλάδος, αφού για πρώτη και τελευταία φορά τα έσοδα της χώρας από τις πολεμικές επανορθώσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τα έξοδα για την εξυπηρέτηση των πολεμικών δανείων που είχε συνάψει η Ελλάδα με τους συμμάχους.

Η σημασία της επιτυχίας του Βενιζέλου στη Χάγη και η ανακούφιση που επέφερε αυτή στην οικονομία μπορεί να γίνει αντιληπτή αν ληφθεί υπόψη ότι την περίοδο εκείνη το 37% των ετήσιων τακτικών εσόδων διοχετεύονταν στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, με συνέπεια τη δραματική μείωση των διαθέσιμων πόρων για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική.

Η σταθεροποίηση του νομίσματος και η εξυγίανση της οικονομίας ήταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβει η χώρα δάνεια ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα τα οποία είχε ανάγκη. Προς την κατεύθυνση αυτή στράφηκε η Κυβέρνηση Βενιζέλου, σε συνδυασμό με την περιστολή των δαπανών με πρώτο θύμα τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες, τις οποίες εξακολουθούσε να πραγματοποιεί ακόμα η Ελλάδα.

Δείτε βίντεο: Ιστορικό ντοκουμέντο: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος βιντεοσκοπεί ομιλία του στα αγγλικά
Ιστορικό ντοκουμέντο: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος βιντεοσκοπεί ομιλία του στα αγγλικά


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης