Σέρρες: Τι έψαχναν οι αρχαιοκάπηλοι στο μοναστήρι του Ταξιάρχη

Σέρρες: Τι έψαχναν οι αρχαιοκάπηλοι στο μοναστήρι του Ταξιάρχη

Πιθανότατα έδρασαν ως μέρος διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας

astynomia-photo-ena
Μπορεί να έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών της Ασφάλειας οι οκτώ αρχαιοκάπηλοι που είχαν καταφέρει να ανοίξουν υπόγεια σήραγγα μήκους 30 μέτρων κάτω από τα θεμέλια της μονής του Ταξιάρχη Μιχαήλ στην Ευκαρπία Σερρών, ωστόσο η προανάκριση συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς με στόχο να βρεθεί τι ακριβώς αναζητούσαν και -κυρίως- τι θα το έκαναν.

Το μοναστήρι είναι κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου νότια του χωριού Ευκαρπία στη θέση Καστρί, σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος, καθώς στην κοντινή τοποθεσία «Μεσοβούνια», κοντά στα ερείπια του βυζαντινού οικισμού Καστρίου, βρίσκεται η νεκρόπολη της αρχαίας Βισαλτίας που είχε ακμάσει κατά την αρχαία και Ρωμαϊκή εποχή.

Στο κοντινό Παλιοχώρι βρέθηκαν στο παρελθόν αρχαίες επιγραφές, ενώ πολύ κοντά είχε βρεθεί παλιότερα ένας Μακεδονικός τάφος με μαρμάρινα θυρόφυλλα. Αλλά και στο ίδιο το μοναστήρι, μια τρίκλιτη βασιλική με τετράρριχτη στέγη, υπάρχει αρχαϊκή επιγραφή πάνω από τη δυτική είσοδο του καθολικού.

Ο εξοπλισμός που βρέθηκε στην κατοχή των οκτώ Ελλήνων δραστών της παράνομης ανασκαφής, ηλικίας 31 ως 61 χρόνων, κάνει τους αστυνομικούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνεργάζονταν με διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας. Γι' αυτό, όταν οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών, τους ασκήθηκε δίωξη για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή την ερχόμενη Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι στη λαθρανασκαφή είχαν βρεθεί το απόγευμα της Κυριακής μία ηλεκτρογεννήτρια, τρεις αντισφυξιογόνες μάσκες, 11 ηλεκτρικά τρυπάνια, φτυάρια και άλλα εργαλεία, δυο φορητές συσκευές ενδοεπικοινωνίας, γάντια εργασίας, φακοί, μετροταινία και διάφορα άλλα αντικείμενα, ενώ κατασχέθηκαν και δυο οχήματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης