Μια 16χρονη μαθήτρια στέλνει μήνυμα: Ο εθισμός στα κινητά και στα social media «σκοτώνει» χαρακτήρες

Μια 16χρονη μαθήτρια στέλνει μήνυμα: Ο εθισμός στα κινητά και στα social media «σκοτώνει» χαρακτήρες

«Η μεγαλύτερη απώλεια είναι αυτή του χαρακτήρα μας και της προσωπικής μας σφραγίδας η οποία χάνεται κάπου ανάμεσα στα χιλιάδες insta-story και check-in» γράφει η 16χρονη Νεφέλη-Μαρία Μανωλά

kopela-minima
Μια 16χρονη μαθήτρια, η Νεφέλη-Μαρία Μανωλά, γράφει στο protothema.gr για τις αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά και στην κοινωνικοποίηση που προκαλεί στους νέους ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα και κατ’ επέκταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

H 16χρονη γράφει μέσα από την ψυχή της, με θάρρος. Εκφράζει τους φόβους και τις ανησυχίες της για τον εθισμό που προκαλεί στους νέους η χρήση των κινητών τηλεφώνων . Προειδοποιεί για την «παγίδα» των social media. Μιλάει για τον «θάνατο» της φαντασίας και την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ως αποτέλεσμα του εγκλωβισμού των χρηστών στον λαβύρινθο του Facebook και του Instagram.

Ένας δρόμος χωρίς επιστροφή για αρκετά νέα παιδιά καθώς μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη, στο άγχος, στη συρρίκνωση της προσοχής και σε άλλες σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Κάνει λόγο για απώλεια χαρακτήρα και ζητά από τους εθισμένους στη χρήση των κινητών να τα αποχωριστούν εδώ και τώρα εάν θέλουν να επιβιώσουν.

Διαβάστε τι γράφει το 16χρονο κορίτσι:

Εγκλωβισμένες ψυχές σε μία εποχή που το «φαίνεσθαι» είναι σημαντικότερο του «είναι». Χωρίς καμία δόση υπερβολής, θα πρέπει να πετάξετε μακριά το κινητό σας εάν πραγματικά θέλετε να ζήσετε.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης λοιπόν: πιο απλά θάνατος της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της στιγμής. Καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από τον ίδιο τον άνθρωπο. Αυτή θα ήταν η πραγματική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους: Η επιστροφή σε μία εποχή όπου οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πραγματικά για το πώς θα περάσουν στη βόλτα, στις διακοπές ή στην καθημερινότητά τους και όχι φαινομενικά, δίνοντας δηλαδή μεγαλύτερη σημασία στη δημοσίευση που θα ανεβάσουν στο λογαριασμό τους στο ινσταγκράμ.

Ιδανικότερη θα ήταν η μεταφορά σε μία ουτοπική εποχή (που βέβαια δεν έχει υπάρξει και μάλλον δεν θα υπάρξει ποτέ). Σε μία εποχή όπου η τεχνολογία συνεχώς θα εξελίσσεται αλλά εμείς θα μέναμε ανεπηρέαστοι και αναλλοίωτοι και επιτέλους θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε τις πνευματικές μας αξίες, την κριτική μας σκέψη και τις ανθρώπινες σχέσεις μας ζωντανές, μέσα από την αμφίδρομη αυτή σχέση μας με την τεχνολογία μας και κατ’ επέκταση με το διαδίκτυο.

Κλείσιμο
Έχετε ποτέ αναλογιστεί πόσες «άχρηστες» πληροφορίες αποθηκεύουμε και άθελά μας πολλές φορές με ένα απλό σκρολάρισμα στο facebook, οι οποίες θα μπορούσαν πολύ εύκολα να αντικατασταθούν με δικές μας προσωπικές σκέψεις και ιδέες. Ο χρόνος που χάνουμε όμως είναι το λιγότερο. Η μεγαλύτερη απώλεια είναι αυτή του χαρακτήρα μας και της προσωπικής μας σφραγίδας η οποία χάνεται κάπου ανάμεσα στα χιλιάδες insta-story και check-in. Γιατί; Γιατί πλέον είναι σημαντικότερο για μας να δείχνουμε πως κάνουμε κάτι από το να κάνουμε κάτι, απολαμβάνοντας στην πραγματικότητα. Γιατί; Γιατί πλέον δεν υφίσταται κριτική σκέψη και η πληροφορία δεν φιλτράρεται, αντιθέτως υιοθετείται κατευθείαν από τον εγκέφαλό μας. Γιατί; Γιατί μας δημιουργείται ανάγκη για επιβεβαίωση και τα social media μας προσφέρουν μια εύκολη «παρηγοριά» και μας δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως είμαστε αποδεκτοί από κάποιο σύνολο. Πως κάποιοι νοιάζονται για μας, για το πώς ζούμε, για το τι κάνουμε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης