Ε.Ο.Φ: Πρεμιέρα με επιφυλάξεις από τους φαρμακαποθηκάριους για τη διαδικτυακή εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ε.Ο.Φ: Πρεμιέρα με επιφυλάξεις από τους φαρμακαποθηκάριους για τη διαδικτυακή εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα καταγράφει τις ελλείψεις φαρμάκων

bigstock-Portrait-of-a-dedicated-female-255022138
Μία νέα Διαδικτυακή εφαρμογή για τις ελλείψεις των φαρμάκων έθεσε σε λειτουργία ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ) σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει το θέμα των ελλείψεων σκευασμάτων στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ λείπουν από την ελληνική αγορά 50 φάρμακα διαφόρων παθήσεων, 23 νοσοκομειακά και 12 εμβόλια. Μιλώντας στο συνέδριο Hellas Pharm, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Ηλίας Γιαννόγλου ανέφερε πως πολλά φάρμακα εξάγονται ή αποσύρονται ως ασύμφορα και αντικαθίστανται από άλλα, λόγω της χαμηλής τιμής που έχουν στη χώρα μας -εκτίμησε μάλιστα πως περίπου 700 φάρμακα έχουν τιμή χαμηλότερη από τη φθηνότερη τιμή της Ευρώπης.

Έτσι, παράλληλα με το κλασικό σύστημα δηλώσεων των ελλείψεων φαρμάκων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, θα λειτουργεί και το νέο σύστημα της Υποβολής Αναφορών ελλείψεων φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό.

Τις αναφορές για τις ελλείψεις θα μπορούν να κάνουν διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμακευτικών προϊόντων, και συγκεκριμένα, οι Ενώσεις ασθενών, οι Ιατρικοί Σύλλογοι, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων καθώς και ο συνεταιρισμός φαρμακαποθηκών ΟΣΦΕ.

Η διοίκηση του Ε.Ο.Φ θεωρεί ότι είναι σημαντική στην πραγματική αποτύπωση των προβλημάτων επάρκειας φαρμάκων η συμμετοχή των επαγγελματιών υγείας όπως εκπροσωπούνται από τους ιατρικούς συλλόγους, και των ασθενών, όπως εκπροσωπούνται από τους συλλόγους ασθενών, για αυτό και έδωσε στις συγκεκριμένες ομάδες αυτη τη δυνατότητα να "μπαίνουν" στη νέα διαδικτυακή εφαρμογή.

Ωστόσο, προβληματισμό έχει προκαλέσει η εφαρμογή και η λειτουργία της στους φαρμακακαποθηκάριους (είναι ο κλάδος της φαρμακευτικής αγοράς που τροφοδοτεί τα φαρμακεία με φάρμακα αλλά μπορεί να εξάγει σκευάσματα και σε αλλες χώρες, εφόσον καλύπτεται η ελληνική αγορά). Εκπρόςωποι του κλάδου εκτιμούν πως το πρόβλημα των ελλείψεων θα ενταθεί με τους χειρισμούς του Ε.Ο.Φ. Αναφέρουν δε ενδεικτικά την απόφαση που έχει λάβει η διοίκηση του Οργανισμού, σύμφωνα με την οποία εάν ενα σκεύασμα φαίνεται από τις υποβολές στην εφαρμογή, ότι είναι σε έλλειψη για διάστημα μεγαλύτερο από δύο μήνες, τότε θα γινεται αυτομάτως απαγόρευση εξαγωγών για αυτό το φάρμακο.

"Διατηρούμε ισχυρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της πλατφόρμας αυτής, ιδίως σε ό,τι αφορά την τροφοδότηση των στοιχείων για τις ελλείψεις από τους συλλόγους ασθενών, οι οποίοι έχουν σχέςεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Ποιος μπορεί να μας διασφαλίσει ότι δεν θα γίνονται αναφορές ελλείψεων αλά καρτ; Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων αρνείται να νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία" λέει στο ygeiamou.gr ο γενικός γραμματέας του προεδρείου του ΠΦΣ, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο ίδιος, μάλιστα, υπενθυμίζει ότι ο ΠΦΣ έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση του μέτρου των απαγορεύσεων των εξαγωγών φαρμάκων.

Κλείσιμο
Οι παράλληλες εξαγωγές ενοχοποιούνται συχνά από τους κλάδους της φαρμακευτικής αγοράς για το πρόβλημα των ελλείψεων. Οι φαρμακευτικές εταιρίες υποστηρίζουν πως πρώτο μέλημα τους είναι η επάρκεια της ελληνικής αγοράς, οι φαρμακαποθηκάριοι επαναλαμβάνουν το ίδιο, οι φαρμακοποιοί καταλογίζουν στους άλλους δύο πως η χαμηλή τροφοδοσία των φαρμακείων έχει αντίκτυπο στους ίδιους και τους πολίτες. Ο Ε.Ο.Φ καταγράφει “παράλληλες εξαγωγές” ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο θεωρείται πως περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ είναι οι παράνομες "παράλληλες εξαγωγές"φαρμάκων που συλλέγονται με επιχειρήσεις – “σκούπα”, δηλαδή με "μάζεμα” όλων των διαθέσιμων φαρμάκων από τα φαρμακεία. Ωστόσο, ο τελικός ρυθμιστής της φαρμακευτικής αλυσίδας, ο Ε.Ο.Φ, που έχει και την ευθύνη για τον έλεγχο του χώρου και την επιβολή ποινών στους παραβάτες, μοιάζει να είναι αμήχανος παρατηρητής σε οσα γίνονται στον χώρο του φαρμάκου, καθώς παρά το γεγονός ότι έχει μηχανισμό ελέγχου προκύπτει κενό στην εφαρμογή μέτρων και γενικά επιπτώσεων σε όσους κινούνται στα όρια ή και εκτός της νομιμότητας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης