Ειρήνη Μελισσαροπούλου: Το κορίτσι που «απέδρασε» από το Χονγκ Κονγκ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
modelo_ar

Ενας γολγοθάς που ξεκίνησε πριν από 16 μήνες οδήγησε στην ομόφωνη αθώωση του 20χρονου μοντέλου στο Χονγκ Κονγκ και το άνοιγμα του δρόμου για την επιστροφή στην Ελλάδα

Για 16 ολόκληρους μήνες έζησε τον απόλυτο εφιάλτη στις φυλακές του Χονγκ Κονγκ. Κατηγορούμενη για μεταφορά 2,6 κιλών κοκαΐνης, παγιδευμένη σε ένα υγρό κελί μαζί με τέσσερις Κινέζες, η 20χρονη Ειρήνη Μελισσαροπούλου από τη Μυτιλήνη έβλεπε τη ζωή της σιγά-σιγά να χάνεται... Ολα ήταν εναντίον της. Οκτώ μάρτυρες κατηγορίας, κανένας υπεράσπισης. Οι κραυγές της απόγνωσής της για την αθωότητά της έσκαγαν σαν κύματα πάνω στον σκληρό εισαγγελέα Φίλιπ Ρος που ωρυόταν: «Γνώριζες ότι στην τσάντα σου μετέφερες ναρκωτικά. Αλλωστε οι Αρχές σε υποπτεύτηκαν από την πρώτη στιγμή, αφού η μία τσάντα ήταν βαριά και παχιά. Από τα μηνύματα στο Facebook, το κινητό και τα SMS φαινόταν πως είχες άγχος να περάσεις τους ελέγχους».

Τελικά, όλα άλλαξαν μετά την ομόφωνη αθώωσή της. Το όνειρο για μια νέα ζωή διαδέχτηκε τον εφιάλτη, η χαρά επέστρεψε στην οικογένειά της και πλέον μετρά αντίστροφα για τη μεγάλη επιστροφή στην Ελλάδα. Κάτι που, αν όλα εξελιχθούν καλά, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Κάποια διαδικαστικά απομένουν για να μπορέσει το νεαρό κορίτσι, οι γονείς της και ο δικηγόρος της Σάκης Κεχαγιόγλου να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο και να αφήσουν μια για πάντα πίσω τους τον κινέζικο εφιάλτη...

Ωστόσο, το θρίλερ της μεταφοράς της «λευκής κυρίας» από την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας στο Χονγκ Κονγκ δεν θα διαλευκανθεί ποτέ. Κανείς δεν θα μάθει ποιοι παγίδεψαν την Ειρήνη, αλλά ούτε και αν άλλα νεαρά κορίτσια αποτελούν γρανάζια αυτού του παράνομου μηχανισμού και άθελά τους μπλέκουν σε μια ιστορία που μπορεί να τους καταστρέψει τη ζωή.


girl1
Η στιγμή της σύλληψής της το 2017 στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ


Το δικαστήριο

Μετά από πολλές αναβολές, στις αρχές Μαρτίου, ξεκίνησε η δίκη της Ειρήνης Μελισσαροπούλου. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι πιθανότητες να αφεθεί ελεύθερη ήταν από ελάχιστες έως μηδαμινές. Κινδύνευε, αν και αθώα, να πληρώσει τα σπασμένα ενός αδίστακτου κυκλώματος που στρατολογούσε εν αγνοία τους όμορφες κοπέλες για τη μεταφορά κοκαΐνης από την Αφρική στην Απω Ανατολή. Ο εισαγγελέας της έδρας Φίλιπ Ρος υποστήριζε χωρίς να υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι η νεαρή Ελληνίδα γνώριζε για τα ναρκωτικά που μετέφερε, ενώ η πρόεδρος του δικαστηρίου Εστερ Το Λι Πινγκ έδειχνε να είναι πιο ουδέτερη και να μην παίρνει θέση. Η δίκη κράτησε επτά ημέρες, ενώ στη διάρκεια των δεκαπέντε ημερών που οι γονείς της κοπέλας βρίσκονταν μαζί με τον κ. Κεχαγιόγλου στην Κίνα η αγωνία χτυπούσε κόκκινο...

«Η ομόφωνη, πανηγυρική και αμετάκλητη πλέον αθωωτική απόφαση για την εντολέα μου οδήγησε στην άμεση αποφυλάκισή της και άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή στην πατρίδα. Ταυτοχρόνως, έδωσε τέλος στον τραγική περιπέτεια που άρχισε με τη σύλληψή της στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο του 2017. Η θετική έκβαση της δίκης ενώπιον του ανώτερου ορκωτού δικαστηρίου δεν υπήρξε τυχαία. Οφείλεται στην επιμελή προετοιμασία επί σειρά μηνών, στην επιτυχή πρόβλεψη των επιχειρημάτων της εισαγγελίας και στην επ’ ακροατηρίω εξουδετέρωσή τους, καθώς και στην άψογη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ του διακεκριμένου ποινικού γραφείου των Βρετανών και Κινέζων δικηγόρων από τη μια μεριά, και των συνεργατών μου και εμού από την άλλη. Η απόφαση δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο, καθότι είναι η πρώτη φορά ομόφωνης αθώωσης κατηγορούμενου που αποδεδειγμένα μετέφερε σημαντική ποσότητα κοκαΐνης στις αποσκευές του. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη και εύχομαι στην εντολέα μου και τους οικείους της ανέφελο και δημιουργικό μέλλον», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Κεχαγιόγλου.

Sakis
Οι γονείς της Ειρήνης (αριστερά και δεξιά) περιβάλλουν με χαμόγελο τον δικηγόρο της Σάκη Κεχαγιόγλου
16 μήνες πίσω

Οταν στις 22 Νοεμβρίου του 2017, η 20χρονη κοπέλα έπεφτε στα δίχτυα των Αρχών του Χονγκ Κονγκ ο εφιάλτης για την οικογένεια και την ίδια μόλις ξεκινούσε. Η μεταφορά 2,6 κιλών κόκας, αξίας περίπου 300.000 ευρώ, κρυμμένης σε ένα σακίδιο πλάτης, είναι κατά τις τελωνειακές υπηρεσίες του Χονγκ Κονγκ σοβαρό παράπτωμα που τιμωρείται με πρόστιμο έως 5 εκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (640.000 δολάρια ΗΠΑ) και με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η ίδια από την πρώτη στιγμή φώναζε πως είναι αθώα. Θύμα ενός περίεργου Ρουμάνου, του Πέτρου, ο οποίος την παγίδευσε και την έστειλε στο στόμα του λύκου. Αυτό το πρόσωπο με το οποίο η κοπέλα διατηρούσε για τρία χρόνια μια καθαρά φιλική σχέση στάθηκε μοιραίο στη ζωή της, καθώς εκμεταλλεύτηκε το πάθος της για τα ταξίδια και της έκανε δώρο δύο εισιτήρια για την Αντίς Αμπέμπα. Εκεί το κύκλωμα την παραμύθιασε λέγοντάς της ότι έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει μοντέλο και ότι έπρεπε να πάει στο Χονγκ Κονγκ για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Ο μυστηριώδης Πέτρος τής έδωσε το εισιτήριο και την τελευταία στιγμή ακύρωσε το δικό του ταξίδι λέγοντας ότι βρήκε φθηνότερο εισιτήριο δύο ημέρες μετά. Μαζί με τα ταξιδιωτικά έγγραφα πήρε και ένα σακ βουαγιάζ ορειβατικό για να βάλει κάποια επιπλέον πράγματα που ήθελε η ίδια μέσα και, όπως υποστήριξε στην απολογία της, δεν κατάλαβε ότι η τσάντα ήταν βαριά λόγω της κοκαΐνης που είχε σε ειδική κρύπτη, γιατί πάνω είχε κρίκους και διάφορα μεταλλικά στοιχεία, ενώ, όπως είπε, την πήρε βιαστικά και έφυγε καθώς θα έχανε την πτήση. Στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ η Ειρήνη Μελισσαροπούλου είπε ότι πέρασε από τρεις ελέγχους. Στον πρώτο άδειασαν το σακ βουαγιάζ και έβγαλαν τα πράγματά της χωρίς να εντοπίσουν τη μυστική κρύπτη που έκρυβε τον καφέ φάκελο με την κοκαΐνη. Στον δεύτερο απλώς τσέκαραν το διαβατήριό της, ενώ στον τρίτο τη σταμάτησαν, έσκισαν το σακίδιο και βρήκαν τα ναρκωτικά. Οπως τόνισε, επειδή ο πατέρας της είναι αστυνομικός και εργαζόταν στο τελωνείο Μυτιλήνης, γνώριζε τους ελέγχους και τα μηχανήματα x-ray που ανιχνεύουν ναρκωτικά και έτσι δεν θα προσπαθούσε ποτέ να περάσει ναρκωτικά με αυτό τον τρόπο.


money1Η οδύσσεια για τη νεαρή κοπέλα από τη Μυτιλήνη μόλις είχε αρχίσει. Οδηγήθηκε με βαριές κατηγορίες στη φυλακή, με τους δικούς της ανθρώπους να βρίσκονται στο σκοτάδι και να παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Μόνο τα χρήματα που απαιτούνταν για τους δικηγόρους ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ποσά αστρονομικά για μια μέση οικογένεια της Μυτιλήνης που με μεγάλες δυσκολίες καταφέρνει να τα βγάζει πέρα. Ο πατέρας αστυνομικός, η μητέρα νοσοκόμα στο Κέντρο Υγείας της Λέσβου. Δύο μισθοί που ίσα-ίσα φτάνουν για μια τετραμελή οικογένεια, αφού εκτός από την Ειρήνη το ζεύγος Μελισσαρόπουλου έχει και ένα 10χρονο αγόρι.

Ετσι, η κοπέλα βρέθηκε σε άσχημη οικονομική κατάσταση περιμένοντας μία φορά τον μήνα για να μιλήσει μόλις δέκα λεπτά με τους γονείς της, ενώ φοβόταν ακόμη και για τη ζωή της... Μοναδικός άνθρωπος που τη βοηθούσε και την έβλεπε ήταν ο Ελληνας πρόξενος, ο οποίος την προμήθευε με τα απολύτως απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης, όπως οδοντόβουρτσες, σαμπουάν, σαπούνια, ενώ οι γονείς της τής έστελναν από την Ελλάδα κάποια βιβλία.

Το απίστευτο είναι ότι την κατάσταση δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο τα capital controls που εμπόδιζαν τη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ετσι, αν και είχε βρεθεί Βρετανός δικηγόρος να αναλάβει την εκπροσώπησή της, το θέμα κολλούσε στη μεταφορά των χρημάτων και για τον λόγο αυτό οι γονείς αναγκάστηκαν να καταθέσουν σχετική αίτηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να τους επιτραπεί να στείλουν τα χρήματα στον νομικό εκπρόσωπο. Το ποσό των 11.000 ευρώ συγκεντρώθηκε από τον έρανο που έκανε η οικογένεια προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις της υπόθεσης.


modelo34

ΣΧΟΛΙΑ (196)

Νίκος

Πρόβλεψη: Η ιστορία της σύντομα θα γίνει ταινία ή σήριαλ. Αλήθεια ποια ηθοποιός θα την υποδυθεί; Ευκαιρία να κάνουμε και διεθνής συνεργασίες (προκειμένου να γυριστεί) να πέσει και κάνα φράγκο σε αυτή τη χώρα.

Belmont

Οι ψηφοφόροι του Τσίπρα,του κουλη,του ΚΚΕ,του ΠΑΣΟΚ ,κάνουν υποδείξεις και κλασσικά μόνο αυτοί γνωρίζουν το τι γίνεται σε όλη την υφήλιο εκτός από αυτούς που ασχολούνται με το οποιοδήποτε θέμα, ο λαός αυτής της χώρας έχει σαπίσει σε τερματικά στάδια , αμόρφωτοι , αγράμματοι, τεμπέληδες, παρτακιδες αποτυχημένοι.

Θεσσαλονικια

Συμφωνούμε ότι το πιθανότερο είναι ότι ήταν μπλεγμένη. Δεν παύει να πρόκειται όμως για ένα παιδί στην ουσία που έκανε ένα τραγικό λάθος που κόντεψε να της διαλύσει την ζωή. Ας ελπίσουμε ότι έβαλε μυαλό και ότι είδε πως είναι η φυλακή και θα αλλάξει πορεία. Ας χαρούμε για την δεύτερη ευκαιρία που δόθηκε σε ένα μικρό κορίτσι υπό όποιες συνθήκες και ας ελπίσουμε ότι τα νέα παιδιά δεν θα ρισκάρουν τις ζωές τους έτσι απερισκεπτα.

Βρασίδας

Παρατηρήσατε ότι μοιάζει πλεον με 40αρα; Έξυπνος δεν θα το παίξω και δεν θα βγάλω πόρισμα όπως πολλοί έξυπνοι εδώ μέσα.Ας της γίνει μάθημα όπως και ας γίνει μάθημα σε όλους τι μπορεί να πάθεις....

....

Ξυπνάτε βλάχοι!! Την αθώωσαν μετά από χρήμα που έριξαν οι έμποροι για πάρτη της. Που να τα βρουν τα Λιγουρία, τα χρήματα για κεχαγιογλου κ λοιπά έξοδα. Αν είχε τόσα χρήματα από την αρχή στην οίκογενεια σιγά μην μετέφερε ναρκωτικά. φαίνεται έκανε καλή δουλειά για κάποιους που εν τέλη την βοήθησαν να βγει.

γιωργος

μαλλον πρεπει να σε δει ψυχιατρος...

Takis

Τόσο βάρος σε ενα σακίδιο δεν το αγνοείς. Ψάχνεις να δεις τι είναι αυτό που περιέχει....Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες για αφελείς! Άλλωστε όπως είπε ο Εισσγγελέας τα sms και οι αναρτήσεις της στα social media έδειχναν αγωνία για το πως θα περάσει τους ελέγχους στο αεροδρόμιο. Αφου λοιπόν δεν ήξερε για το περιεχόμενο στο σακίδιο, γιατί ανησυχούσε τόσο πολύ για το πως θα περάσει τους ελέγχους; Ε;;;

Ξεχνάτε όλοι....

Στην αρχή δήλωνε πως νόμιζε πως μετέφερε...μπακλαβά για να «καλοπιάσει» τους κινέζους...ήξερε ή δεν ήξερε τελικά;

Noname

Η καλή ζωή έχει και το τίμημα δυστυχώς. Απλά αδυνατω να πιστεψω ότι ήταν τόσο αφελής. Μακάρι από εδώ και πέρα να προσέχεις

ΙΩΑΝΝΗΣ

Ξεχειλιζεις απο επιχειρηματα ρε Νικολακη.. Αφου η πλειοψηφια εχει παντα δικιο πως εφτασε η χωρα εδω; Με δικτατορια; Φοβικα ανθρωπακια ειστε που θελετε να ειστε μεσα σε μπουλουκι για να αισθανεστε ασφαλεις ως μερος του συνολου..

Μοντέλο ;;;;

Σοβαρά τώρα ;; Χαχχαχα!!!! Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι .....

Εγω

Ναι ρε μοντέλο είναι μην κοιτάς την μύτη που είναι πρησμένη μπορεί να φταίει τίποτα άλλο...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ethniki1

Το έργο που επιτελεί η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και τη διαχρονική μέριμνα της Εθνικής Ασφαλιστικής προς τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, υπογράμμισε ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας, Marketing & Bancassurance, κ. Ιωάννης Σηφάκης, κατά την εκδήλωση παράδοσης της επιταγής των 55.511 ευρώ που συγκεντρώθηκε κατά το 3ο No Finish Line Athens.

tavern

«Ζητάμε εξαίρεση κάποιων χώρων από την ολική απαγόρευση, συγκεκριμένων χώρων που θα δηλωθούν και θα πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να μπορούν οι πελάτες μας καπνιστές να απολαύσουν και αυτοί τις υπηρεσίες μας»

4