Ευνοϊκή ρύθμιση και για τα γενόσημα φάρμακα

Ευνοϊκή ρύθμιση και για τα γενόσημα φάρμακα

Νομοτεχνική διατύπωση της τελευταίας στιγμής στην προβληματική τροπολογία - Για να συγκρατηθούν οι μειώσεις τιμών, το υπουργείο Υγείας νομοθέτησε ότι αν η τιμή ενός γενόσημου μειώνεται περισσότερο από 10% επι της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών, όλα τα γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς

farmakeio_main01
«Δώρο» της τελευταίας στιγμής και στις εταιρείες παραγωγής γενόσημων φαρμάκων έκανε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με νομοτεχνική «βελτίωση» που κατέθεσε στο παρά πέντε της ψηφοφορίας στην προβληματική τροπολογία που οδηγεί σε αύξηση εως και 10% στις τιμές των πρωτότυπων σκευασμάτων.

Στην επίμαχη τροπολογία που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης προστέθηκε νομοτεχνική βελτίωση που αναφέρει τα εξής: «κατά την πρώτη εφαρμογή της παρ. 4, αν η τιμή ενός γενόσημου μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% επι της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών, όλα τα γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς».

Η επίμαχη τροποποίηση θεωρείται ευνοϊκή για τους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων καθώς οι τιμές τους θα καθορίζονται στο 75% της τιμής του πρωτότυπου και όχι στο 65%, με το αιτιολογικό της αποτροπής των τεράστιων μειώσεων.

Η επίμαχη νομοτεχνική βελτίωση είναι η υπ. αριθμ. 7 στο έγγραφο που ακολουθεί:

farmaka-nomoetxniko2


Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια τον κατάλογο με τις 8 νομοτεχνικές βελτιώσεις απέφυγε να μιλήσει για την επίμαχη.

Κλείσιμο
Διαβάστε εδώ την επίμαχη τροπολογία

Το σχετικό απόσπασμα των πρακτικών έχει ως εξής:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Καταθέτουμε μία δέσμη αρκετών νομοτεχνικών βελτιώσεων. Πήραμε υπόψη μας τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αυτό το διάστημα. Πήραμε υπόψη μας την ακρόαση φορέων. Και θεωρώ ότι πραγματικά είναι μία σημαντική βελτίωση στις διατυπώσεις του νομοσχεδίου.

Ξεκινάμε από το άρθρο 3, που κάνουμε μία νομοθετική αλλαγή -θα την δείτε- η οποία αφορά τα ποινικά κωλύματα. Αφαιρείται το άρθρο 124, για το οποίο κάποιοι συνάδελφοι επιχειρηματολόγησαν, γιατί όντως δημιουργούσε παρερμηνείες.

Και υπάρχει και ένας εκσυγχρονισμός στην ορολογία, ειδικά στο παράρτημα Β’ που αφορά τις ιδιωτικές κλινικές, με βάση τις υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και της Επιτροπής Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών. Τις καταθέτουμε, να τις δείτε».

Στην συνέχεια επιχείρησε να υπερασπιστεί τον «βομβαρισμό τροπολογιών στο νομοσχέδιό του λέγοντας μεταξύ άλλων:

«ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Και επιτρέψτε μου να πω μία κουβέντα λίγο για το θέμα των τροπολογιών. Αντιλαμβάνομαι απολύτως την απαίτηση των συναδέλφων να μπορούν έγκαιρα να προετοιμάζονται και να μελετούν τροπολογίες, οι οποίες έρχονται στα νομοσχέδια […]

Είναι κρίσιμα αυτά τα θέματα. Δεν είναι τροπολογίες που προσπαθούν με κάποιον λάθρο τρόπο να βάλουν κάποιες αρνητικές διατάξεις. Είναι θετικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί όλη αυτή την περίοδο από το Υπουργείο και δυστυχώς δεν προλάβαμε να τις ενσωματώσουμε στο σώμα του νομοσχεδίου».

Εξίσου αποκαλυπτική όμως είναι και η απάντηση του κ. Ξανθού στις καταγγελίες του κ. Αδωνη Γεωργιάδη περι τροπολογίας «δώρου» στις φαρμακοβιομηχανίες. Όπως φαίνεται και από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι το νέο πλαίσιο τιμών δημιουργήθηκε γιατί οι πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου απειλούσαν να φύγουν από την Ελλάδα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ολοκληρώνω αμέσως, κύριε Πρόεδρε.

Είναι αύξηση που θα επηρεάσει, κύριε Υπουργέ, και τη συμμετοχή των ασθενών, γιατί η συμμετοχή των ασθενών πηγαίνει με βάση την τιμή του φαρμάκου που εσείς γράφετε μέσα ότι θα αυξάνεται έως 10% τον χρόνο. Και όχι μόνο των προστατευομένων φαρμάκων, γιατί επειδή διατηρείτε το 65% έναντι του πρωτοτύπου στα γενόσημα, όλα τα φάρμακα θα αυξηθούν αναλόγως. Όση αύξηση παίρνει το πρωτότυπο, αυτό θα τραβάει σε αύξηση όλα τα μεγάλα φάρμακα. Αυτό κάνετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω εξαιρετικά καλόπιστα: Γιατί, κύριε Υπουργέ, κάνετε ένα τέτοιο γιγαντιαίο δώρο στην πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία, της NOVARTIS συμπεριλαμβανομένης; Θέλω να καταλάβω καλόπιστα γιατί η Κυβέρνηση του Ανδρέα Ξανθού και του Πολάκη αποφάσισε να χαρίσει εκατομμύρια με το ντάμπινγκ τιμών, όπως έλεγε ο Τσίπρας απ’ αυτό εδώ το Βήμα, στην ξένη φαρμακοβιομηχανία από την τιμή αναφοράς, που είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα λέγατε εσείς και που τώρα η τιμή στην Ελλάδα θα ανέβει με αυτά που θα ψηφίσετε εσείς σε λίγο που κουνάτε το κεφάλι σας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κ. Γεωργιάδη. Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για ένα λεπτό.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): […] Πάμε και στην τροπολογία. Έχετε χάσει επεισόδια το τελευταίο διάστημα. Ασχολείστε με πολλά, επί παντός επιστητού και έχετε χάσει επεισόδια. Υπάρχει, λοιπόν, μια σοβαρή συζήτηση αυτήν την περίοδο με όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου.

Εμείς, κύριε Γεωργιάδη, συγκροτήσαμε δυο εργαλεία θεσμικού διαλόγου, το ένα είναι η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης εντός του Υπουργείου, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά, και η βιομηχανία και ο ΕΟΠΥΥ και το ΕΟΦ και οι φαρμακοποιοί και οι φαρμακέμποροι και οι πάντες, και στην οποία συζητούνται τα προβλήματα, κατατίθενται απόψεις και βελτιωτικές προτάσεις. Γιατί όλοι ομολογούν ότι είχαμε ένα στρεβλό σύστημα, το οποίο τα μνημονιακά χρόνια οδήγησε σε σοβαρές παρενέργειες. Και μια σοβαρή παρενέργεια, κύριε Γεωργιάδη, ήταν ότι από τη συνεχή υποκοστολόγηση, από το συνεχές ντάμπιγκ τιμών υπήρξαν φάρμακα φτηνά και αποτελεσματικά, κυρίως της εγχώριας βιομηχανίας, τα οποία δεν μπόρεσαν να έχουν βιώσιμη θέση στην ελληνική αγορά, αποσύρθηκαν, υποκαταστάθηκαν με άλλα πολύ ακριβότερα και πολύ πιο δαπανηρά, προφανώς, και για τον ΕΟΠΥΥ αλλά και για τους πολίτες και είχαμε στην ουσία μια αύξηση της δαπάνης αυτά τα χρόνια με προφανώς χωρίς δημοσιονομική επίπτωση.

Άρα, το πρώτο ψέμα, το οποίο λέτε, είναι ότι κάνουμε δώρο στη βιομηχανία. Η βιομηχανία, κύριε Γεωργιάδη, αν παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις της, επιτίθεται συστηματικά στην Κυβέρνηση, ότι την έχει οδηγήσει σε δυσβάσταχτες –ακούστε!- επιβαρύνσεις λόγω claw back και rebate…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δικοί μου νόμοι είναι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Και υπάρχουν πολυεθνικές εταιρείες που αυτή την περίοδο απειλούσαν το Υπουργείο ότι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους διότι είναι μη βιώσιμα στην ελληνική αφορά.

Ακούστε τώρα. Εμείς μετά από διάλογο θεσμικό και μετά από συζήτηση στην αρμόδια Διακομματική Επιτροπή που έχει συστηθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής για την χάραξη μακροπρόθεσμης φαρμακευτικής στρατηγικής και αφού κάναμε εξαντλητική συζήτηση, φέραμε ένα νέο πλαίσιο τιμολόγησης, διότι θεωρούσαμε ότι αυτό χρειαζόταν να γίνει μετά το τέλος του μνημονίου. Όσο διάστημα ήταν το μνημόνιο, δεν υπήρχε συζήτηση και υπήρχε η επιβολή των δυο αιτήσεων ανατιμολογήσεων και δεν άκουσα να μας κριτικάρετε γι’ αυτό. Γιατί δεν μας κριτικάρατε, για παράδειγμα, που κάναμε φέτος μια μόνο ανατιμολόγηση και άρα, κατά τη λογική σας, κάναμε δωράκι στη βιομηχανία; Γιατί δεν είπατε κουβέντα;

Κάναμε, λοιπόν, ένα νέο πλαίσιο και όντως αλλάξαμε το basket των χωρών, το καλάθι των χωρών, γιατί αυτό είναι πιο διαφανές, πιο βιώσιμο, πιο μακροπρόθεσμο…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Και πιο επωφελές για τη βιομηχανία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Όχι, κάνετε λάθος! Θα σας το αποδείξω! Υπάρχουν στοιχεία. Από τις τρεις χώρες της Ευρώπης πάμε στις δυο χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης και λέμε, κύριε Γεωργιάδη, όσα φάρμακα είναι κάτω απ’ αυτό, θα υπάρξει μια…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αύξηση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): …μια μικρή σταδιακή αύξηση. Και όσα φάρμακα είναι πάνω απ’ αυτό…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν υπάρχουν.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Υπάρχουν! Μα, ακούστε! Έχουν γίνει μελέτες και το αποτέλεσμα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Σας παρακαλώ, κύριε Γεωργιάδη!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Σας παρακαλώ, δεν θα με διακόπτετε. Βεβαίως, έχουν γίνει μελέτες και θα σας το φέρω.

Ακούστε, μεσοσταθμικά…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ, ολοκληρώστε! Έχετε φτάσει επτά λεπτά!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Συγγνώμη, αλλά με διακόπτει. Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Λοιπόν, από το συν-πλην, αύξηση-μείωση προκύπτει ισοζύγιο στο επίπεδο τιμών. Και εννοείται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση, γιατί ούτως ή άλλως είναι κλειστός ο προϋπολογισμός και για την εξωνοσοκομειακή και, εννοείται, για τη νοσοκομειακή δαπάνη.

Είναι ένα πιο βιώσιμο πλαίσιο, το οποίο δίνει δυνατότητες να παραμείνουν στην ελληνική αγορά φάρμακα των οποίων οι τιμές είχαν πέσει πάρα πολύ. Και αυτό αφορά πρωτίστως την εγχώρια βιομηχανία και όχι τις πολυεθνικές εταιρείες. Οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν ιδιαίτερα υψηλές τιμές και από τα συνεχή δελτία τιμών. Ξέρετε πολύ καλά ότι μεσοσταθμικά ο μέσος όρος μείωσης των on patent φαρμάκων ήταν πάρα πολύ μικρός. Κυρίως πλήττονταν από τις συνεχείς υποτιμολογήσεις τα off patent και τα γενόσημα φάρμακα.

Κάνουμε, λοιπόν, μια ισορροπημένη παρέμβαση, κύριε Γεωργιάδη, και αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος που ασχολείται. Εσείς, βεβαίως, έρχεστε εδώ πέρα για να λαϊκίσετε και να μας πείτε ότι αυτή η Κυβέρνηση και αυτή η πολιτική ηγεσία τα έχει βρει με τη βιομηχανία. Δεν θέλω να πω κάτι και να υπονοήσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ πολύ. Έχετε και την ομιλία σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Δεν θέλω να αφήσω υπονοούμενο. Πραγματικά δεν θέλω.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αφήστε το.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Κι εύχομαι αυτή η διερεύνηση που γίνεται με θεσμικό και σοβαρό τρόπο να αποδώσει την πραγματική εικόνα και να αποδώσει τις πραγματικές ευθύνες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ελάτε, κύριε Υπουργέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Εμείς, λοιπόν, κάνουμε μια παρέμβαση που εξορθολογίζει, μετά το τέλος των μνημονιακών υποχρεώσεων, το πλαίσιο. Και θα συνοδευτεί, εννοείται, και με αλλαγή στην αποζημιωτική πολιτική που θα μεταφραστεί σε μείωση συμμετοχής του πολίτη. Για να μην πω φυσικά το πιο σημαντικό που έχουμε κάνει, που δεν το έχει κάνει ποτέ καμία κυβέρνηση από εσάς, ότι θωρακίσαμε το σύστημα με μηχανισμό αξιολόγησης και μηχανισμό διαπραγμάτευσης, θεραπευτικά πρωτόκολλα και τώρα στο νομοσχέδιο, μητρώο ασθενών, τα οποία ούτε καν τα είχατε διανοηθεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ πολύ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Αυτά είναι τα διαρθρωτικά μέτρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ελάτε τώρα, κύριε Υπουργέ. Έχετε και την ομιλία σας. Σας παρακαλώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Όλα τα άλλα είναι κουβέντα για εντυπώσεις, για να πάρετε λίγα δευτερόλεπτα δημοσιότητας στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης