Πέθανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουλουριάνος

Πέθανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουλουριάνος

Ο Δ. Κουλουριάνος γεννήθηκε στην Κορώνη το 1930

koulourianos
Πέθανε χθες σε ηλικία 88 χρόνων ο γεννημένος στην Κορώνη επιφανής Μεσσήνιος οικονομολόγος, Δημήτρης Κουλουριάνος.

Ο Δ. Κουλουριάνος, υπήρξε στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και αναπληρωτής διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών (1982 - 1983) στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και ευρωβουλευτής (1999 - 2004) με το ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα.

Στα πρώτα βήματα του θεσμού της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ο Δ. Κουλουριάνος μετείχε, ως υποψήφιος για τη Νομαρχία Μεσσηνίας, στις εκλογές του 1998 στις οποίες εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας την τετραετία 1999 – 2002.

Βιογραφικό

Ο Δ. Κουλουριάνος γεννήθηκε στην Κορώνη το 1930. Σπούδασε οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και λίγο καιρό μετά την αποφοίτησή του εντάχθηκε στο δυναμικό της Τράπεζας της Ελλάδος και συγκεκριμένα στην Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών μαζί με τους Γιάγκο Πεσμαζόγλου, Ξενοφώντα Ζολώτα, Απόστολο Λάζαρη και Σάκη Καράγιωργα. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα Educational Planning for Economic Growth. Εκεί συνδέθηκε στενά με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο είχε καθηγητή. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα αποσπάστηκε στο υπουργείο Συντονισμού ως σύμβουλος του Παπανδρέου. Το 1967 η δικτατορία τον απέλυσε από την Τράπεζα της Ελλάδος με αποτέλεσμα να δραπετεύσει με σκάφος στην Ιταλία. Μετά την φυγή του εργάστηκε, έως και το 1981, στην Παγκόσμια Τράπεζα των Ηνωμένων Εθνών.

Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση του Ανδρέα Παπανδρέου και εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, θέση από την οποία παραιτήθηκε σύντομα για αναλάβει την διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ). Στις 5 Ιουλίου 1982 διορίστηκε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, παραιτήθηκε όμως στις 9 Σεπτεμβρίου 1983 καθώς διαφωνούσε με τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Μετά την αποχώρησή του από την πολιτική χρημάτισε πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (1986 - 1990) καθώς και αναπληρωτής διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) κατά την περίοδο 1991 - 1993. Διετέλεσε ευρωβουλευτής με το ΔΗΚΚΙ την περίοδο 1999 – 2004.

Κλείσιμο
Πηγή: eleftheriaonline.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης