Ψευδοκράτος: Ο «Πορθητής» ξεκινά γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ τον Φεβρουάριο

Ψευδοκράτος: Ο «Πορθητής» ξεκινά γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ τον Φεβρουάριο

Σε δηλώσεις του στο Ανατολού, ο λεγόμενος «υπουργός ενέργειας» Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι συνεχώς κάνουν έκκληση για συνεργασία στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση

porth12
Δραστηριότητες στα ανοιχτά της Κύπρου θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου το τουρκικό γεωτρύπανο Πορθητής, δηλώνει ο λεγόμενος «υπουργός ενέργειας» Οζντίλ Ναμί στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, προσθέτοντας ότι «όπως και στα άλλα ζητήματα θα προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα του ‘τουρκοκυπριακού λαού’ στο θέμα του φυσικού αερίου και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

Σε δηλώσεις του στο Ανατολού, ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι συνεχώς κάνουν έκκληση για συνεργασία στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. «Αυτό είτε θα γίνει είτε δεν θα γίνει. Εμείς θα συνεχίσουμε τη στρατηγική πολιτική που διαμορφώσαμε με την Τουρκία στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήσαμε», ανέφερε.

Ο Οζντίλ Ναμί είπε πως όλος ο κόσμος έχει αποδεχτεί την πραγματικότητα ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί γύρω από την Κύπρο. «Αν δει κανείς την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις δηλώσεις των ΗΠΑ, τονίζεται ότι πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθούν τα δικαιώματα και των δύο "λαών" σε σχέση με τις πηγές ενέργειας που θα βρεθούν γύρω από το νησί», ανέφερε. Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε είναι λογική η πρόταση του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη όπως τα κέρδη από τα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι στο φυσικό αέριο να τοποθετηθούν σε ένα ειδικό ταμείο μέχρι να βρεθεί λύση. «Τότε τα έσοδα από το φυσικό αέριο που θα κατατεθούν σε ειδικό ταμείο, όσο δεν υπάρχει λύση στην Κύπρο δεν θα πρέπει να τα αγγίξει κανένας. Αλλιώς η τουρκική πλευρά θα αντιδράσει», ανέφερε.

Ο Ναμί είπε ότι «ο πιο άνετος, ο πιο οικονομικός και ο πιο γρήγορος δρόμος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας. Αλλωστε η Τουρκία έχει ήδη μία τεράστια υποδομή για κάτι τέτοιο. Η απόσταση μεταξύ Τουρκίας Κύπρου για να υπάρξει διασύνδεση με ξηρά είναι η πιο σύντομη απόσταση», είπε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης