Καμπάνια κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης: «Σπάσε την Σιωπή»

Καμπάνια κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης: «Σπάσε την Σιωπή»

Περίπου ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας

child-council
Στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και δράσης των πολιτών ενάντια στην παιδική και εφηβική σεξουαλική κακοποίηση η γενική γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η γενική γραμματεία Αθλητισμού συμμετέχουν στην καμπάνια ενημέρωσης «StarttoTalk / Σπάσε την Σιωπή» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό μεταγλωττίστηκε και παρουσιάζεται το τηλεοπτικό σποτ για την παιδική και εφηβική σεξουαλική κακοποίηση στον αθλητισμό. Το βίντεο θα προβληθεί ως μήνυμα κοινωνικού περιεχομένου από τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας, με την έγκριση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με έρευνες περίπου ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας.

Αυτό περιλαμβάνει σεξουαλικά αγγίγματα, βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση, έκθεση, παραπλάνηση, εκμετάλλευση στην πορνεία και την πορνογραφία, σεξουαλικό εκβιασμό και διαδικτυακό εκφοβισμό και εξαναγκασμό.

Το 1/3 των παιδιών θυμάτων σεξουαλικής βίας δεν μιλούν ποτέ. Τα μικρότερα ή παιδιά με αναπηρίες δεν αναγνωρίζουν την σεξουαλική βία και νιώθουν ντροπή και ενοχές. Άλλα παιδιά φοβούνται ότι δεν θα γίνουν πιστευτά ή φοβούνται ότι, εάν μιλήσουν, θα υποστούν αντίποινα ή αρνητικές συνέπειες εκείνα ή η οικογένειά τους, η φήμη ή η καριέρα τους.

Επίσης κάποια παιδιά δεν ξέρουν σε ποιόν πρέπει να μιλήσουν, φοβούνται ότι αν μιλήσουν αυτό θα θεωρηθεί αδυναμία την στιγμή που οι αθλητές πρέπει να είναι δυνατοί, ενώ άλλα παιδιά πιστεύουν ότι βρίσκονται σε μια πραγματική σχέση με τον θύτη τους.


Σεξουαλική βία στον αθλητισμό

Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στον χώρο του αθλητισμού όπου τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών:

· Οι αθλητές καλούνται να επιδείξουν αντοχή σε ψυχολογική και σωματική πίεση όπως και τραυματισμούς.

· Επικρατούν άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ των προπονητών και των αθλητών.

Κλείσιμο
· Περιστατικά αποσιωπούνται για να αποφευχθούν σκάνδαλα.

· Στον αθλητισμό απαιτείται σωματική επαφή.

· Η ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά γίνεται συχνά ανεκτή, οι διακρίσεις και η ανισότητα των φύλων γίνονται αποδεκτές.

· Ο ανταγωνισμός στον αθλητισμό και πρωταθλητισμό λειτουργεί με ανταμοιβές.

· Επικρατούν συνθήκες πιθανού ρίσκου όπως αποδυτήρια, ντουζ, μεταφορές με ιδιωτικά μέσα και διανυχτερεύσεις εκτός οικογενειακής εστίας.

Τέλος, ο αθλητισμός πρέπει να γίνει ένα περιβάλλον ενδυνάμωσης και προστασίας για τα παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι ενήλικες οφείλουν να είναι ενημερωμένοι και να αποτρέψουν την κακοποίηση, να προστατεύσουν τα παιδιά και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης