Η εκτόξευση του Hellas Sat 4 στη Γαλλική Γουιάνα

Η εκτόξευση του Hellas Sat 4 στη Γαλλική Γουιάνα

Τοποθετημένος μέσα στη «μύτη» του εκτοξευτήρα Ariane 5, του πλέον ισχυρού εκτοξευτήρα του πλανήτη, ο δορυφόρος Hellas Sat 4 εκτοξεύθηκε με επιτυχία από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας

ariana-pente-hellas-sat
Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, στις 23:01 ώρα Ελλάδας, ο εκτοξευτήρας ARIANE 5, έχοντας τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου στη κορυφή του, μετέφερε στο διάστημα από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, το νέο δορυφόρο HELLAS SAT 4, της HELLAS SAT, ο οποίος θα τοποθετηθεί στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες Ανατολικά.

Δείτε την εκτόξευσή του

Η εκτόξευση του Hellas Sat 4


Ο δορυφόρος Hellas Sat 4 θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες, διευρύνοντας τις εργασίες της Hellas Sat στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική και είναι ένας από πιο σύγχρονους στον κόσμο. Πρόκειται για έναν εκσυγχρονισμένο, βελτιστοποιημένο με νέες τεχνολογικές λύσεις δορυφόρο, που βασίζεται μεν στη σειρά των δορυφόρων τύπου LM 2100 με την πετυχημένη παρουσία στην συγκεκριμένη αγορά, διαθέτει όμως «μια εκσυγχρονισμένη τεχνολογική μορφή αφού χρησιμοποιεί δομές που βασίζονται στα ηλιακά ιστία μεταξύ άλλων καινοτόμων συστημάτων» όπως εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Κεντέας Καραντώνης, Hellas Sat 4 Program anager, επικεφαλής της ομάδας που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό την κατασκευή και την εκτόξευση του δορυφόρου, ο επιστήμονας που βρίσκεται ήδη από τις 3 Ιανουαρίου 2019 στη Γαλλική Γουιάνα παρακολουθώντας βήμα - βήμα τις διαδικασίες πριν την εκτόξευση. Χάρη στις τεχνολογικές λύσεις που έχουν επιλεγεί από το 2014 όταν παρουσιάστηκε στους τεχνικούς της Hellas Sat ο νέος τύπος δορυφόρου και αποφασίστηκε πως θα επιλεγούν προς χρήση, ο Hellas Sat 4 θα μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα σε τροχιά.
Hellas Sat 4 (Greek subtitles) 4Κ
Κλείσιμο

Δηλώσεις Νίκου Παππά μετά την εκτόξευση του Hellas Sat 4

Ως ένα πολύ σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 4 ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, σε δηλώσεις του στην ειδική εκπομπή της ΕΡΤ1, αμέσως μετά την επιτυχή εκτόξευσή του από τη Γαλλική Γουιάνα. Ο Ν. Παππάς είπε ότι «η Ελλάδα με την εκτόξευση του Hellas SAT 4 θα έχει ένα σμήνος δύο δορυφόρων στην ελληνική τροχιακή θέση. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Είμαστε, πλέον, πολύ μακριά από την περίοδο που και ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος δεν αντιλαμβανόταν ότι έπρεπε να έχουμε μια συμπαγή στρατηγική για το Διάστημα. Η εκτόξευση του Hellas SAT 4 θα αυξήσει τις δυνατότητές μας για αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες, την άμυνα και την ασφάλεια, ενώ και η ΕΡΤ θα αξιοποιήσει τις δυνατότητές του». Αναφερόμενος στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι «οι αναταράξεις που συναντήσαμε είναι έτη φωτός μακριά. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο ΕΛΔΟ ήταν μια αναγκαιότητα. Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός έχει ήδη συνάψει διεθνείς συμφωνίες και τις επόμενες μέρες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ακόμη περισσότερα βήματα. Επιταχύνεται η ανάπτυξη της πολιτικής μας για το Διάστημα, οι πάντες έχουν αντιληφθεί τη σπουδαιότητά της, ο ΕΛΔΟ στελεχώνεται και θα είναι σε θέση να συντονίσει όλους τους φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που ασχολούνται με το Διάστημα». Τέλος, ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι η χώρα καλώς επένδυσε στο πεδίο του διαστήματος: «Ήταν εντυπωσιακά τα βιογραφικά που κατατέθηκαν για τις θέσεις του προσωπικού του ΕΛΔΟ. Όταν η χώρα έχει συμπαγή διαστημική πολιτική αρκετός κόσμος απασχολείται όταν οι τεχνολογίες διαστήματος διαχέονται στην οικονομία και την κοινωνία. Καλώς επενδύουμε σε αυτό το πεδίο και κακώς το είχαμε εγκαταλείψει. Η σημερινή είναι μια καλή μέρα. Υπήρξε μια τομή σε αυτό το πεδίο. 'Απαντες αντιλαμβάνονται και κανείς δεν ζητάει να κάνουμε πισωγυρίσματα. Κανείς δεν λέει να "κλείσει ο ΕΛΔΟ". Καταφέραμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα αυτονόητα και καλούνται όλοι να συμβάλλουν σε αυτό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης