Προβοκάτσια: Μια χούφτα κουκουλοφόροι έπαιξαν θέατρο με την Αστυνομία για να διαλυθεί το συλλαλητήριο

Προβοκάτσια: Μια χούφτα κουκουλοφόροι έπαιξαν θέατρο με την Αστυνομία για να διαλυθεί το συλλαλητήριο

Οι αστυνομικοί πέταξαν χημικά για να διαλύσουν τη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή - Άγνωστοι διαδηλωτές πέταξαν κόκκινες και άσπρες μπογιές στα ΜΑΤ - Δεύτερος γύρος ρίψης χημικών στις 15:40 - Μωρό στο νοσοκομείο - Ηλικιωμένοι λιποθύμησαν, αναπνευστικά προβλήματα για πολλούς διαδηλωτές και κυρίως μικρά παιδιά

provokatsia_main01
Επεισόδια έξω από τη Βουλή, στις σκάλες που οδηγούν στο βασικό κτίριο, σημειώθηκαν λίγο πριν τις 14:30, με την αστυνομία να κάνει αδικαιολόγητη και ευρεία χρήση χημικών αδιακρίτως, με συνέπεια ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών που βρισκόταν στο σημείο, να απομακρυνθεί εσπευσμένα, με κίνδυνο να υπάρξουν τραυματισμοί.

Με αφορμή την επίθεση από μία μικρή μερίδα περίπου 20-30 διαδηλωτών, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, προκαλώντας τη διάσπαση της μεγάλης συγκέντρωσης ακριβώς μπροστά στη Βουλή.

Αρχικά, μία ομάδα διαδηλωτών θέλησαν να ανέβουν τη σκάλα, βρίσκοντας αντίσταση από μία διμοιρία των ΜΑΤ, οι οποίοι τους εμπόδισαν να πραγματοποιήσουν τον σκοπό τους.



epeisodia_main01
Κλείσιμο

Δείτε εικόνα από τα προβοκάτσια έξω από τη Βουλή:



Δείτε εικόνα από τα προβοκάτσια έξω από τη Βουλή
Μια χούφτα κουκουλοφόροι παίζουν θέατρο με την Αστυνομία για να διαλυθεί το συλλαλητήριο






Δείτε εικόνα από το σημείο των επεισοδίων:

epeisod1
epeisod4
kosmos-ximika05
epeisod3
kosmos-ximika08
epeisod2
kosmos-ximika06
kosmos-ximika07

Για αρκετά λεπτά υπήρξαν συγκρούσεις, ενώ οι διαδηλωτές πέταξαν κόκκινες και άσπρες μπογιές στους αστυνομικούς.

Ακολούθησαν νέες συγκρούσεις, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, διαλύοντας τον λαό που είχε κατακλύσει τον Άγνωστο Στρατιώτη, ακριβώς  έξω από τη Βουλή επί της λεωφόρου Αμαλίας.

Χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών έκανε η Αστυνομία και στις 15:40, στα πλαϊνά της Βουλής, στο ύψος των λουλουδάδικων.

Δεύτερος γύρος χημικών στις 15:40

Χωρίς κανέναν λόγο ξανά περίπου στις 15:40, η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και δακρυγόνων προς ρους διαδηλωτές, στο σημείο που βρίσκονται τα λουλουδάδικα, έξω από τη Βουλή, ενισχύοντας την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε ήδη, με συνέπεια πολύς κόσμος με παιδιά και ηλικιωμένους να αποχωρήσουν από το σημείο και να απομακρυνθούν από το κτίριο της Βουλής.

Δέκα τραυματίες αστυνομικοί

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα έξω από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, στο Σύνταγμα, τραυματίστηκαν δέκα αστυνομικοί.

Το ΕΚΑΒ διεκόμισε τέσσερα άτομα στο Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα, τρία στον Ερυθρό Σταυρό ενώ διασώστες του ΕΚΑΒ παρείχαν τις πρώτες βοήθειες σε 15 άτομα στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος.

Πώς προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη χρήση χημικών από την ΕΛΑΣ

Από την αστυνομία λένε ότι περίπου 30 άτομα επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες, καδρόνια και μάρμαρα και ότι οι αστυνομικοί που ήταν στα σκαλιά της Βουλής, ενημέρωσαν ιεραρχικά μέσω ασυρμάτου ότι δεν αντέχουν να κρατήσουν τον κόσμο. Τότε έλαβαν οδηγία από τους ανωτέρους τους, να κάνουν χρήση χημικών. Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν ότι δέχθηκαν επίθεση και με φωτοβολίδες.

Στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τη στάση των ΜΑΤ υποστηρίζεται ότι ενήργησαν «σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές».

Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι οι άνδρες των ΜΑΤ «επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί που μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ έχει ως εξής:

Για το σημερινό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Αστυνομία σχεδίασε και έλαβε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός του τραυματισμού δέκα αστυνομικών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων.

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες για τη ρίψη χημικών

Αυτόπτες μάρτυρες λένε στο protothema ότι αστυνομικοί, κάποιοι εξ αυτών με πολιτικά, πετούσαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές, ακόμη και σε γέροντες.

Αστυνομικοί των ΜΑΤ πέταξαν δακρυγόνα σε όλες τις πλευρές έξω από το κτίριο της Βουλής, αναγκάζοντας τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν. Ο ρεπόρτερ του protothema.gr Χρήστος Χατζησπύρου μεταδίδει ότι πολλοί διαδηλωτές, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και μικρά παιδιά είχαν αναπνευστικά προβλήματα και απομακρύνονταν για να βρουν τρόπο να ξεφύγουν από τη βροχή των χημικών.





ep2
epei1
epei3
epei2
ep3
ep1
ximika01
ximika02
ximika03
ximika04
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης