Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να διαφυλάξει το ηθικό και ανθρωπιστικό της καθήκον

Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να διαφυλάξει το ηθικό και ανθρωπιστικό της καθήκον

Δήλωση του ευρωπαίου επιτρόπου σχετικά με την αποβίβαση των μεταναστών από τα πλοία των ΜΚΟ και την πρόοδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση 

avramopoulos
Η ΕΕ είναι συνυφασμένη με τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης και οι προηγούμενες εβδομάδες το να βρίσκονται 49 άνθρωποι πάνω σε πλοία για σχεδόν 3 εβδομάδες δεν ήταν και οι καλύτερες για την Ευρώπη και δεν αντιπροσωπεύει την ΕΕ, ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη τύπου σχετικά με την αποβίβαση των μεταναστών από τα πλοία των ΜΚΟ και την πρόοδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.

«Στην Επιτροπή προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις για τον συντονισμό των δεσμεύσεων μετεγκατάστασης ανάμεσα στα κράτη Μέλη ώστε να γίνει εφικτή η αποβίβαση τους. Ήμουν προσωπικά σε απευθείας επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς. Κάλεσα επίσης δημόσια όλα τα Κράτη Μέλη να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη. Αυτό αποτελεί ένα μήνυμα που δεν κουραστώ να επαναλαμβάνω.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που οι προσπάθειες μας είχαν αποτέλεσμα εν τέλει και όσοι βρίσκονται πάνω στα πλοία αποβιβάζονται. Επιτρέψτε μου να εξάρω την Μάλτα, το μικρότερο Κράτος Μέλος μας, το οποίο και έδειξε περισσότερη αλληλεγγύη. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό της Μάλτας κ. Muscat που επέτρεψε την αποβίβαση των μεταναστών από τα δύο πλοία. Οι μετανάστες αυτοί έρχονται να προστεθούν στα 249 άτομα που διασώθηκαν και τα οποία η Μάλτα υποδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Κατανοώ πόσο δύσκολο είναι για ένα τόσο μικρό νησί να διαχειρίζεται μία τόσο δύσκολη κατάσταση.

Θέλω επίσης να συγχαρώ τα Κράτη Μέλη που συμφώνησαν να υποδεχθούν τους μετανάστες που αποβιβάστηκαν στην Μάλτα. Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ιταλία, Ρουμανία, και Ιρλανδία έδειξαν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τον πιο συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η πολύ γρήγορη μεταφορά τους και η άμεση προώθηση της κάθε υπόθεσης.

Οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί, βρίσκονται στη διάθεση των Κρατών Μελών για την παροχή άμεσης βοήθειας. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα Κράτη Μέλη ώστε αυτά άμεσα να εξετάσουν ποιοι από τους μετανάστες αυτούς δικαιούνται προστασίας. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα παρέχει βοήθεια στα Κράτη Μέλη για την οργάνωση της γρήγορης επιστροφής όσων δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα επίσης να εξάρω τα Κράτη Μέλη για τις συνεχείς προσπάθειες τους ως προς την διαχείριση της μετανάστευσης. Για παράδειγμα στο μυαλό μου έρχεται η Ισπανία η οποία και έχει διεξάγει μία σειρά από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Κλείσιμο
Με βάση αυτά τα γεγονότα έγινε και πάλι ξεκάθαρο ότι όλοι οι φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, πρέπει να σέβονται τους κανόνες και να δρουν με υπευθυνότητα ώστε να μην συνεχίσει περαιτέρω την λειτουργία του ο τρόπος δράσης των διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία.

Τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ομοφωνία στο ζήτημα αυτό, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι όλα τα πλοία που επιχειρούν στη Μεσόγειο πρέπει να σέβονται τους κανόνες που βρίσκονται σε ισχύ.

Επιπλέον η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται σε μη οργανωμένες και ad-hoc λύσεις σε ο, τι αφορά τις αποβιβάσεις.

Ενώ είμαστε αποφασισμένοι και θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση του περιορισμού των παράτυπων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και προετοιμασμένοι ότι ορισμένοι μετανάστες θα καταφθάνουν είτε με βάρκες είτε διασχίζοντας χερσαία σύνορα.

Για αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις, και είχαμε ήδη αρκετές παρόμοιες από το προηγούμενο καλοκαίρι, χρειαζόμαστε προβλέψιμους και ανθεκτικούς μηχανισμούς επί τόπου.

Η Ευρώπη πρέπει να διαφυλάξει το ηθικό και ανθρωπιστικό της καθήκον. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα Κράτη Μέλη για τη θέσπιση προσωρινών ρυθμίσεων.

Αυτό θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε αλληλεγγύη με τις πιο εκτεθειμένες χώρες και παράλληλα να αποτρέψουμε τη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης νέων ροών. Θα λειτουργήσουν ως γέφυρα μέχρι ο νέος Κανονισμός του Δουβλίνου να αρχίσει να εφαρμόζεται».

Ο κ.Αβραμόπουλος ανέφερε πως τώρα είναι η στιγμή για να ολοκληρώσουμε την μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για το Άσυλο υπογραμμίζοντας ντυαςε πως η Επιτροπή είναι αποφασισμένη, από κοινού με τη Ρουμανική Προεδρία, να συνεχίσει τη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μέχρι την επίτευξη του σημαντικού αυτού στόχου.

«Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συστήματος Ασύλου της ΕΕ είναι αναγκαία για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, την αποτροπή δευτερογενών μετακινήσεων, τη μείωση των καταχρήσεων και τη διασφάλιση ότι οι αιτήσεις ασύλου προωθούνται γρήγορα προς την Ευρώπη.

Κοιτάζοντας πίσω στο 2018, μπορούμε να δούμε ότι η κοινή και ολοκληρωμένη μας Ευρωπαϊκή προσέγγιση, επιφέρει αποτελέσματα σε όλα τα μέτωπα. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων έχει πέσει στα προ κρίσης επίπεδα και συγκεκριμένα ανέρχεται σε περίπου 150.000 διελεύσεις. Είναι ο μικρότερος αριθμός από το 2013. Εκτός αυτού, οι ενέργειες της ΕΕ για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα ήταν αποφασιστικής σημασίας και είχαν αποτέλεσμα.

Χάρη στις επιχειρήσεις της στη Μεσόγειο, η ΕΕ συνέβαλε στη διάσωση περισσότερων από 690.00 χιλιάδων ανθρώπων στη θάλασσα από το 2015 και περιόρισε την απώλεια ανθρώπινων ζωών σε ποσοστό 36% σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια πριν. Μέσα από αυτήν την ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Προσέγγιση έχουμε τη δυνατότητα και πρέπει να εδραιώσουμε την πρόοδο αυτή μέσα στο 2019, - στο εσωτερικό μας, στα εξωτερικά μας σύνορα και στις σχέσεις μας με τις χώρες εταίρους.

Η Συνεργασία με τρίτες χώρες είναι πολύ σημαντική για την αποτροπή των παράτυπων αναχωρήσεων προς την Ευρώπη και επίσης για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων.

Αυτό το πετυχαίνουμε παρέχοντας βοήθεια για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων των χωρών εταίρων μας μέσω της προστασίας των συνόρων τους, με την βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες μεταναστών και σε όσους χρήζουν προστασίας, αλλά και με την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης.

Ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο είναι η συνεργασία μας στο κομμάτι των επιστροφών, τόσο με τις χώρες προέλευσης όσο και μέσα στην ΕΕ. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει μία σειρά νέων συμφωνιών επανεισδοχής τους προηγούμενους μήνες και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ολοκληρώσουμε και άλλες. Τέλος, πρέπει να συνεχίσουμε τις ενέργειες μας για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων.

Η πρόταση μας για ένα μόνιμο σώμα 10.000 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Αυτό ζήτησαν τα Κράτη Μέλη και το έχουμε πετύχει. Τώρα πρέπει τα λόγια να γίνουν πράξεις.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά στον τομέα της μετανάστευσης, ότι όλες οι ενέργειες μας είναι διασυνδεδεμένες και ότι όλα τα επιμέρους κομμάτια της πολιτικής πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους. Σε αυτό το νέο εκλογικό έτος , θέλω να επαναλάβω το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα κριθεί με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα προσφέρει στους πολίτες της. Είμαστε αποφασισμένοι πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» ανέφερε ο επίτροπος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης