Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τα Χριστούγεννα στο χιονισμένο Άγιο Όρος

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τα Χριστούγεννα στο χιονισμένο Άγιο Όρος

Η αγρυπνία στη Μονή Βατοπεδίου τελέστηκε το βράδυ της Κυριακής και το ξημέρωμα της Δευτέρας 7 Ιανουαρίου σύμφωνα με το αγιορείτικο ημερολόγιο

agion-oros_main01
Μια μοναδική πνευματική εμπειρία έζησαν οι φιλοξενούμενοι και οι επισκέπτες της Μονής Βατοπεδίου, στο χιονισμένο Άγιο Όρος. Το βράδυ της Κυριακής και το ξημέρωμα της Δευτέρας 7 Ιανουαρίου, τελέστηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η ολονύκτια αγρυπνία για την εορτή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με το αγιορείτικο ημερολόγιο.
agion-oros02
agion-oros03
agion-oros04

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν δημιουργήσει έναν λευκό κλοιό γύρω από την Αθωνική χερσόνησο. Σε ορισμένες περιοχές του Αγίου Όρους το χιόνι έφτανε το ένα μέτρο, πολλές Μονές είχαν αποκλειστεί και οι δρόμοι είχαν κλείσει. Παρά την κακοκαιρία, το χιόνι, τις χαμηλές θερμοκρασίες και την θαλασσοταραχή, που απέτρεψαν πολλούς προσκυνητές από την παρουσία τους, οι αρμονικές ψαλμωδίες των πατέρων κατάφεραν να ανάγουν τις ψυχές των παρευρεθέντων σε κλίμα ευλάβειας και κατανύξεως.
agion-oros08
agion-oros07
agion-oros05

Κλείσιμο
Στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων παρέστη και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, με μέλη της ακολουθίας του.

Στην πανηγυρική τράπεζα που ακολούθησε, ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Εφραίμ μίλησε για τη σημασία των Χριστουγέννων στη ζωή των πιστών. Τόνισε ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος για να κάνει τον άνθρωπο κατά Χάριν θεό. Αυτήν την υψηλή κλήση που έχει ο άνθρωπος για τη θέωσή του, έχει λησμονήσει ο σύγχρονος άνθρωπος γι' αυτό δυστυχεί και αστοχεί στη ζωή του.
agion-oros12
agion-oros11
agion-oros09

Στην αντιφώνησή του, ο Πολιτικός Διοικητής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας ευχαρίστησε τον Γέροντα για την ευκαιρία που του δόθηκε να εορτάσει για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα, στο Άγιο Όρος και τη Μονή Βατοπεδίου και αναφέρθηκε στην πνευματική προσφορά του Αγίου Όρους στη χώρα και την αρωγή που έδειξαν οι Μονές και οι αδελφότητες, όπως το Βατοπέδι, στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό τα χρόνια της κρίσης.
agion-oros06
agion-oros10



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης