Οι αλλαγές στη χορήγηση των γυαλιών οράσεως από τον ΕΟΠΥΥ

eopy12

Διαβάστε τι ίσχυε μέχρι με το παλαιό σύστημα αποζημίωσης οπτικών και τι προβλέπεται με το νέο σύστημα

Νέος γύρος ταλαιπωρίας και προβλημάτων ξεκινά με το νέο έτος για όσους ασφαλισμένους χρειάζεται να αποκτήσουν γυαλιά οράσεως και γενικά είδη οπτικών.

Ο κλάδος των οπτικών (συνεχίζει να) απορρίπτει κατηγορηματικά τη διαδικασία που κατήρτισε το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ με τις βεβαιώσεις πληρωμής (voucher) από τους οφθαλμιάτρους καθώς και την υπογραφή συμβάσεων με τον Οργανισμό, κατά το πρότυπο των άλλων παρόχων υγείας.

Το νέο σύστημα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο υπό το βάρος των πιέσεων των οπτικών αλλά και των ασφαλισμένων, η διοίκηση έδωσε μεταβατικό διάστημα τριών μηνών. Στη διάρκεια αυτών οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να αγοράζουν τα γυαλιά και να προσκομίζουν στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) τα σχετικά παραστατικά προκειμένου να απιζημιωθούν.

Πλέον, η προμήθεια γυαλιών οράσεως και οπτικών ειδών γίνεται με τη διαδικασία των βεβαιώσεων πληρωμής (voucher) που θα λαμβάνουν, μαζί με την ηλεκτρονική συνταγή, οι ασφαλισμένοι από τον οφθαλμίατρο.

Ωστόσο, στην πράξη το σκηνικό διαμορφώνεται πολύ διαφορετικά, καθώς σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος, οι συμβεβλημένοι οπτικοί οι οποίοι δέχονται τα voucher είναι ελάχιστοι. «Οι οπτικοί που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται μόλις σε 6(!) πανελλαδικώς, αριθμός πολύ μικρός για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των 10 εκατ. ασφαλισμένων» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους. Βεβαίως, από τον Οργανισμό αναφέρουν πως πρόκειται για έξι αλυσίδες με κάποιες δεκάδες καταστήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση παραδέχονται πως προκύπτουν εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Τι ίσχυε μέχρι με το παλαιό σύστημα αποζημίωσης οπτικών

Μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούσαν να αγοράζουν γυαλιά με ηλεκτρονική συνταγή από οφθαλμίατρο προπληρώνοντας όλη την αξία του είδους στο κατάστημα οπτικών και καταθέτοντας στη συνέχεια την απόδειξη στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ. Βάσει του Κανονισμού Παροχών οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ανανεώνουν τα γυαλιά τους κάθε τέσσερα χρόνια και τους δικαιολογείται δαπάνη ύψους έως και 100 ευρώ.

Βεβαίως η διαδικασία της αποζημίωσης ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα – η αναμονή για την εξόφληση και την πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων ξεπερνούσε τους 12 μήνες. Κατά μέσο όρο υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα 30.000 αιτήματα για αποζημιώσεις οπτικών ειδών.

Τι προβλέπεται με το νέο σύστημα

Πλέον οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα λαμβάνουν από τον οφθαλμίατρο την ηλεκτρονική γνωμάτευση για το οφθαλμικό πρόβλημα και τη σχετική βεβαίωση πληρωμής για το είδος που πρέπει να λάβουν.

Με αυτά τα δύο έντυπα θα απευθύνονται σε ελεγκτή γιατρό για έγκριση και στη συνέχεια σε κατάστημα οπτικών όπου θα δίνουν το voucher και θα παίρνουν τα οπτικά τους. Την όποια διαφορά από τη συνολική αξία θα την καταβάλλουν οι ίδιοι.

Έχοντας συμβάσεις με απειροελάχιστο αριθμό καταστημάτων ανά την επικράτεια ( έξι αλυσίδες σε σύνολο περίπου 2.500 καταστημάτων οπτικών) ο Οργανισμός μετέθεσε κατά τρεις μήνες, από την 1η Ιανουαρίου 2019, την εφαρμογή του συστήματος, επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο και τυχόν νέους συμβαλλόμενους οπτικούς.

Το…πλήρωμα του χρόνου όμως βρίσκει και πάλι τους οπτικούς αντίθετους σε οποιαδήποτε σύμβαση και παραλαβή voucher και τους ασφαλισμένους ακάλυπτους. Στην πράξη οι ασφαλισμένοι θα διαπιστώσουν πολύ σύντομα πως έχουν μία επιλογή: να πληρώνουν μόνοι τους τα γυαλιά τους ή άλλο οπτικό είδος που θα χρειαστούν. Στην πράξη δηλαδή θα λειτουργούν χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Tι υποστηρίζουν οι οπτικοί

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος, ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας προχώρησαν τον Αύγουστο του 2018 στην καθιέρωση του voucher ως τρόπου πληρωμής, μονομερώς και δίχως να προηγηθεί τελική συμφωνία με τους οπτικούς και τους οπτομέτρες.

«Θα δεχόμαστε ‘χαρτιά’’ αντί χρημάτων, αλλά υποχρεωτικά θα πληρώνουμε τοις μετρητοίς όλα τα πάγια έξοδά μας. Επίσης, είναι βέβαιο ότι θα εισπράττουμε μειωμένα χρήματα λόγω κουρέματος, ενώ εμείς θα έχουμε φορολογηθεί και πληρώσει ΦΠΑ προκαταβολικά για το σύνολο του ποσού» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος, κ. Θωμάγγελος Μιχαλάκης.

Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο από την Ομοσπονδία πως όποιος οπτικός συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με διπλό υποχρεωτικό «κούρεμα» των χρημάτων του, μέσω της εφαρμογής του claw back και του rebate, χωρίς να ξέρει καν το ποσό που τελικά θα εισπράξει από τα εκατό (100) ευρώ της κάθε συνταγής, όπως συμβαίνει διαρκώς σε όλες τις κατηγορίες ιατρικών επαγγελμάτων που δέχθηκαν ανάλογες συμβάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (30)

πολιτης

Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει ποια είναι αυτά τα έξι μαγαζία (διευθύνσεις και τηλέδωνα).

optikos oikos-ola sta karvouna

Δεν υπάρχει περίπτωση φίλε μου να σε ενημερώσει κανείς! Η μαφία των (γυφτο-οπτικών οίκων-τσαντίρι) φροντίζουν έντεχνα και αριστερά να το αποκρύπτουν....συμμορίτες=η πληγή της Ελλάδας .....

Οπτομετρης

Διάβασα με καλή διάθεση τα σχόλια από λογικούς και ηλίθιους ξερόλες και πιο ηλίθιους που συνδέουν το υπάρχον πρόβλημα με την πολιτική. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι το κράτος θα πληρώνει τους οπτικούς μετά από μήνες και με κούρεμα του ποσού για κάτι που έχει πληρωθεί μετρητής ,έχει εκδοθεί απόδειξη , έχει πληρωθεί ΦΠΑ και θα υπολογιστεί σαν εισόδημα χωρίς να έχει εισπραχθεί , ελπίζω κατανοητό ως εδώ , σχετικά με τα ποσοστά κέρδους ο ξερόλας που εκφέρει γνώμη μάλλον δεν είχε ποτε μαγαζί στη ζωή του και επίτηδες αγνοεί ότι τα καταστήματα οπτικών πουλάνε μόνο αυτό , οπτικά, ούτε βιταμίνες ούτε παντοφλακια ούτε κρέμες και φέτα Καλαβρύτων η βότανα για αδυνάτισμα , γιαλια ηλίθιε των 2 ευρώ είναι αυτά που πουλάνε στις παραλίες και μόνο γιαλια δεν είναι και πιο ηλίθιοι αυτοί που τα αγοράζουν , κανένας οπτικός δε βάζει στο μαγαζί του τέτοια σκ@τά , για τις εισαγωγές από Ιταλία ναι έρχονται γνήσια μοντέλα 2-3 ετών και έχει την δυνατότητα να πάρει κάποιος επώνυμο γιαλι σε τιμή που αντέχει , τα γιαλια δεν είναι αυτοκίνητα που ανανεώνουν κινητήρες , τεχνολογία , αξεσουάρ κλπ, αν φορέσεις ένα γιαλι που σου πάει και σαρεσει , το τελευταίο που σενδιαφερει είναι τι χρονιάς μοντέλο είναι εκτός κιαν είσαι ψώνιο . Για μαϊμούδες , μαύρα κίτρινα κλπ ας κάνει ελέγχους το κράτος και να σκίζει όσους παρανομούν όπως και οπουδήποτε άλλου. Με δεδομένο ότι το φτηνό το κρέας το τρώνε οι σκύλοι οι καταναλωτές ας προσέχουν που δίνουν τα λεφτά τους ώστε τα λαμόγια να φύγουν από την αγορά .

Opto-metris (Lidl)

Πολύ καλή η προσπάθεια αλλά δεν πείθεις.....Ο τόνος σου δείχνει τον πανικό σου, δυστυχώς. Και όσο και να σου φαίνεται περίεργο στεναχωριέμαι. και αυτό γιατί συνεχίζεις το ίδιο βιολί. Τι? Να μας κοροϊδεύεις....λυπάμαι! ΟΛΑ μα ΟΛΑ είναι ΚΙΝΑ. ΕΝΑ εργοστάσιο είναι (μπορεί να το ψάξει όποιος θέλει) για όλες τις κατασκευάστριες που δίνει προτεραιότητα ανάλογα με το μέγεθος της παραγγελίας !!! Το πώς εσείς οι ντόπιοι "Οπτικοί-οπτομέτρες και άλλα σχετικά" φτάσατε να τα έχετε 200-500 ευρώ είναι πραγματικά θέμα για την επιστήμη της ψυχιατρικής ! 3 γυαλιά στο δολάριο είναι! Οι κινέζοι δίνουν στους μαύρους αντίγραφα μην σου πώ καλύτερα από αυτά που έχετε εσείς! Επίσης όλοι σας έχετε φτιάξει και μία "εισαγωγική¨με μάρκες του κώλου και φέρνετε σκουπίδια για να τα οικονομήσετε και όχι οι εταιρίες οι πολυεθνικές (είστε και αριστεροί σε ποσοστό 85% τουλάχιστον). Αντε, γίδι, ξυπνήσαμε. Ελπίζω να μην είσαι γόνος μιας απο τις οικογένειες "Οπτικών οίκων" του κώλου που λυμαίνονται τον χώρο και τα λές αυτά! Ψώνια θα βρείς , σίγουρα και θα κονομήσεις ! όμως στην Ευρώπη σε κατάλαβαν τι κάνεις και δυστυχώς για εσένα τα δύσκολα έρχονται....Στηρίξατε επιχειρήσεις στην αισχροκέρδεια...easy come...easy go my friend....ciao caro

Μύωψ

Ποια ειναι ρε παιδια αυτα τα 6; Ξερει κανεις;

Λεφτά υπάρχουν

Ο έλληνας έχει λεφτά, αφού μαζί τα έφαγε! Αν δεν είχε θα πίεζε για την εφαρμογή του νέου συστήματος.

Γελοία δαπάνη

οι μισοί τουλάχιστο παίρνουν γυαλία ηλίου,μόνο άποροι και χαμηλοσυνταξιούχοι ανα 10 χρόνια να δικαιούνται.

ταμτακος

Έχεις απόλυτο δίκιο, και τα γυαλιά ηλίου που πουλάνε είναι όλα μαιμούδες και μάρκες του κώλου... (τσαρλι πουτς και τσαρλι κλατς...κίνα και πακιστάν- 3 γυαλιά στο δολάριο! Απο τα Lidl είναι πιο ποιοτικά και τίμια)

George

Ωραία, να μου πληρώνεις τότε εσύ το επίδομα ανικανότητας εργασίας αν δεν μπορώ να δουλέψω χωρίς γυαλιά, γιατί εγώ πληρώνω πολλές χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για ασφάλιση που τα προβλέπει, αναρχοάπλυτε που περιμένεις να πάρεις επίδομα από τα λεφτά των άλλων.

Αλεξης

Το τσιπρας το έκανε αυτο το μέτρο κ είναι προσωρινό μέχρι τις εκλογές, ώστε να μην δει ο κόσμος τι θα ψηφίσει, Μετά θα υπάρξει άλλο σύστημα, Μην αγχώνεστε προσωρινό είναι το μέτρο, προεκλογικό...

Takis

Για να καταλάβω, εγώ θα μπορώ να συνεχίσω να παίρνω γυαλιά ηλίου δηλώνοντάς τα πρεσβειωπίας για τη μάνα μου....,

ΚΑΜΜΕΝΟ ΧΑΡΤΙ

Ρε χωρις γυαλια πως θα δουμε τους ευρο πεους να χορευουν κ τον Αλεξη να χτυπαει τα νταουλια εεεεε?????

OptiKos già Ta opisthia

Οπτικός στην Ελλαδα=Λαμογιο. .... ξυπνήστε και μην ΜΑΣΆΤΕ! Θέλουν να συνεχίσουν το κλέψιμο. 5 οικογένειες είναι και πουλάνε με κέρδος 70%....όλοι τους μα όλοι τους κομμουνια του κερατά. ....(με δεξιες όμως τσέπες ) ....ΦΕΣΩΝΟΥΝ τις εταιρείες που τους προμηθευουν και φέρνουν όλο μαϊμούδες από κινα (Ιταλία και καλα),. Άμα κάποιος σοβαρος δημοσιογραφος και όχι ο δικός τους λαδο-κοτσιδακιας κάνει ερευνα , απλή θα γελάσουν και οι πέτρες και όλοι οι Έλληνες θα τους κυνηγήσουν να τους σφάξουν (είμαι ένας άνεργος από εταιρεία που έκλεισε με μαφιόζικη τρόπο η "αριστερή" συντεχνίας τους....ειδικά στους φακούς. ...εκεί να δείτε βρώμα. ....2 είναι στον χώρο και αγοράζουν 1 ευρώ τον φακό μείναι αισχρή ποιότητα και τον πουλάνε 100.... ένας ερευνητής δεν υπάρχει?

οπτικος

ή εισαι παρα πολυ ψαγμενος και θα ηθελα να μας ενημερωσεις για τις πηγες σου και πως γνωριζεις αυτα που γραφεις ή εισαι παρα πολυ βλακας

naioptikos

Αγαπητέ φίλε ( OptiKos già Ta opisthia ) σε ευχαριστώ γιατί μου χάρησες ένα πολύ ωραίο πρωινό με αρκετό γέλιο!! θα ήθελα να σε ενημερώσω ώστε να πάψεις να γελοιοποιείς τον εαυτό σου δημοσίως πως στα περισσότερα οπτικά καταστήματα τα γυαλιά έρχονται απο επίσημες αντιπροσωπείες με πιστοποιητικά γνησιότητας. Α! και προς θεού δεν κοστίζουν οσο μια τυρόπιτα ( μακάρι να κόστιζαν τόσο λολ )

George

Θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να απευθυνθούν στον ασφαλιστικό τους φορέα και να απαιτήσουν προσωρινό επίδομα ανικανότητας εργασίας που θα ισοδυναμεί με τον μισθό που έπαιρναν, στην περίπτωση που δεν μπορούν να ασκήσουν την εργασία τους λόγω έλλειψης γυαλιών, μέχρι να αποκατασταθεί με κάποιο προβλεπόμενο τρόπο η όρασή τους. Πρέπει αυτό το μπ........ο που ονομάζεται κράτος να μάθει να πληρώνει τις αρνητικές συνέπειες των πράξεών του επιτέλους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης