Ιωάννινα: Συνελήφθη 55χρονος με πάνω από 690 αρχαία νομίσματα

Ιωάννινα: Συνελήφθη 55χρονος με πάνω από 690 αρχαία νομίσματα

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς

nomismata
Τρεις μήνες ερευνούσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και τελικά έφτασαν ως τη Λάρισα για να την εξιχνιάσουν!

 Πρωταγωνιστής ήταν ένας 55χρονος Έλληνας, που είχε στην κατοχή του 693 αρχαία νομίσματα και άλλα αντικείμενα.

Ο 55χρονος συνελήφθη με οργανωμένη επιχείρηση το απόγευμα της Πέμπτης, την ώρα που μετέφερε μια σακούλα στην οποία έκρυβε τις αρχαιότητες. Συνολικά, περιείχε έναν αργυρό στατήρα από την Αίγινα του 5ου π.Χ. αιώνα, έξι αργυρά τετράδραχμα του 4ου π.Χ. αιώνα, ένα αργυρό νόμισμα «Θουρίου», έξι αργυρές δραχμές Λάρισας, μια χάλκινη δραχμή Λάρισας, ένα αργυρό νόμισμα Βοιωτίας και εννέα αργυρά νομίσματα (όλα του 5ου-4ου π.Χ. αιώνα), δέκα χάλκινα νομίσματα της Ρωμαϊκής περιόδου, ένα χάλκινο Ρωμαϊκό νόμισμα με επιγραφή, δύο χάλκινα δαχτυλίδια πιθανόν 4ου-3ου π.Χ. αιώνα, ένα μεταλλικό εξάρτημα πόρπης άγνωστης εποχής, ένα μεταλλικό ειδώλιο που απεικονίζει σάτυρο, δέκα χάλκινα νομίσματα της Βυζαντινής περιόδου και 647 οξειδωμένα χάλκινα νομίσματα της Ελληνιστικής, Ρωμαϊκής και Παλαιοχριστιανικής περιόδου.

Όλα τα αντικείμενα, σύμφωνα με γνωμάτευση αρχαιολόγου, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου και θα παραδοθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες για αξιολόγηση. Ο 55χρονος, σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων, οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση είχε ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης ο οποίος μετέβη στη Λάρισα από τα χαράματα της Πέμπτης μαζί με τους συναδέλφους του, Φώντα Βρόσγο και Γιώργο Μανίκα.

Στην κατοχή του 55χρονου βρέθηκαν αρχαία νομίσματα μεγάλης αξίας, κοσμήματα, καθώς και ένα μικρό αγαλματίδιο.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στον πρόεδρο της Unesco Πειραιώς και νήσων Γιάννη Μαρωνίτη γιατί είναι ο άνθρωπος που μας ψήλωσε τον πήχη. Νιώθω περήφανος διότι περάσαμε τις 16 χιλιάδες αρχαιότητες που έχουμε σώσει με δικά μας έξοδα και δικές μας έρευνες» δήλωσε ο συγγραφέας και σύμβουλος πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco Πειραιώς και νήσων Γιώργος Τσούκαλης ο οποίος όπως τόνισε ευχαριστεί θερμά τους συναδέλφους και συνοδοιπόρους του, Φώντα Βροσγο και Γιώργο Μανίκα, τον υποστράτηγο διοικητή Ηπείρου Κώστα Σκούμα, και τον διοικητή ασφαλείας Ιωαννίνων Βασίλη Μουσελίμη.

Κλείσιμο
nomismat-2
nomismat-3
nomismat-1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης