Eπεισόδια στη Θεσσαλονίκη - Μολότοφ και χημικά στον Λευκό Πύργο

Eπεισόδια στη Θεσσαλονίκη - Μολότοφ και χημικά στον Λευκό Πύργο

Μολότοφ και εκτεταμένη χρήση χημικών στην περιοχή του Λευκού Πύργου, όπου επέστρεψαν οι διαδηλωτές, όταν τα  ΜΑΤ  τους εμπόδισαν να προχωρήσουν προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ -  Προληπτικές προσαγωγές και face control έξω από το Αλεξάνδρειο πριν από την ομιλία Τσίπρα

riot02
Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή του Λευκού Πύργου: Η αστυνομία  έκανε  εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ και επιχείρησαν να στήσουν οδοφράγματα. Η αστυνομία επιχείρησε και με το υδροφόρο όχημα «Αίας». Λίγο πριν από τις δέκα το βράδυ η κατάσταση έβαινε προς εκτόνωση.

Thestival.gr Ένταση (2)


Η ένταση  ξεκίνησε από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς τα ΜΑΤ απέκλεισαν τους διαδηλωτές που κινήθηκαν από τον Λευκό Πύργο προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαδηλωτές συναντήσαν 'έναν πρώτο φραγμό στην οδό Βενιζέλου και ακολούθως στην Τσιμισκή.  Εκεί προκλήθηκε ένταση με τα ΜΑΤ, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες ενώ οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και περιορισμένη χρήση χημικών.  Οι διαδηλωτές, πλέον επιστρέφουν στην περιοχή του Λευκού Πύργου.

Thestival.gr Αύρα (1)


Η  πορεία είχε ξεκινήσει από τον Λευκό Πύργο σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, ενώ προηγουμένως  είχε προκληθεί ένταση με τα ΜΑΤ καθώς δεν τους επετρέπη να κινηθούν προς το Παλαί ντε Σπορ, όπου μιλά  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οταν οι διαδηλωτές επέστρεψαν στον Λευκό Πύργο, βρέθηκαν και πάλι υπό αστυνομικό κλοιό, ενώ στο σημείο έχουν πάει και το υδροφόρο όχημα «Αίας». 


Κλείσιμο

Νωρίτερα, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Γιώργο Τάτσιο, προσήγαγαν αστυνομικοί έξω από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τάτσιος προσπάθησε να μπει στον χώρο του Παλαί Ντε Σπορ όπου είναι προγραμματισμένη  η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με θέμα «Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης – Όχι στο μίσος και τον εθνικισμό», κάτι που δεν του επετράπη.

riot01


Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος πρωτοστάτησε στουςς αγώνες του κινήματος κατά της συμφωνίας Πρεσπών και είχε μάλιστα καταθέσει μήνυση κατά του πρ.ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά.

Μαζί του ήταν η γνωστή δικηγόρος Ειρήνη Μαρούπα, καθώς και άλλα δύο άτομα, τα οποία επίσης προσήχθησαν.

Όπως δήλωσε ο κ. Τάτσιος στο Thestival, η προσαγωγή του έγινε χωρίς καμία δικαιολογία και αυτή την ώρα οδηγείται στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησαν προληπτικές προσαγωγές και άλλων ατόμων που κρίθηκαν ύποπτα για πρόκληση έντασης εντός του χώρου της εκδήλωσης, ενώ αυστηρός είναι ο έλεγχος για όσους περνούν μέσα στον χώρο του Παλαί Ντε Σπορ. Μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη "Μένουμε Θεσσαλονίκη", Γιώργος Ρακκάς.

Τηλεφώνημα για βόμβα

Aναστάτωση προκλήθηκε περίπου στις επτάμιση το απόγευμα της Παρασκευής μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα για δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς, στο Παλαί ντε Σπορ και στην οδό Λαμπράκη. Στο Παλαί ντε Σπορ δεν υπήρξε ιδιαίτερη κινητοποίηση καθώς είχε ελεγχθεί και ασφαλισθεί ώρες πριν από την αστυνομία. Το τηλεφώνημα αποδείχθηκε φάρσα. 

exorkismos1

video placeholder

Σημειώνεται ότι η Θεσσαλονίκη θυμίζει «φρούριο», καθώς εκτός από την ομιλία του πρωθυπουργού, εξελίσσονται και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Μία συγκέντρωση έγινε  κοντά στον Λευκό Πύργο από οργανώσεις που αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ, η δεύτερη στην Καμάρα από αντιεξουσιαστές.

Στον αστυνομικό κλοιό γύρω από το Παλέ Ντε Σπορ μετέχουν περίπου 2.000 αστυνομικοί. Έχουν επίσης μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη τα υδροφόρα οχήματα της αστυνομίας, που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα, τόσο στην επέτειο του Πολυτεχνείου, όσο και στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Τα μαθήματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχουν διακοπεί από τις 17:00 το απόγευμα. Το ίδρυμα είχε ζητήσει από όλους τους οδηγούς να απομακρύνουν σταθμευμένα οχήματα από τους χώρους της πανεπιστημιούπολης έως εκείνη την ώρα.

Προσαγωγές έξω από το Παλέ Ντε Σπορ


Eνταση στην περιοχή του Λευκού Πύργου 

Ένταση  επικράτησε νωρίτερ στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν  παραταχθεί στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπουν στους πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί στη Λεωφόρο Νίκης να ανέβουν προς το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο όπου πρόκειται θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

"Ντροπή σας" φωνάζαν οι συγκεντρωθέντες στους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ φώναξαν και συνθήματα ενάντια στον πρωθυπουργό.

riot0



Thestival.gr Συγκέντρωση για τη Μακεδονία

th4
sil2
sil1
the1
se22
the3


ΠΗΓΗ: thestival.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης