Νοσοκομειακοί γιατροί: Εφημερεύουν με χαλασμένους στεφανιογράφους σε «Ευαγγελισμό» και «Αττικόν»

Νοσοκομειακοί γιατροί: Εφημερεύουν με χαλασμένους στεφανιογράφους σε «Ευαγγελισμό» και «Αττικόν»

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά με επιστολή στον υπουργό Υγείας ζητεί να επιλύσει το ζήτημα - Απίστευτη ταλαιπωρία για τους ασθενείς που αναγκάζονται να μεταφέρονται στο «Σισμανόγλειο» 

4282494
Το θέμα των χαλασμένων στεφανιογράφων στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», καταγγέλλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή, κ. Παύλο Πολάκη, η ΕΙΝΑΠ παραθέτει τις πολυήμερες βλάβες των ιατρικών μηχανημάτων που είναι απαραίτητα για την αντιμετωπιση εμφραγμάτων και τις επαναλαμβανόμενες εφημερίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων χωρίς στεφανιογράφους και ζητεί απο την ηγεσία του υπουργείου να επιλύσει το ζήτημα.

Τι συμβαίνει στα δύο νοσοκομεία

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, αναφέρει ότι τις τελευταίες 15 μέρες το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εφημερεύει με τον στεφανιογράφο του εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, όπως είχε γίνει και τον περασμένο Ιούνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τις προηγούμενες δέκα μέρες το νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟ» εφημέρευε χωρίς στεφανιογράφο λόγω βλάβης, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε μείνει πάλι εκτός λειτουργίας για 20 μέρες για τον ίδιο λόγο.

Αυτό, όπως εξηγούν οι  νοσοκομειακοί γιατροί, έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που προσέρχονται στην γενική εφημερία των παραπάνω νοσοκομείων και οι οποίοι χρειάζονται άμεση στεφανιογραφία για διάνοιξη του αγγείου με αγγειοπλαστική, να πρέπει επειγόντως να διακομιστούν σε άλλο νοσοκομείο.

Το γεγονός αυτό συνεπάγεται αυξημένη πιθανότητα για εμφάνιση συμβαμάτων απειλητικών για την ζωή των ασθενών. Επειδή μάλιστα τα δύο αυτά νοσοκομεία συνεφημερεύουν, τις τελευταίες 10 μέρες λόγω της ταυτόχρονης βλάβης των στεφανιογράφων τους, δεν μπορούσε το ένα νοσοκομείο να υποστηρίξει το άλλο, με αποτέλεσμα όλοι οι ασθενείς του λεκανοπεδίου να μεταφερθούν στο «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» που εφημέρευεγια το βόρειο τμήμα.

Τα πήγαινε-έλα των ασθενών

Επιπλέον τις περισσότερες φορές οι ασθενείς έπρεπε μετά την επέμβαση να επιστρέφουν στο αρχικό νοσοκομείο γιατί το «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» δεν διαθέτει τόσες κλίνες στην μονάδα εμφραγμάτων για να νοσηλεύσει το σύνολο των εμφραγματιών τριών νοσοκομείων. Επίσης και τις επόμενες ημέρες από τη γενική εφημερία οι ασθενείς των παραπάνω νοσοκομείων που χρειάζονταν στεφανιογραφία έπερεπε να διακομίζονται σε γειτονικά νοσοκομεία με αιμοδυναμικό εργαστήριο.

Κλείσιμο
Επισημαίνεται ωστόσο από την ΕΙΝΑΠ ότι τόσο ο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» όσο και το «ΑΤΤΙΚΟ» έχει προβλεφθεί να έχουν δύο στεφανιογράφους το καθένα, λόγω της μεγάλη αναγκαιότητας του μηχανήματος και των σοβαρών συνεπειών για τους ασθενείς από την μη λειτουργία του κατά την διάρκεια τη γενικής εφημερίας.

Ο στεφανιογράφος του νοσοκομείου «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» έχει συμπληρώσει 15 χρόνια συνεχούς λειτουργίας με αποτέλεσμα λόγω παλαιότητας, αυξημένης χρήσης και πλημμελούς συντήρησης, να παρουσιάζει συχνές βλάβες. Η επισκευή του είναι συχνά δύσκολη επειδή λόγω παλαιότητας δεν βρίσκονται εύκολα ανταλλακτικά, με αποτέλεσμα να μένει εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το νοσοκομείο πριν από μερικούς μήνες προμηθεύτηκε με δωρεά έναν καινούργιο στεφανιογράφο τον οποίο ακόμη δεν έχει καταφέρει να θέσει σε λειτουργία. Παρόλα αυτά, υπόσχεται να προμηθευτεί και έναν ακόμη καινούργιο με χρήματα που ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει από την Περιφέρεια.

Στο «ΑΤΤΙΚΟ» τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύςκολα, καθώς ο ένας στεφανιογράφος είναι τόσο παλιός που από δεκαετίας έχει πάψει να χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό, ενώ ο δεύτερος έχει συμπληρώσει 13 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και εμφανίζει και αυτός συχνές βλάβες λόγω παλαιότητας, αυξημένης χρήσης και πλημμελούς συντήρησης με τις ίδιες δυσκολίες επιδιόρθωσης που έχει και ο συνομήλικός του στον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ». Επιπλέον, από εξαετίας τουλάχιστον, δεν έχει γίνει ανανέωση του συμβολαίου συντήρησης με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται οι απαραίτητες προληπτικές εργασίες και οι βλάβες να είναι συχνά σοβαρές και να αφορούν τα βασικά εξαρτήματά του. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για αντικατάσταση των δύο πεπαλαιωμένων στεφανιογράφων του νοσοκομείου.

"Δυστυχώς η παρούσα κατάσταση αποκαλύπτει το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος και την χρόνια ανεπάρκεια των υπευθύνων για αποτελεσματική και οριστική αντιμετώπισή του. Απαιτούμε από το υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα για την άμεση λειτουργία του νέου στεφανιογράφου στον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ» και την άμεση αποκατάσταση της βλάβης στον παλαιό, καθώς και να επισπευσθεί η διαδικασία αντικατάστασης του παλαιού. Ζητάμε επίσης από το Υπουργείο να λάβει μέτρα για την ένταξη του ενός και μοναδικού σε λειτουργία στεφανιογράφου στο νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟ» σε πρόγραμμα προληπτικής συντήρησης ώστε να προλαμβάνονται όσο είναι δυνατό οι επανειλημμένες βλάβες του, και απαιτούμε την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την προμήθεια δύο καινούργιων στεφανιογράφων που έχει απόλυτη ανάγκη το νοσοκομείο" καταλήγει η ΕΙΝΑΠ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης