Τι αλλάζει στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων

Τι αλλάζει στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων

Τι σημαίνουν οι αλλαγές για τον φαρμακευτικό κλάδο και τους πολίτες 

Φαρμακα
Αλλαγές δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων. Οι αλλαγές θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο-"σκούπα" για την υγεία, που ετοιμάζεται, έπειτα από πολύμηνη επεξεργασία με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς, να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Ο φαρμακευτικός κλάδος, τον οποίο αφορούν άμεσα τα μέτρα που προωθούνται, θα ενημερωθεί τη Δευτέρα γι αυτά στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο επίκεντρο των μέτρων βρίσκεται το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων. Σύμφωνα με το ισχύον σήμερα σύστημα, η τιμή ενός πρωτότυπου φαρμάκου που κυκλοφορεί στην Ελλάδα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου στις 26 χώρες της Ευρώπης. Με το νέο σύστημα για την τιμή του φαρμάκου θα λαμβάνεται υπόψη η μέση τιμή των δύο χαμηλότερων τιμών στην Ευρωζώνη, ενώ ενα άλλο σενάριο υποστηρίζει οτι μπορει να λαμβάνεται υπόψη μόνο μια τιμή, η χαμηλότερη τιμή του φαρμάκου αλλά απο τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τα εκτός πατέντας και τα γενόσημα φάρμακα, που αποτελούν τον κύριο όγκο της παραγωγής των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, το σύστημα τιμολόγησης λέγεται ότι θα επικεντρωθεί στην προστασία της τιμής τους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται τα γενόσημα φάρμακα να μην παίρνουν το 50% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου που χάνει την πατέντα προστασίας (off patent), αλλά το 65%. Το θέμα της μείωσης των τιμών των γενοσήμων στη χώρα μας, την περίοδο των μνημονίων, έχει τεθεί πολλές φορές απο την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ιδίως σε συσχετισμό με τη μικρή διείσδυση τους στην αγορά - ωστόσο ο αντίλογος στις αντιδράσεις τους για τη μείωση των τιμών των γενοσήμων ειναι πως, παρά τις μειώσεις, οι τιμές τους παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο απ’ ότι ισχύει σε άλλες χώρες.

Γιατί μας ενδιαφέρει η τιμολόγηση των φαρμάκων

Η τιμολόγηση και η τιμή αποζημίωσης είναι δύο κρίσιμες παράμετροι για το φάρμακο στην Ευρώπη. Στη Βρετανία τα νέα φάρμακα αξιολογούνται από Επιτροπή αξιολόγησης Υγείας (ΗΤΑ), η οποία καθορίζει την τιμή και την πρόσβαση των ασθενών. Ανάλογη επιτροπή...προσπαθεί να ενεργοποιήσει εδώ και μηνες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση της ιατρικής καινοτομίας, πλην ομως χωρις αποτελεσμα ακόμη.

Η διαδικασία της αξιολόγησης ακολουθείται στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών, με εξαίρεση την Τσεχία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα. Σε αρκετές χώρες, όπως πχ στη Γερμανία και τη Γαλλία, η τιμή που λαμβάνει ένα φάρμακο, με βάση την αξιολόγησή του, είναι διαφορετική από εκείνη με την οποία αποζημιώνεται τελικά από τα Ταμεία. Κι αυτό διότι η τομή προκύπτει έπειτα από διαπραγμάτευση και είναι συχνά εμπιστευτική. Σημειωτέον ότι αναλογη επιτροπή διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ, πλην όμως ειναι ακέφαλη τους τελευταίους μηνες, οποτε η διαπραγμάτευση έχει αναβληθεί μέχρι νεοτέρας.

Κλείσιμο
Γενικά η χώρα μας διακρίνεται από τη...σταθερότητα της να υιοθετεί πρακτικές, χαρακτηριστικα, μέτρα απο άλλες χώρες αλλα να τα εφαρμόζει κατα το δοκούν και με το αποτελεσμα βεβαίως να απέχει τελικα απο τον αρχικό στόχο. Η κλειστή φαρμακευτική δαπάνη για νοσοκομειακά φάρμακα και τα φαρμακα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ είναι...κλασικό παράδειγμα. Ετσι, ενω κλείδωσε από το υπουργείο Υγείας ο νοσοκομειακός “κλειστός” προϋπολογισμός για φάρμακα στα 530 εκατ. Ευρω, υπάρχει ηδη υπέρβαση στη δαπάνη 220 εκατ. Ευρω!

Ομοίως στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη που ειναι κλειδωμένη στα 1,8 δις Ευρω και η υπέρβαση για το τρέχον έτος αγγίζει το 1δις Ευρω - ποσό που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες. Η πραγματική ανάγνωση των υπερβάσεων, βεβαίως, κατα τις φαρμακευτικές εταιρίες ειναι πως το υπουργείο Υγείας δεν υπολογίζει σωστά την πραγματική δαπάνη ούτε και τη ζήτηση του φαρμάκου, και στο τέλος ζητεί από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να καλύψουν τους λανθασμένους υπολογισμούς του.

Τι σημαίνουν οι αλλαγές για τον φαρμακευτικό κλάδο και τους πολίτες

Οι αλλαγές στην τιμολόγηση αποτελούν ζωτική εξέλιξη για το σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Πάντως, στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς διαβλέπουν πως η νέα τιμολόγηση θα φέρει αυξήσεις στις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων, κάτι που θα ικανοποιήσει ιδιαιτέρως τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες.

Οπως εξηγούν, οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα επηρεάζουν τις τιμές των φαρμάκων σε τουλάχιστον 30 χώρες του εξωτερικού, οι δε χαμηλές τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας επηρεάζουν προφανώς αρνητικά τις αντίστοιχες τιμές στις άλλες χώρες. Στην παρούσα δε φάση οι τιμες των φαρμάκων στην Ελλάδα αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα διότι η Ελλάδα θα περιληφθεί μεταξύ των 14 χωρών αναφοράς για την τιμολόγηση φαρμάκων στις ΗΠΑ, οπότε το τελευταίο που θα επιθυμούσαν οι πολυεθνικές εταιρίες που διαθέτουν καινοτόμα σκευάσματα, ειναι αυτα να τιμολογηθουν με πολύ χαμηλή τιμή στην Ελλάδα κι αυτό να τις "ακολουθήσει" στην τιμολόγηση στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς όμως θεωρείται βέβαιο ότι η νεα τιμολόγηση θα αυξήσει εκτός απο τις τιμές των φαρμάκων και τα ποσά του claw back που θα πρέπει να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρίες στο κράτος, λόγω υπέρβασης της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης