Μία... πόλη από αλλοδαπούς στην Κρήτη: Σχεδόν 33.000 άτομα με άδεια διαμονής

creta-allodapoi

Στο Ηράκλειο το ποσοστό των ξένων υπηκόων αγγίζει το 38% επί του συνολικού πληθυσμού - Στο 30% στα Χανιά, μικρότερα, αλλά ικανά ποσοστά σε Ρέθυμνο και Λασίθι

Σε 32.535 ανέρχονται οι νόμιμοι αλλοδαποί τρίτων χωρών με άδεια διαμονής σε ισχύ σε ολόκληρη την Κρήτη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 12418 άτομα (ποσοστό 38%) διαμένουν στο Ηράκλειο. Στα Χανιά διαμένουν 9652 (ποσοστό 30%), στο Ρέθυμνο 6225 (ποσοστό 19%) και στο Λασίθι 4240 (ποσοστό 13%).

Οι αλλοδαποί ζουν μόνιμα με τις οικογένειές τους και εργάζονται στο νησί έχοντας εκπληρώσει τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές τους εισφορές. Οι υπήκοοι Αλβανίας είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά ομάδα μεταναστών στην Κρήτη, η οποία ανέρχεται σε 22.025 άτομα, σχεδόν το 68% των νομίμων αλλοδαπών στο νησί. Επονται Ρώσοι, Ουκρανοί, Ινδοί, Γεωργιανοί, Σύροι, Πακιστανοί, Μολδαβοί, Σέρβοι και Κινέζοι, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, πως απ' τους 1.181 Ινδούς με άδεια διαμονής, το 98% αυτών βρίσκονται στο Ρέθυμνο, με ελάχιστη παρουσία στις άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, υπάρχουν χώρες με παρουσία ενός μόνο ατόμου στην Κρήτη, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γουατεμάλα, το Λάος, η Μογγολία, η Μονζαβίκη, η Σιέρα Λεόνε, η Τζαμάικα και το Τουρκμενιστάν.

Στο νησί εμφανίζονται 295 αλλοδαποί επενδυτές-ιδιοκτήτες ακινήτων, από τους οποίους οι 177 διαμένουν στο νομό Χανίων (ποσοστό 60%).

Καθημερινά, η διεύθυνση Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εξυπηρετεί συνολικά 390 περίπου άτομα σε ολόκληρη την Κρήτη, μέσω των υπηρεσιών που διαθέτει στους τέσσερις νομούς. Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη διεύθυνση Αλλοδαπών, με αφορμή συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, παρουσία της συντονίστριας Μαρίας Κοζυράκη, με θέμα το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους αλλοδαπούς, τη μετανάστευση και τις υποχρεώσεις των υπηρεσιών της .

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας, «τα θέματα των αλλοδαπών και της μετανάστευσης αποτελούν αντικείμενο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας με τις επτά αντίστοιχες διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Η διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχει έδρα το Ηράκλειο και αρμόδια τμήματα σε όλους τους νομούς της Κρήτης. Το κύριο αντικείμενο της διεύθυνσης, είναι η χορήγηση, ανανέωση και ανάκληση αδειών διαμονής υπό τη μορφή αυτοτελούς εγγράφου με καταχωρημένα βιομετρικά δεδομένα σε υπηκόους τρίτων χωρών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή η έκδοση αδειών σε υπηκόους τρίτων χωρών με σκοπό την εργασία, σπουδές, έρευνα υψηλής ειδίκευσης, επενδύσεις, αγορά ακινήτων, σε οικονομικά ανεξάρτητα άτομα, οικογενειακή επανένωση και σε πολίτες τρίτων χωρών που είναι σύζυγοι ή μέλη οικογένειας Έλληνα. Από το έτος 2015, αρμοδιότητα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αποτελεί και η έκδοση αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν συνεχώς στη χώρα για επτά έτη, και είναι αναγκαία η παραμονή τους στη χώρα μας.

Από την επεξεργασία των στοιχείων υποθέσεων που χειρίζεται η διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα με αντίστοιχες κοινωνικό-οικονομικές προεκτάσεις. Η διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, προσπαθεί εκσυγχρονίζοντας τις δομές της, με τη συνεχή κατάρτιση του προσωπικού της, να επιτελέσει το δύσκολο έργο που έχει επωμιστεί, με στόχο την έγκυρη και άμεση ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών».

ΣΧΟΛΙΑ (42)

Αγύριγο κεφάλι

Οι ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ Νεοναζί-ΦΑΣΙΣΤΕΣ αντί να ...χαρτζιλικώνονται από τους γονείς τους μιά ζωή και να παριστάνουν εδώ μέσα ΟΛΗ ΜΕΡΑ τον ψευτο-"πατριώτη" της συμφοράς, να ΠΑΝΕ να δουλέψουν ΕΚΕΙ ακριβώς που δουλεύουν και οι με άδεια διαμονής αλλοδαποί.___________Αλλά είναι ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ και ΚΟΠΡΙΤΕΣ και θέλουν "γραφείο" και ..."διευθυντηλήκι" γιά να δεχθούν να ..."δουλέψουν"!..

κα

Χαχαχα! Ευτυχώς υπάρχουν και μερικοί αναγνώστες του ΠΘ που δεν ανήκουν στην κατηγορία του "αιγαίρθυτου" ή τουλάχιστον είναι σε θέση να υπολογίσουν ένα ποσοστό όπως κάνουν οι μαθητές της 6ης δημοτικού. Επί της ουσίας τώρα. Η Κρήτη είναι από τα πλουσιότερα μέρη της Ελλάδας και σε αυτό συνεισφέρουν όλοι όσοι εργάζονται στην Κρήτη, αλλοδαποί και ημεδαποί. Η εργασία δημιουργεί πλούτο και όσοι πιο πολλοί εργάζονται τόσο περισσότερος ο πλούτος που δημιουργείται. Η κλάψα στο καφενείο και τα οργισμένα σχόλια δεν δημιουργούν τίποτε άλλο εκτός από εκτόνωση.

Απόρία

Η Κρήτη έχει Hot Spots; Αν όχι, γιατί; Δεν αποτελεί διάκριση εις βάρος των κατοίκων της υπόλοιπης χώρας που ...φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες επενδυτές στους Νομούς τους; Μία απάντηση παρακαλώ, πέρα από το ότι η Κρήτη ψηφίζει σύριζα, άρα έχει μέσον....

Zbts

Αρθρογραφε...γραφε καλυτερα τα ποσοστα γιατι προκαλεις πανικο. Επισης να μας πεις ποσο εχει μειωθει το ποσοστο των ξενων που ζουν νομιμα εδω γιατι οπως οι δικοι μας φευγουν για εξω ετσι φευγουν κι οι αλλοι! Οπως και επισης τι βγαζουν οι καπσεροι αυτοι σαν εισοδημα. Μην γινονται περαξηγησεις...με αλλους ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΥΣ το κρατος τα εχει κανει μανταρα και δε βαζει ταξη!!!

Έλεος

Αγαπητέ δημοσιογράφε υπάρχει ένα μάθημα στο δημοτικό σχολείο που λέγεται ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, απλά έχε το στα υπ όψιν!!!

προβατινα - skai TV

μα άμα φύγουν οι αλλοδαποί, τις δουλειές στα φανάρια ποιος θα τις κάνει;

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΟΙ ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ .ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ .

ΑΠ

έχοντας εκπληρώσει τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές τους εισφορές.....

Αδιάβαστος

Επί του συνολικού πληθυσμού των αλλοδαπών της Κρήτης εννοεί ρε ντουβάρια!!! Ότι δηλαδή πίστεψε κάποιος που έχει αντίληψη των αριθμών ότι παίζει το 40% του πληθυσμού του Ηρακλείου να είναι Αλβανοί; Ρε ξέρετε για το μεγέθη μιλάμε ή είστε τόσο μυρωδιές;

ΑΝΑΛΥΤΗΣ Α

Τα ποσοστα αυτα αναφερονται επι του συνολικου αριθμου των ξενων. Δηλαδη τι ποσοστο απο το συνολο των ξενων ζει σε καθε πολη. Δεν αναφερεται επι του συνολικου αριθμου των κατοικων. Ειναι ξεκαθαρο: «Σύμφωνα με τα στοιχεία, 12418 άτομα (ποσοστό 38%) διαμένουν στο Ηράκλειο. Στα Χανιά διαμένουν 9652 (ποσοστό 30%), στο Ρέθυμνο 6225 (ποσοστό 19%) και στο Λασίθι 4240 (ποσοστό 13%).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mmm

Ακινητοποιημένα λεωφορεία και τρόλεϊ  - Τι θα ισχύσει για μετρό και τραμ - Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - Και τα δικαστήρια κλειστά, «λουκέτο» και στις τράπεζες - Διαβάστε ποιοι απεργούν αναλυτικά, αντιδρώντας στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

pas

Την επιχείρηση συνέδραμαν αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε., της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά και του Τμήματος Τροχαίας Πειραιά, συνεπικουρούμενοι από προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά καθώς και οχήματα της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου