Σκοπιανό: Μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας για τα σχολικά βιβλία «αβαντάρει» υπερεθνικιστή των Σκοπίων

Σκοπιανό: Μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας για τα σχολικά βιβλία «αβαντάρει» υπερεθνικιστή των Σκοπίων

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ Αλεξάνδρα Ιωαννίδου «χαϊδεύει» τα αυτιά ακραίων Σκοπιανών εθνικιστών, που μιλούν ευθέως για «Μεγάλη Μακεδονία» έως τον Όλυμπο και τη Χαλκιδική

2018-06-17T091513Z_185097164
Η κυρία Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι μέλος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Σκοπίων, η οποία έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών για τις απαιτούμενες αλλαγές στα σχολικά βιβλία των δύο χωρών.

Η ίδια ανήκει στους θιασώτες της Συμφωνίας των Πρεσπών και για αυτό επιλέγει από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ως μέλος της 8/μελούς ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη.

photo1111


Τα έργα της -όπως και τα άρθρα της σε αριστερό και ακροαριστερό τύπο- αποτελούν επιστημονικά επιχειρήματα των Σκοπίων κατά της Ελλάδας. Πρόσφατα χαρακτήρισε “φαντασιώσεις” τις ελληνικές ευαισθησίες γύρω από το θέμα της Μακεδονίας, προκαλώντας αίσθηση. “Ανεχόμαστε χίλια μύρια όσα στο όνομα της τρομερής πατρίδας και μιας, ας το πούμε φαντασίωσης που μας λέει ότι η Μακεδονία ήταν πάντα ελληνική και θα παραμείνει ελληνική” είχε υποστηρίξει η ίδια σε εκδήλωση τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα ωστόσο που η κυρία Ιωαννίδου κατηγορεί ως “εθνικιστές” όσους στην Ελλάδα δηλώνουν και υπερασπίζονται τα αυτονόητα, “χαϊδεύει” τα αυτιά ακραίων Σκοπιανών εθνικιστών, που μιλούν ευθέως για “Μεγάλη Μακεδονία” έως τον Όλυμπο και την Χαλκιδική.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σλάβκο Μανγκόβσκι, μέλους της ακραίας σκοπιανής οργάνωσης “''Μακεδονικό'' Διεθνές Κίνημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα” (MHRMI) με έδρα τον Καναδά, ο οποίος από το 2016 αποτελεί για την Ελλάδα persona non grata λόγω της ανθελληνικής του δράσης.

photo222


Κλείσιμο
Μία απλή “περιήγηση” στο δημόσιο προφίλ του Μανγκόβσκι στο facebook, στο οποίο δεσπόζει η ψευδεπίγραφη κόκκινη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς πως εκπροσωπεί μια από τις πλέον ακραίες εθνικιστικές σκοπιανές οργανώσεις, που το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχουν κηρύξει και τον “πόλεμο” στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ λόγω της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.
Πρόσφατα ο ίδιος ανήρτησε στη σελίδα του βίντεο από τον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό Star, που δημοσιοποίησε αποσπάσματα από προκλητική εκπομπή της σκοπιανής ραδιοτηλεόρασης (“''Μ''ΡΤ”) στα οποία αναφέρονταν πως η “Ελλάδα σκλάβωσε την Μακεδονία”.
Ανάμεσα στα “5” like της ανάρτησης του Μανγκόβσκι, το ένα ανήκει στην κυρία Αλεξάνδρα Ιωαννίδου η οποία μάλιστα σχολίασε πως : “Το Star εξελίσσεται σε επίσημο βοθροκάναλο της Χρυσής Αυγής”.

photo3__1_


Σαφέστατα αναφέρετο δικαίωμα της κυρίας Ιωαννίδου είναι να έχει όποιον “φίλο” επιθυμεί στα social media. Ωστόσο ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδος – Σκοπίων, θα πρέπει να σέβεται το ρόλο και την αποστολή που της ανατέθηκε και όχι να αβαντάρει με τα σχόλιά της σκοπιανούς αλυτρωτισμούς, που θεωρητικά πρέπει να ελέγξει από τη θέση που τοποθετήθηκε.
Γιατί αποτελεί ειρωνικό, αν όχι προκλητικό, να εμφανίζεται από τη μία ως “κατήγορος” όσων δηλώνουν πως η “Μακεδονία είναι ελληνική” και από την άλλη να επικροτεί σκοπιανούς εθνικιστές που μιλούν ευθέως για “Μεγάλη Μακεδονία”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης