Φουάτ Οκτάι: Να χρησιμοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου στη βάση της πολιτικής ισότητας

Φουάτ Οκτάι: Να χρησιμοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου στη βάση της πολιτικής ισότητας


Ανάγκη για νέες ιδέες και προτάσεις για το Κυπριακό λέει ο  Τούρκος Αντιπρόεδρος

Fuat-Oktay
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, που εκπροσωπεί τον Ερντογάν στους εορτασμούς στα κατεχόμενα για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ανέφερε πως πλέον υπάρχει ανάγκη για νέες ιδέες και προτάσεις στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά με τις μονόπλευρες ενέργειές της έδειξε ότι δεν θα μοιραστεί ούτε το φυσικό αέριο.

Ο Οκτάι είπε ότι από την αρχή της διαδικασίας, μισό αιώνα πριν, ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι πάντοτε υπέρ της λύσης και επιδεικνύει εποικοδομητική στάση. «Ο λόγος που σήμερα δεν υπάρχει ακόμα λύση στο νησί είναι η αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Όπως ισχυρίστηκε, «είναι εμφανές ξεκάθαρα ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν πρόθεση να δημιουργήσουν έναν συνεταιρισμό με τους Τουρκοκύπριους  στη βάση της πολιτικής ισότητας».

Παρά τις αρνητικές εξελίξεις, συνέχισε, η πολιτική βούληση της τουρκικής πλευράς προς μια λύση είναι τώρα πιο αξιόπιστη από ποτέ. «Ωστόσο, όπως έχει αναφερθεί και στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες, στο σημείο που έχουμε έρθει, υπάρχει η ανάγκη για νέες ιδέες και προτάσεις. Οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων ανοικτού τέλους και οι προσεγγίσεις που παραβλέπουν τις υφιστάμενες πραγματικότητες στο νησί θα πρέπει να εγκαταλειφθούν».
Ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία, είπε ο κ. Οκτάι, θα συνεχίζει όπως πάντα να εργάζεται ώμο με ώμο με την «τδβκ» (ψευδοκράτος) για μια λύση.

Για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε πως έχουν κάνει το νησί ακόμα πιο ελκυστικό.
Η Τουρκία συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση ότι το θέμα των υδρογονανθράκων πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μια ευκαιρία για να γίνει το νησί κέντρο ειρήνης και ευμάρειας, ανέφερε.
Κλείσιμο
«Ωστόσο, με τις μονόπλευρες ενέργειές της η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν έχει πρόθεση να διαμοιραστεί ούτε το φυσικό αέριο. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν κλείνουμε τα μάτια στο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά που θεωρεί ότι είναι η μόνη ιδιοκτήτρια του νησιού, προβαίνει σε ενέργειες σαν να μην υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι. Θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά από εδώ σε όλη τη διεθνή κοινότητα ότι θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και όπως πάντα, να προστατεύουμε τα θεμιτά δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε.
Επανέλαβε δε τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι οποιαδήποτε ενέργεια στην περιοχή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία θα είναι αποτυχημένη.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης