Βρετανός πρέσβης στην Κύπρο: Διασφαλισμένα τα δικαιώματα των Κυπρίων με το Brexit

Βρετανός πρέσβης στην Κύπρο: Διασφαλισμένα τα δικαιώματα των Κυπρίων με το Brexit

Σε σχέση με τους Βρετανούς πολίτες που διαμένουν στο νησί, ανέφερε πως και σε αυτήν την περίπτωση τα δικαιώματα τους είναι διασφαλισμένα, όπως και των Κύπριων και όλων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία

cyp09
Καθησυχαστικός για άλλη μια φορά ήταν σήμερα ο ύπατος αρμοστής (πρέσβης) της Βρετανίας στην Κύπρο, Stephen Lillie, ο οποίος διαβεβαίωσε πως τα δικαιώματα, τόσο των Βρετανών που ζουν στην Κύπρο, όσο και των Κύπριων που ζουν στη Μ. Βρετανία, έχουν διασφαλιστεί μετά το Brexit. Την ίδια ώρα, δήλωσε πως η Βρετανία στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου «προς όφελος όλου του κυπριακού λαού», στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε παρατήρηση ότι η συμφωνία για το Brexit λέει πως δεν αλλάζει οτιδήποτε για το καθεστώς των 11 χιλιάδων πολιτών που κατοικούν εντός της περιοχής που εμπίπτει στην κυριότητα των Βρετανικών Βάσεων, ο Stephen Lillie ανέφερε πως «έχουμε διασφαλίσει τα δικαιώματα των Κυπρίων που ζουν και εργάζονται στις Βάσεις και αυτό είναι καλό».

Υπενθυμίζοντας δε τη συμφωνία του 2014 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μεγάλης Βρετανίας, για οικονομική ανάπτυξη στις περιοχές αυτές, ο Stephen Lillie είπε πως αυτή δεν επηρεάζεται από το Brexit, ενώ στο παρόν στάδιο γίνονται «πολύ καλές διαβουλεύσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση, στο πώς θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση της συμφωνίας».

Σε σχέση με τους Βρετανούς πολίτες που διαμένουν στο νησί, ανέφερε πως και σε αυτήν την περίπτωση τα δικαιώματα τους είναι διασφαλισμένα, όπως και των Κύπριων και όλων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι «θα συνεχίσουν να ζουν, να εργάζονται και να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, στο σύστημα υγείας, όπως έχουν σήμερα».

Είπε, ακόμη, πως το απόγευμα θα συναντηθεί με Βρετανούς που διαμένουν μόνιμα στο νησί, όπου θα απαντήσει στις ανησυχίες και στα ερωτήματα τους για το Brexit.

Δικαίωμα της Κύπρου οι γεωτρήσεις

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στη Κύπρο κλήθηκε ακόμη να σχολιάσει τις απειλές του Τούρκου Προέδρου γύρω από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου και τη γεώτρηση της ExxonMobil από το βρετανικής σημαίας πλοίο-γεωτρύπανο, Stena Icemax.
Κλείσιμο
Όπως είπε «η θέση της Βρετανίας είναι ξεκάθαρη και είναι γνωστό ότι στηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες εντός της ΑΟΖ της», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν από αυτό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης