Βρετανός πρέσβης στην Κύπρο: Διασφαλισμένα τα δικαιώματα των Κυπρίων με το Brexit

cyp09

Σε σχέση με τους Βρετανούς πολίτες που διαμένουν στο νησί, ανέφερε πως και σε αυτήν την περίπτωση τα δικαιώματα τους είναι διασφαλισμένα, όπως και των Κύπριων και όλων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία

Καθησυχαστικός για άλλη μια φορά ήταν σήμερα ο ύπατος αρμοστής (πρέσβης) της Βρετανίας στην Κύπρο, Stephen Lillie, ο οποίος διαβεβαίωσε πως τα δικαιώματα, τόσο των Βρετανών που ζουν στην Κύπρο, όσο και των Κύπριων που ζουν στη Μ. Βρετανία, έχουν διασφαλιστεί μετά το Brexit. Την ίδια ώρα, δήλωσε πως η Βρετανία στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου «προς όφελος όλου του κυπριακού λαού», στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε παρατήρηση ότι η συμφωνία για το Brexit λέει πως δεν αλλάζει οτιδήποτε για το καθεστώς των 11 χιλιάδων πολιτών που κατοικούν εντός της περιοχής που εμπίπτει στην κυριότητα των Βρετανικών Βάσεων, ο Stephen Lillie ανέφερε πως «έχουμε διασφαλίσει τα δικαιώματα των Κυπρίων που ζουν και εργάζονται στις Βάσεις και αυτό είναι καλό».

Υπενθυμίζοντας δε τη συμφωνία του 2014 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μεγάλης Βρετανίας, για οικονομική ανάπτυξη στις περιοχές αυτές, ο Stephen Lillie είπε πως αυτή δεν επηρεάζεται από το Brexit, ενώ στο παρόν στάδιο γίνονται «πολύ καλές διαβουλεύσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση, στο πώς θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση της συμφωνίας».

Σε σχέση με τους Βρετανούς πολίτες που διαμένουν στο νησί, ανέφερε πως και σε αυτήν την περίπτωση τα δικαιώματα τους είναι διασφαλισμένα, όπως και των Κύπριων και όλων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι «θα συνεχίσουν να ζουν, να εργάζονται και να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, στο σύστημα υγείας, όπως έχουν σήμερα».

Είπε, ακόμη, πως το απόγευμα θα συναντηθεί με Βρετανούς που διαμένουν μόνιμα στο νησί, όπου θα απαντήσει στις ανησυχίες και στα ερωτήματα τους για το Brexit.

Δικαίωμα της Κύπρου οι γεωτρήσεις

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στη Κύπρο κλήθηκε ακόμη να σχολιάσει τις απειλές του Τούρκου Προέδρου γύρω από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου και τη γεώτρηση της ExxonMobil από το βρετανικής σημαίας πλοίο-γεωτρύπανο, Stena Icemax.
Όπως είπε «η θέση της Βρετανίας είναι ξεκάθαρη και είναι γνωστό ότι στηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες εντός της ΑΟΖ της», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν από αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ethniki1

Το έργο που επιτελεί η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και τη διαχρονική μέριμνα της Εθνικής Ασφαλιστικής προς τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, υπογράμμισε ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας, Marketing & Bancassurance, κ. Ιωάννης Σηφάκης, κατά την εκδήλωση παράδοσης της επιταγής των 55.511 ευρώ που συγκεντρώθηκε κατά το 3ο No Finish Line Athens.

tavern

«Ζητάμε εξαίρεση κάποιων χώρων από την ολική απαγόρευση, συγκεκριμένων χώρων που θα δηλωθούν και θα πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να μπορούν οι πελάτες μας καπνιστές να απολαύσουν και αυτοί τις υπηρεσίες μας»