Ακιντζί για την 35η επέτειο του ψευδοκράτους: Δεν θα επιτρέψουμε να μας θεωρούν μειονότητα

Ακιντζί για την 35η επέτειο του ψευδοκράτους: Δεν θα επιτρέψουμε να μας θεωρούν μειονότητα

Τουρκικά αεροσκάφη συμμετέχουν στους εορτασμούς για τη 35η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους - Την ίδια ώρα Ελληνοκύπριοι μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στα οδοφράγματα της Λευκωσίας

aki98
Τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούν από το πρωί χαμηλές πτήσεις στη κατεχόμενη Λευκωσία ακριβως στη πράσινη γραμμή ώστε να γίνονται ορατά από τους Ελληνοκύπριους στη κυπριακή πρωτεύουσα. Τα αεροσκάφη συμμετέχουν στους εορτασμούς για τη 35η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983. Στους εορτασμούς συμμετέχουν βουλευτές από τη Γκάνα, το Κοσσυφοπέδιο, την Κροατία, τη Σενεγάλη, τη Μαδαγασκάρη, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, το Πακιστάν, το Τσαντ, την Ουγγαρία και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ τη Τουρκία εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος της.

Την ίδια ώρα Ελληνοκύπριοι μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στα οδοφράγματα της Λευκωσίας χωρίς να μπορέσουν να προσεγγίσουν την πράσινη γραμμή όπου είχαν παραταχθεί αστυνομικοί και μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ
akintzi_mesa

Ακιντζί : Δεν θα επιτρέψουμε να μας θεωρούν μειονότητα

Στο μήνυμα που διάβασε για την επέτειο ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε: «Δεν θα επιτρέψουμε στην αντίληψη της ελληνοκυπριακής ηγεσίας πως το κράτος πρέπει να είναι λειτουργικό, να μετατρέψει τη θέση του τουρκοκυπριακού «λαού» σε μειονότητα».

Κατά την ομιλία του σήμερα, πριν την παρέλαση στα κατεχόμενα για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να είναι οι σχέσεις των δύο πλευρών στην Κύπρο, όχι στο πλαίσιο μειοψηφίας – πλειοψηφίας, αλλά όπως προβλέπεται στις παραμέτρους του ΟΗΕ, σχέσεις πολιτικά ίσων.

Ο κ. Ακιντζί που επανέλαβε ότι οι διαδικασίες ανοικτού τέλους έμειναν στο παρελθόν, όπως αναφέρεται και στην έκθεση του ΟΗΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένοντας δεσμευμένος στις συμφωνίες που έγιναν στο παρελθόν, «θα είμαστε έτοιμοι για τη δημιουργία ενός νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο πολιτικά ίσων συνιστωσών πολιτειών και την κυριαρχία αυτού του νησιού που θα γεννηθεί από δύο ίσες πλευρές».

Πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τη βούληση των δύο πλευρών να δημιουργηθούν οι συνθήκες διαβίωσης των δύο πλευρών με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια και επανέλαβε ότι επιθυμεί να δει μια αντίληψη στην ελληνοκυπριακή πλευρά διαμοιρασμού των αρμοδιοτήτων και του πλούτου κατά δίκαιο τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν νέες εντάσεις στην περιοχή, αλλά ευκαιρίες συνεργασίας. «Μέχρι τώρα κρίμα που οι προσεγγίσεις των Ελληνοκυπρίων δεν είναι ελπιδοφόρες», ανέφερε.

akintzi_mesa2
akintzi_mesa3
akintzi_mesa4
akintzi_mesa5
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης