Καρκίνος: H θρόμβωση δεύτερη αιτία θανάτου στους ογκολογικούς ασθενείς

Καρκίνος: H θρόμβωση δεύτερη αιτία θανάτου στους ογκολογικούς ασθενείς

Τη σχέση μεταξύ φλεβικής θρόμβωσης και καρκίνου και τις συνέπειές της συζήτησαν σημαντικοί επιστήμονες

thro12
Επικίνδυνη, σε αρκετές δε περιπτώσεις και μοιραία, αποδεικνύεται η σχέση καρκίνου και φλεβικής θρόμβωσης. Κι αυτό, όπως προκύπτει από μελέτες, η πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο δεν γνωρίζουν ότι απειλούνται από τη θρόμβωση ούτε ότι η νόσος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στους ογκολογικούς ασθενείς.

Τη σχέση μεταξύ φλεβικής θρόμβωσης και καρκίνου και τις συνέπειές της συζήτησαν την Παρασκευή σε Συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), ο κ. Ιωάννης Π. Μπουκοβίνας, Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, (ΕΟΠΕ), η κυρία Καίτη Αποστολίδου, Αντιπρόεδρος European Cancer Patient Coalition, ECPC, (Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Ασθενών με Καρκίνο) και Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Όπως τόνισε ο κ. Μπουκοβίνας, η θρόμβωση σχετίζεται με την πρώιμη θνησιμότητα κατά το στάδιο της χημειοθεραπείας, ενώ οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν 47 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από φλεβική θρόμβωση σε σχέση με τον ασθενή με θρόμβωση χωρίς κακοήθεια. Μάλιστα, στη θρόμβωση οφείλεται το 9% των θανάτων. «Ο καρκίνος προκαλεί γενικευμένη υπερπηκτικότητα», εξήγησε ο κ. Μπουκοβίνας, διευκρινίζοντας πως σε πολλές περιπτώσεις οι θρόμβοι εντοπίζονται τυχαία κατά την αξονική τομογραφία.

Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ μάλιστα επισήμανε: «Η συζήτηση για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης που σχετίζεται με καρκίνο είναι ιδιαίτερα επίκαιρη καθώς πρόσφατα συζητήθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή Nessa Childers “παραμένει άδικα άγνωστη”. Αν και υπάρχουν τόσο διεθνείς όσο και ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες για την εξατομίκευση στην προσέγγιση των ασθενών, φαίνεται ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα, ώστε οι ασθενείς να είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα και να απευθύνονται άμεσα στον ιατρό τους. Η ΕΟΠΕ αναλαμβάνει δράσεις για την ενημέρωση των Ογκολόγων με εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, για την ενημέρωση της Πολιτείας και για την ενημέρωση των ασθενών»

Η ανάγκη για ενημέρωση των ασθενών επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Έρευνας της ECPC τα οποία παρουσίασε πρόσφατα η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου. Σύμφωνα με τα ευρήματα εκείνης της έρευνας, μόλις το 8% των ασθενών δέχθηκε ενημέρωση από τον ιατρό τους και τους επαγγελματίες υγείας για τον κίνδυνο της σχετιζόμενης με τον καρκίνο θρόμβωσης, και μάλιστα προφορικά.

Αν και η σχετιζόμενη με τον καρκίνο θρόμβωση αποτελεί την 2η αιτία θανάτου, οι ασθενείς είναι λίγο έως καθόλου ενημερωμένοι, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των εμπλεκόμενων φορέων. «Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζουν ανάγλυφα το έλλειμμα ενημέρωσης των ασθενών από την ιατρική τους ομάδα για τον κίνδυνο θρόμβωσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο. Η ΕΛΛ.Ο.Κ έχει ήδη αναπτύξει δράσεις ενημέρωσης σχετικά με τη θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο και επιδιώκει τη συνεργασία των Επιστημονικών Ιατρικών & Νοσηλευτικών Εταιρειών, των Ιατρικών Σχολών και του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό την κατάρτιση ενός κοινού προγράμματος δράσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας σχετικά με την ανάγκη ενημέρωσης των ογκολογικών ασθενών για τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης, τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας. Είναι απαράδεκτο να φροντίζουμε για τη θεραπεία του καρκίνου και να παραμελείται ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης» ανέφερε η κυρία Αποστολίδου.

Κλείσιμο
Ωστόσο, ένας από τους βασικούς λόγους που εμποδίζει τη σωστή ενημέρωση των ασθενών ειδικά στην Ελλάδα, είναι ο ελάχιστος χρόνος που έχει για κάθε επίσκεψη ο θεράπων ιατρός, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό πασχόντων που δέχεται. «Έχουμε υποβάλλει αίτημα καθιέρωσης, όπως στη Γαλλία, του 35λεπτο για ογκολογική επίσκεψη», ανέφερε η κ. Αποστολίδου.

Ο κ. Σουλιώτης από την πλευρά του παρουσίασε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας σύμφωνα με την οποία, στην Ελλάδα, το 58,1% των ερωτωμένων που έχουν νοσήσει από θρόμβωση, ενημερώθηκαν για τον κίνδυνο θρόμβωσης μετά την διάγνωση της. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μόλις ένα 24,1% γνωρίζουν τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης ενώ, ακόμα και σε όσους έχουν ιστορικό κακοήθειας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε μόλις 36,2%. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Όπως προκύπτει από το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων που παράγονται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, η ενημέρωση του κοινού είναι ευθύνη της πολιτείας και εντάσσεται στη σφαίρα των παρεμβάσεων που οφείλει να υλοποιεί στο πλαίσιο της λειτουργίας του συστήματος υγείας. Άλλωστε, η σωστή πληροφόρηση, εν προκειμένω των ογκολογικών ασθενών, για τον κίνδυνο και τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης, περιορίζει, μεταξύ άλλων και τον κίνδυνο αύξησης του κόστους διαχείρισης της νόσου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης