Το ΣτΕ ακύρωσε απόφαση για πλαφόν στη θεραπεία των πασχόντων από Parkinson

parkinson_disease

Οι πάσχοντες από Parkinson, υποστηρίζουν ότι  λόγω του υψηλού κόστους στερούνται την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή τους

Ακύρωσε το Συμβούλιο  της Επικρατείας την από 30.7.2015 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥ με την οποία εγκρίθηκε η ανωτάτη τιμή αποζημίωσης (ανώτατο πλαφόν) για την θεραπεία των πασχόντων από Parkinson.

Ειδικότερα, δύο πάσχοντες από τη νόσο του Parkinson είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 30.7.2015 απόφαση του  Συμβουλίου του ΕΟΠΥ με την οποία εγκρίθηκε η ανωτάτη τιμή αποζημίωσης ύψους 100 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) για την μηνιαία θεραπεία των ασθενών από Parkinson με οποιοδήποτε πιστοποιημένο φάρμακο που περιέχει το συνένζυμο Q10 και μόνο για τις παθήσεις που προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (προεδρεύουσα η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Κυριλλόπουλος) με  την υπ΄ αριθμ. 2156/2018 απόφασή του, ακύρωσε την προσβαλλόμενη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥ ως «ανυπόστατη», καθώς δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως απαιτεί ο νόμος 3469/2006.

Προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι παρά το ανυπόστατο του χαρακτήρα της, πρέπει να ακυρωθεί γιατί έχει εφαρμοστεί στην πράξη.   

Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι συνταγματικά και νόμιμα ορίστηκε ανωτάτη τιμή αποζημίωσης  ύψους 100 ευρώ για την μηνιαία θεραπεία των πασχόντων από Parkinson.

Όμως, ούτε παραβιάζει η προσβαλλόμενη απόφαση το άρθρο 21 του Συντάγματος για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Και δεν παραβιάζει την συνταγματική αυτή διάταξη, λόγω των δυσχερών δημοσιονομικών συνθηκών που τελεί η χώρας μας, δηλαδή για την εξυπηρέτηση δημοσίου συμφέροντος, αλλά και  για την  διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΟΠΥ.

Οι πάσχοντες από Parkinson, υποστηρίζουν ότι  λόγω του υψηλού κόστους στερούνται την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή τους.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sxoleio_samos

Η δασκάλα δέχτηκε αγωγή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου στο Βαθύ της Σάμου, επειδή υπερασπίστηκε την εκπαίδευση προσφυγόπουλων στο συγκεκριμένο σχολείο

46
20102019-paremporio_gada008

Συνελήφθησαν πέντε άτομα, εκ των οποίων τρεις ημεδαποί και δύο αλλοδαποί για το εργαστήριο-αποθήκη που διατηρούσαν -  Από τις έρευνες εντοπίστηκε και ποσότητα κάνναβης βάρους 702 γραμμαρίων

1