Τα προικιά της Κατερίνας Νοτοπούλου

Τα προικιά της Κατερίνας Νοτοπούλου

Οι προτεραιότητες της νέας υφυπουργού στο Μακεδονίας-Θράκης: το υπουργείο ξαναβάφεται, οι κουρτίνες καθαρίζονται, η διαρρύθμιση των γραφείων αλλάζει και η ίδια τυπώνει επαγγελματικές κάρτες σε χαρτί πολυτελείας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
notopoulou_arthro
Η εποχή της Κατερίνας Νοτοπούλου στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ξεκίνησε πολύχρωμα και καλλωπιστικά: πριν καν βάλει την πολιτική της σφραγίδα στο συγκεκριμένο πόστο, φρόντισε να βάλει την αισθητική της πινελιά.

Ολα αλλάζουν αυτές τις ημέρες στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, με τη νέα υφυπουργό να αναλαμβάνει την αισθητική αναβάθμιση του εμβληματικού κτιρίου της πόλης ικανοποιώντας το προσωπικό της γούστο, με χρήματα, φυσικά, του Ελληνα φορολογούμενου. Το υπουργείο ξαναβάφεται, οι χώροι εξωραΐζονται, η διαρρύθμιση των γραφείων αλλάζει και η κυρία Νοτοπούλου τυπώνει επαγγελματικές κάρτες σε χαρτί πολυτελείας.

Προφανώς, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η έμπρακτη καλαισθησία της αναδεικνύεται ως βασική προτεραιότητά της, αφού κάποιες από τις πρώτες αποφάσεις που υπέγραψε αφορούν σε κονδύλια καλλωπισμού του Μακεδονίας-Θράκης. Η 30χρονη ψυχολόγος είχε προσληφθεί το 2012 ως συμβασιούχος στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά δεν δούλεψε ούτε μία μέρα στο συγκεκριμένο πόστο. Μετά την «εξαργύρωση» της κομματικής της στράτευσης που απέφερε την ιλιγγιώδη κυβερνητική άνοδό της, μπορεί πλέον με τα αισθητικά στάνταρ της να ανακαινίσει με χάρη τους χώρους που την περιβάλλουν. Ενα «εξωστρεφές», κατά τα λοιπά, υπουργείο, όπως η ίδια το οραματίζεται, «που δεν θα διατηρεί ούτε θα συντηρεί ανιστόρητους “εθνικούς μύθους”». Μάλιστα ήδη έχει καταθέσει επίσημα τη φιλοδοξία της να διευρύνει το πεδίο των αρμοδιοτήτων της, αφηγούμενη με τη δική της αριστερή ματιά την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

«Το πρωθυπουργικό γραφείο θα είναι η ματιά μου στη Βόρεια Ελλάδα», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Νοέμβριο του 2016 διορίζοντας ως διευθύντρια του γραφείου του στη Θεσσαλονίκη την 28χρονη τότε συνεργάτιδά του. Ακολούθησε μια ιδιότυπη πολιτική συγκατοίκηση της κυρίας Νοτοπούλου με την τέως υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, με την επικεφαλής της νέας κυβερνητικής δομής να επισκιάζει την προερχόμενη από τους ΑΝ.ΕΛ. υφυπουργό. Δύο χρόνια αργότερα, η απόσταση ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών από την κυρία Νοτοπούλου δεν απείχε παρά μόνο μερικά μέτρα. Οσο δηλαδή το μήκος του διαδρόμου που συνδέει το πρωθυπουργικό γραφείο στο Διοικητήριο στη δεξιά πλευρά του πρώτου ορόφου, από το γραφείο της υφυπουργού στην αριστερή πλευρά.

Ξαναβάφουν τα γραφεία

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των αισθητικών παρεμβάσεων της κυρίας Νοτοπούλου στο Διοικητήριο περιλαμβάνεται και το φρεσκάρισμα των γραφείων του κτιρίου, το οποίο χτίστηκε το 1891 και φέρει χαρακτηριστικά νεοκλασικιστικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Στον ίδιο χώρο το 1912 υπογράφηκε από τον Τούρκο αρχιστράτηγο Χασάν Ταχσίν Πασά η παράδοση της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό Στρατό. Με απόφαση της υφυπουργού της 22ης Οκτωβρίου εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης «ύψους 18.600 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) για την πληρωμή αμοιβής για υπηρεσίες επαναβαφής γραφείων του κτιρίου του Διοικητηρίου».

Η πρωτοβουλία της κυρίας Νοτοπούλου να ξαναβάψει το υπουργείο σε καιρούς απόλυτης οικονομικής στενότητας του Ελληνικού Δημοσίου, δαπανώντας μάλιστα ποσό της τάξης των 18.600 ευρώ, σαφώς και προκαλεί ερωτηματικά στην κοινή γνώμη, με τα περιπαικτικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δίνουν και να παίρνουν: «Με τέτοιο ποσό θα έβαφε και το Τείχος του Βερολίνου», «Δεν δικαιολογούνται τόσα χρήματα, εκτός αν προσέλαβε τον Μιχαήλ Αγγελο με ταβανόβουρτσα». Ωστόσο, πέρα από τη θυμηδία των σκωπτικών παρατηρήσεων υπάρχει μια πιο ενδιαφέρουσα διάσταση στην υπόθεση των ελαιοχρωματισμών του Διοικητηρίου.

Κλείσιμο
Η αλήθεια είναι ότι η Πρώτη φορά Αριστερά παρέλαβε το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης φρεσκοβαμμένο. Και τώρα, μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια, προχωρά και πάλι στη βαφή του! Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών που είναι αναρτημένες στη Διαύγεια, έναν μήνα πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ το Διοικητήριο είχε βαφτεί.

Στην από 8 Δεκεμβρίου 2014 σχετική εγκριτική απόφαση αναφέρεται ότι το κόστος των εργασιών «βαψίματος σε 15 γραφεία του ΥΜΑΘ» ανήλθε σε 5.650 ευρώ. Ενάμιση μήνα αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου 2015, για «βάψιμο γραφείων του ΥΜΑΘ» δίνονται 2.214 ευρώ, ενώ στις 21 Ιανουαρίου πληρώνονται 3.075 ευρώ για εργασίες βαψίματος των γραφείων της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου στο Διοικητήριο. Τον Απρίλιο του 2015 βάφτηκαν 5 γραφεία του 4ου ορόφου του Διοικητηρίου, με τη δαπάνη να ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια εργασίες βαφής έγιναν σε δύο ακόμα γραφεία στον 1ο και 4ο όροφο, με κόστος 738 ευρώ. Επιπρόσθετα, τον Αύγουστο του 2017 δαπανήθηκαν 17.200 ευρώ για την ανακαίνιση των γραφείων των οικονομικών επιθεωρητών στον 4ο όροφο του κτιρίου.


egrafo1



Στεγνό καθάρισμα στις κουρτίνες

Εκτός των εργασιών επαναβαφής του Διοικητικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, με υπογραφή της κυρίας Νοτοπούλου οι κουρτίνες του υπουργείου έχουν δοθεί για καθαρισμό προκειμένου να συμπληρώσουν τον αέρα φρεσκάδας που πνέει εσχάτως στο Διοικητήριο. Οι «υπηρεσίες πλυσίματος και στεγνού καθαρισμού κουρτινών» κοστολογούνται στα 620 ευρώ, όπως αναφέρεται στην απόφαση της 19ης Οκτωβρίου, την ίδια στιγμή που στο Διοικητήριο αλλάζει και η εσωτερική διαρρύθμιση του χώρου με μεταφορές επίπλων. Για τον λόγο αυτό στις 18 Οκτωβρίου εγκρίθηκε «η δέσμευση πίστωσης για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) για την προμήθεια υπηρεσιών μεταφοράς γραφείων, επίπλων και συναφών υλικών εντός του κτιρίου του Διοικητηρίου». Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Τρίτη η κυρία Νοτοπούλου ανέθεσε σε μεταφορική εταιρεία της πόλης, αντί του ποσού των 930 ευρώ, το συγκεκριμένο έργο.




egrafo2


Επαγγελματικές κάρτες σε πολυτελές χαρτόνι

Παράλληλα με την ανακαίνιση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης η κυρία Νοτοπούλου προ ημερών τακτοποίησε και την εκκρεμότητα έκδοσης επαγγελματικών καρτών τόσο της ίδιας όσο και της διευθύντριας του πολιτικού της γραφείου Κατερίνας Πιτσούλη. Στις 15 Οκτωβρίου ανέθεσε σε εταιρεία εκτυπώσεων της Θεσσαλονίκης «την προμήθεια συνολικά 1.000 τεμαχίων επαγγελματικών καρτών για τη νέα υφυπουργό Εσωτερικών και τη διευθύντρια του γραφείου της (από 500 τεμάχια έκαστη). Πεντακόσιες κάρτες θα είναι μονής όψης, πεντακόσιες θα είναι διπλής όψης και θα εκτυπωθούν σε πολυτελές χαρτόνι, σύμφωνα με το υπόδειγμα που είχε αποσταλεί στον ανάδοχο από την αναθέτουσα αρχή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης