Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Θετική εξέλιξη η συμφωνία Πολιτείας και Εκκλησίας

4610678

Αιχμές για τον επηρεασμό της Εκκλησίας στα καθημερινά δρώμενα με αναφορές στις αποφάσεις του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά και τις σχέσεις Εκκλησίας και Δικαιοσύνης

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τη χθεσινή συμφωνία για τη διευθέτηση των περιουσιακών εκκρεμοτήτων της Εκκλησίας και για την υπηρεσιακή κατάσταση του κλήρου.

Παράλληλα, αφήνει αιχμές για τον επηρεασμό της Εκκλησίας στα καθημερινά δρώμενα και σχολιάζει εμμέσως πλην σαφώς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά και τις σχέσεις Εκκλησίας και Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η συμφωνία για τη διευθέτηση των περιουσιακών εκκρεμοτήτων της Εκκλησίας και για την υπηρεσιακή κατάσταση του κλήρου, αποτελεί αδιαμφισβήτητα θετική εξέλιξη κατά το μέρος που συνιστά μέτρο μερικού απεγκλωβισμού της μεγαλύτερης θρησκευτικής κοινότητας από την πολιτειακή εποπτεία.

Με την προτεινόμενη συμφωνία παραμένει στην ελληνική Πολιτεία το οικονομικό βάρος της μισθοδοσίας των Ελλήνων ιερωμένων, πλην όμως η διαχείρισή της περνά εφεξής στην Εκκλησία.

Ενώ η διαχείριση της μισθοδοσίας των κληρικών από την Εκκλησία βαίνει προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας, το αυτό δεν ισχύει για την ισόποση με τη μισθοδοσία των κληρικών επιχορήγηση προς την Εκκλησία, και μάλιστα στη βάση ενός γενικού συμψηφισμού με την αξία της εκκλησιαστικής περιουσίας που παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Όσο δεν έχει γίνει καταγραφή αυτής της περιουσίας, ένας τέτοιος συμψηφισμός δεν είναι δυνατό να γίνει, και μάλιστα τη στιγμή που δεσμεύει εσαεί το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει την Εκκλησία για τη μισθοδοσία των κληρικών. Μια τέτοια ρύθμιση ουσιωδώς παραβιάζει την θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους.

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία αυτή είναι αδιανόητο να παρουσιάζεται ως «χωρισμός» ή ως επαρκής επίλυση του προβλήματος των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας.

Αν και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, η περιουσιακή και μισθοδοτική πτυχή δεν είναι παρά μόνον ένα μικρό και εν τέλει ήσσονος σημασίας μέρος του γενικότερου προβλήματος.

Η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, θεωρητικά δεδομένη ήδη από το 1975, παραμένει απραγματοποίητη και προφανώς δεν αρκεί οποιαδήποτε διακηρυκτική επιβεβαίωσή της.

Πολιτειακοί αξιωματούχοι αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους όχι μόνο με θρησκευτικό όρκο αλλά και με επίσημη σύμπραξη κληρικών ως σύμβολο παράλληλης νομιμοποίησης, με βάση διατάξεις ρητά καταργημένες επίσης από το 1975.

Η μύηση ανηλίκων σε θρησκευτικό δόγμα εκλαμβάνεται και ισχύει ως ονοματοδοσία, σε πείσμα διατάξεων που ισχύουν από το 1976. Στηριζόμενη στον Καταστατικό της Χάρτη που αποτελεί τυπικό νόμο του κράτους, η Εκκλησία της Ελλάδος αστυνομεύει κυριολεκτικά την άσκηση λατρείας άλλων ορθοδόξων Εκκλησιών, γεγονός που ανάγκασε ακόμη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Οι άλλες θρησκευτικές κοινότητες αντιμετωπίζουν ποικίλα διαδικαστικά εμπόδια για τη θεσμική τους κατοχύρωση και την ίδρυση χώρων λατρείας, ενώ η Εκκλησία της Ελλάδος αδειοδοτεί η ίδια τον εαυτό της.

Ορθόδοξοι και μη, δικάζονται υπό το βλέμμα θρησκευτικών συμβόλων ενώ τα φαινόμενα παραδικαστικής εκκλησιαστικής διαπλοκής ουδέποτε διαλευκάνθηκαν.

Το σημαντικότερο: η εκπαίδευση, καθηλωμένη στο παρελθόν, θρησκεύει, προσεύχεται, εκκλησιάζεται και κατηχείται, σε ορισμένες περιπτώσεις με την «ευλογία» της Δικαιοσύνης.

Αυτά και άλλα, η Πολιτεία οφείλει να τα αντιμετωπίσει μονομερώς, σε διαβούλευση με τους πάντες αλλ’ όχι σε διαπραγμάτευση επί ίσοις όροις.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει δημοσιεύσει ήδη από το 2005 συνεκτική και τεκμηριωμένη πρόταση νόμου για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, αλλά και μέχρι σήμερα δεν παύει ν’ απευθύνεται, με επίκαιρες κάθε φορά εισηγήσεις, σε κυβερνήσεις και κόμματα και με προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος θα μπορούσε ν’ αποδειχθεί κατάλληλη ευκαιρία για συνολική επανεκτίμηση όλων των παραμέτρων του θέματος, δηλαδή τουλάχιστον μια καλή αρχή. Σε κάθε περίπτωση, η μισθοδοσία και η περιουσία δεν είναι η ουσία».

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Who is who...

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (ΕλΕΔΑΠ) είναι η παλαιότερη Μη Κυβερνητική Οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπάρχει στην Ελλάδα. Με μια σημαντική διαφορά: Βρείτε ποιος τη χρηματοδοτεί σήμερα καθώς και το ρόλο πολλών "φυτευτών" του στο Δ.Σ. της ποτ προέκυψε το 2017......... Food 4 thought🎓

ΤΟΥΡΚΟΕΛΛΗΝΑΣ ΡΑΓΙΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΜΕ ΦΈΣΙ

πριν κάποια χρόνια η εκκλησια δεν ηθελε να μαθαίνουν τα παιδια αγγλικά στο δημοτικό εκανε παρεμβασεις----------- με αποτέλεσμα να μη μπορούν να βρουν δουλεια οι σημερινή ενηλικες που δεν ειχαν λεφτα για φροντιστιια 45+ και να ζουμε απο το ΚΕΑ αφου για να βρεις δουλεια αξιοπρεπει πρεπει να μιλας αγγλικα απταιστα ναυτιλια τουρισμο

Ποντιος

Μια σημαντικη προειδοποιηση για οσους υποστηριζουν και εχουν οφελος απο τα τωρινα σουργελα και τις ιδεες τους. Μολις καταφερουν και γινει το δικο τους, εσεις ειστε για τα σκουπιδια, βαλτε μυαλο και πηγαινετε στο φως λοιπον.

θεσπρωτος

καλα εσυ ποντιος εισαι , οτι και να λες , δεν πιανεται ...

Γιώτα

Τι είναι αυτοί ρε παιδιά ? ΛΑΟΤΚΙ, μουσουλμάνοι Θράκης, Σταλινάκια κλπ, καμιά πεντακοσαριά όλοι και όλοι. Βρήκες ψήφους Τσίπρα .....

orgh

ΠΟΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ '' ? ? ΟΛΑ ΤΑ ΟΥΦΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ ΒΡΗΚΑΝ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ . ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΜΩΣ !!!

Στέφανος

......παρακλάδι τής οποίας καί τό "Παρατηρητήριο γιά τήν Δίκη τής Χρυσής Αυγής", όλα χρηματοδοτούμενα από τόν.....Σόρος !

@

Γιά Γκουγκλάρετε λίγο την ¨Ενωση¨και θα καταλάβετε αμέσως περί τίνος πρόκειται.... Μ.Κ.Ο. απο το 1936 και πίσω !

θεσπρωτος

θετικη εξελιξη για ποιους ????? Για τον Ελληνικο λαο , σιγουρα οχι . Δεν θα ειναι δημ. υπαλληλοι , ΑΛΛΑ ..., θα τους πληρωνει το κρατος , δηλ. ο Ελληνικος λαος . Αντε και γμθτε απαντες δημοκρατικα !!!!!! , αριστερα και δεξια .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4857995__1_

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ζήτησε να ασφαλιστεί η περιοχή στο λιμάνι του Πειραιά όπου κατέρρευσε από τον σεισμό μέρος του ταινιοδιάδρομου, για να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή