Αναστασιάδης: Η αποκεντρωμένη ομοσπονδία απαντά σε ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

Αναστασιάδης: Η αποκεντρωμένη ομοσπονδία απαντά σε ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

«Η πρότασή μου αναιρεί τα προσχήματα της Τουρκίας για τη διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων» επεσήμανε ο Κύπριος πρόεδρος σε τηλεοπτικό του μήνυμα 

cache_728x3000_Analog_medium_606737_60353_6112018
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε απόψε κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τοποθέτησης του σε διακαναλική συνέντευξη τύπου τις θέσεις του για την αποκέντρωση εξουσιών, σε μια λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι η πρότασή του δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στους Τουρκοκύπριους, αναιρεί τα προσχήματα της Τουρκίας για τη διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά απαντά επίσης στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα.

«Η μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στους Τουρκοκύπριους, αφαιρεί την εμμονή σε θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις, αλλά και αναιρεί και τα προσχήματα της Τουρκίας για τη διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων για προστασία των Τουρκοκυπρίων από αυθαίρετες αποφάσεις των Ελληνοκυπρίων», είπε.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «απαντά στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του Κράτους, αντιμετωπίζοντας το αίσθημα ανασφάλειας από τον κίνδυνο κατάρρευσης της νέας κατάστασης πραγμάτων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι «ως υπεύθυνος ηγέτης δεν μπορώ να παραγνωρίσω τους κινδύνους από την παράταση του αδιεξόδου, για αυτό και δεν μένω αδρανής, αλλά και ταυτόχρονα δεν μπορώ να αποδεχτώ μια λύση που θα μας οδηγεί σε ένα μη λειτουργικό κράτος».

«Η παραγνώριση εύλογων ανησυχιών μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία μεταξύ ηγετών, αλλά, ταυτόχρονα, θα οδηγήσει σε περιφρόνηση των ηγετών με μια δεύτερη και οριστικά καταστροφική απόρριψη από το λαό», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «άλλο αποκέντρωση εξουσιών και άλλο χαλαρή Ομοσπονδία», σημειώνοντας ότι η πρόταση του δεν είναι καθόλου νέα, αφού ανάλογη πρόταση είχε υποβάλει στο Εθνικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2010.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης