Περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα ζητούν ανακύκλωση

Περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα ζητούν ανακύκλωση

Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ψυγεία, τηλεοράσεις, κλιματιστικά και κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που θέλετε να τις αποχωριστείτε μπορείτε, αντί να τις πετάξετε στα σκουπίδια, να τις ανακυκλώσετε σε κοντέινερ που έχει τοποθετηθεί μπροστά από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Η Πολυτεχνική Σχολή ξεκίνησε καμπάνια κατά των ηλεκτρονικών αποβλήτων που είναι τοξικά και επιβαρύνουν το περιβάλλον, πλήττοντας την υγεία μας. Ο κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Νικόλαος Μουσιόπουλος εξη

Περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα ζητούν ανακύκλωση

Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ψυγεία, τηλεοράσεις, κλιματιστικά και κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που θέλετε να τις αποχωριστείτε μπορείτε, αντί να τις πετάξετε στα σκουπίδια, να τις ανακυκλώσετε σε κοντέινερ που έχει τοποθετηθεί μπροστά από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Η Πολυτεχνική Σχολή ξεκίνησε καμπάνια κατά των ηλεκτρονικών αποβλήτων που είναι τοξικά και επιβαρύνουν το περιβάλλον, πλήττοντας την υγεία μας. Ο κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Νικόλαος Μουσιόπουλος εξηγεί τη διαδικασία ανακύκλωσης: «οι συσκευές πηγαίνουν στα σημεία αποσυναρμολόγησης, συγκεντρώνεται ό,τι είναι χρήσιμο και τα υπόλοιπα υλικά που είναι τοξικά για το περιβάλλον δεν καταλήγουν στις χωματερές, αλλά επεξεργάζονται ανάλογα, ως τοξικά απόβλητα». Οσο πιο άμεσα οργανωθούμε ως καταναλωτές τόσο μικρότερη θα είναι η επιβάρυνσή μας όταν αγοράζουμε μια καινούρια συσκευή, αφού τελικά ο καταναλωτής επωμίζεται το κόστος.

Η Ε.Ε., όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, κάνει προσπάθειες να ποσοτικοποιηθεί το κόστος των συσκευών και να ενισχυθεί η προσπάθεια ανακύκλωσης, έτσι ώστε αντί να πληρώνουμε εκ των υστέρων για την υγεία μας να πληρώνουμε όταν αγοράζουμε μια καινούρια συσκευή. Στην Ελλάδα υπάρχει μία ειδική μονάδα ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών στην Κόρινθο. Ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ Αβραάμ Καραγιαννίδης αναφέρει για τον τρόπο συλλογής ότι «οι συσκευές συλλέγονται από το εθνικό πιστοποιημένο σύστημα ανακύκλωσης και στη συνέχεια οδηγούνται προς ανακύκλωση στη μοναδική εξειδικευμένη μονάδας τη χώρα μας (ΕΚΑΝ) στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας». Εταιρείες εμφανίζουν ενδιαφέρον να φτιάξουν μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης ηλεκτρονικών προϊόντων και αποβλήτων και στη Βόρεια Ελλάδα, την ίδια ώρα που τα ηλεκτρονικά απόβλητα αυξάνονται συνεχώς λόγω του καταναλωτισμού.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αναμένεται αύξηση του όγκου των αποβλήτων του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΗΗΕ) κατά 3% έως 5% ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πέντε έτη θα παράγονται 16-28% περισσότερα απόβλητα και ότι η συνολική τους ποσότητα θα διπλασιάζεται κάθε δώδεκα έτη. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξητική τάση παραγωγής υιοθετήθηκε ενιαία νομοθεσία από την Ε.Ε. που θα κάνει τις περιβαλλοντικά αποδεκτές διαδικασίες διαχείρισης των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Ειδικά κοντέινερ ανακύκλωσης των παραπάνω συσκευών τοποθετηθήκαν σε δήμους της Θεσσαλονίκης.

«Ο σύνδεσμος συνεργάστηκε με το σύστημα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών και με τους δήμους της Θεσσαλονίκης, υπογράφοντας συμφωνία», δηλώνει ο πρόεδρος ΟΤΑ Γιάννης Ζουρνάς «και έτσι τοποθετήθηκαν στους δήμους ειδικά κοντέινερ για την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών οικιακών και επαγγελματικών συσκευών». Το κοντέινερ για την ανακύκλωση των συσκευών που βρίσκεται στον χώρο του ΑΠΘ θα βρίσκεται εκεί μέχρι σήμερα το βράδυ. Η Πολυτεχνική Σχολή θα επαναλάβει την πρωτοβουλία ανάλογα με την ανταπόκριση του κόσμου. Απώτερος στόχος είναι η μόνιμη ανακύκλωση των αντίστοιχων συσκευών στους χώρους του πανεπιστημίου.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης